Σε ψυχολόγο οι αστυνομικοί που έζησαν τα τεκταινόμενα στο Μάτι!

Σε συνεδρία με ψυχολόγο μετείχαν οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Αττικής που έλαβαν μέρος στη ταυτοποίηση των νεκρών από την καταστροφική φωτιά στο Μάτι. Ο λόγος για τα στελέχη της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Εγκλημάτων Κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας (ΥΔΕΖΙ), που μαζί με συναδέλφους τους από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών (ΔΕΕ) συγκρότησαν την Ομάδα Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών, περισσότερο γνωστή ως DVI (Disaster Victim Identification).

Η συνεδρία πραγματοποιήθηκε στον 10ο όροφο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής (ΓΑΔΑ) και σε αυτή έδωσαν το «παρών» 10 από τους συνολικά 15 αστυνομικούς της Ασφάλειας που μετείχαν στην ομάδα, καθώς οι υπόλοιποι απουσιάζουν με άδεια. Με τους αστυνομικούς μίλησε ψυχολόγος που υπηρετεί ως αστυνομικός ειδικών καθηκόντων στην Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων και ο οποίος έχει και στο παρελθόν παράσχει συνδρομή στα στελέχη του Τμήματος Δίωξης Ανθρωποκτονιών.

Στέλεχος της Ασφάλειας δήλωσε χθες στην «Κ» ότι στόχος της πρωτοβουλίας ήταν να αποφορτιστούν οι αστυνομικοί που μετείχαν στις ταυτοποιήσεις των 81 σορών και να διαπιστωθεί εάν για ορισμένους απ’ αυτούς η διαδικασία είχε επιπτώσεις στην ψυχική υγεία τους. Η συνεδρία πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία των επικεφαλής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, που τις προηγούμενες ημέρες βρέθηκαν στο νεκροτομείο Αθηνών και διεπίστωσαν ιδίοις όμμασι τις δυσκολίες και τις ιδιαιτερότητες της επιχείρησης.

«Βρέθηκα στο νεκροτομείο για 30 λεπτά και επί 2 - 3 ημέρες ήμουν επηρεασμένος από τις εικόνες. Φαντάσου λοιπόν πόσο δύσκολο είναι για τους αστυνομικούς που επί πέντε ημέρες εργάζονταν εκεί για 12 έως 15 ώρες», σχολίασε αξιωματικός της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής. Εχει αποφασιστεί να πραγματοποιηθεί δεύτερη, επαναληπτική συνεδρία τον Σεπτέμβριο, αφενός για να συμμετάσχουν όσοι απουσίαζαν και αφετέρου επειδή –σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία– το μετατραυματικό στρες εμφανίζεται συνήθως έπειτα από ένα μήνα. Κάτι παρόμοιο με αυτό που έγινε χθες στην Ασφάλεια είναι προγραμματισμένο να γίνει και στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ., που εξάλλου στελεχώνει με μεγαλύτερο σε σχέση με την Ασφάλεια αριθμό αστυνομικών την ομάδα DVI.

Οπως πρώτη είχε αποκαλύψει η «Κ», η Ομάδα Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών συγκροτήθηκε αρχικά με προφορική και στη συνέχεια με γραπτή εντολή του τέως πλέον αρχηγού Κωνσταντίνου Τσουβάλα λίγο μετά τα μεσάνυχτα της 23ης Ιουλίου και ενώ είχε πλέον διαφανεί το μέγεθος της τραγωδίας από την πυρκαγιά στο Μάτι.

Τα μέλη της ομάδας ήταν παρόντα, μαζί με τους άνδρες της Πυροσβεστικής, στην περισυλλογή των νεκρών από τις περιοχές που επλήγησαν από τη φωτιά, ενώ μετείχαν με τους ιατροδικαστές και στη διαδικασία ταυτοποίησης των νεκρών μέσω DNA. «Οι αστυνομικοί που είναι παρόντες στο νεκροτομείο, σε συνεργασία με τους ιατροδικαστές, παίρνουν δείγματα βιολογικού υλικού, είτε από τους ιστούς είτε από τα οστά των νεκρών, και τα στέλνουν στα εγκληματολογικά εργαστήρια. Εκεί γίνεται εξέταση-ανάλυσή τους και αντιπαραβάλλονται με δείγματα βιολογικού υλικού συγγενών των αγνοουμένων», είχε δηλώσει σε συνέντευξή της στην «Κ» (27.7.2018) η επικεφαλής της ΔΕΕ Πηνελόπη Μηνιάτη.


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

ποσό ως 7.440 € για εγκατάσταση αντλίας θερμότητας

Ποιοι διεκδικούν μέχρι 1.041€ για ηλιακό θερμοσίφωνα  Του Βαγγέλη Δουράκη Στην «σκιά» του «Εξοικονομώ 2025» …