Πώς αποφυλακίστηκε ο Αριστείδης Φλώρος- Το σκάνδαλο της "Energa"

Χρήση των «ηπιότερων» διατάξεων των Ποινικού Κώδικα που φέρουν την υπογραφή του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλου και ανάβουν το «πράσινο φως» ώστε να αποφυλακίζονται καταδικασθέντες ακόμη και σε πολυετή κάθειρξη για λόγους υγείας, έκανε σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αριστείδης Φλώρος.

Ο 39χρονος επιχειρηματίας βάση αυτής της διάταξης βρίσκεται πλέον εκτός φυλακής αν και είχε «πρωταγωνιστήσει» στο μεγάλο οικονομικό σκάνδαλο υπεξαίρεσης ύψους 256 εκατ. ευρώ της Energa – Hellas Power και είχε καταδικασθεί για αυτό σε κάθειρξη 21 ετών και χρηματική ποινή ύψους 1,5 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, ο 39χρονος επιχειρηματίας στήριξε το αίτημά του για αποφυλάκιση στο άρθρο 110Α του Ποινικού Κώδικα, σύμφωνα με το οποίο κρατούμενος που πάσχει από διαγνωσμένη αναπηρία άνω του 67% αποφυλακίζεται με όρους εφόσον έχει εκτίσει το ένα πέμπτο της ποινής του.

«Πατώντας» πάνω στο συγκεκριμένο άρθρο και υποστηρίζοντας ότι αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας ο Αρ. Φλώρος κατάφερε να βρεθεί εκτός φυλακής. Όπως αναφέρουν οι πληρηφορίες, ο 39χρονος επικαλέστηκε κρίσεις επιληψίας αλλά και σοβαρά ψυχιατρικά προβλήματα και προς ενίσχυση των ισχυρισμών του προσκόμισε - όπως ο νόμος ορίζει - και τα έγγραφα του αρμόδιου δημοσίου φορέα, τα οποία πιστοποιούν πως αντιμετωπίζει τα συγκεκριμένα προβλήματα με την υγεία του.

Είναι άλλωστε γνωστό πως ο Αρ. Φλώρος κρατούνταν για μεγάλο χρονικό διάστημα στο ψυχιατρείο των φυλακών Κορυδαλλού, ενώ στο παρελθόν είχε κάνει πολλές προσπάθειες να αποφυλακιστεί ζητώντας αναστολή στην εκτέλεση της ποινής του αλλά οι σχετικές αιτήσεις του έπεφταν στο κενό.

Αντίθετα, τώρα, ο 39χρονος επιχειρηματίας αποφάσισε να ακολουθήσει ένα άλλο δρόμο και να ζητήσει αυτή τη φορά όχι την αναστολή εκτέλεσης της ποινής του αλλά την αποφυλάκισή του, υπό όρους, για λόγους υγείας από το αρμόδιο συμβούλιο των φυλακών.

Μάλιστα, ήταν η πρώτη αίτηση αποφυλάκισης που υπέβαλλε ο επιχειρηματίας για αποφυλάκιση με όρους (και όχι για αναστολή εκτέλεσης της ποινής του) με το σχετικό αίτημά του να γίνεται δεκτό, καθώς φέρεται να διαγνώστηκε με ποσοστό αναπηρίας άνω του 67%.

Το σκάνδαλο της Energa και τα δυσθεώρητα ποσά της υπεξαίρεσης

Ο Αρ. Φλώρος ήταν εκ των βασικών κατηγορουμένων στη δίκη για το σκάνδαλο υπεξαίρεσης ποσού 256.521.323,96 ευρώ από τις εταιρείες παροχής ηλεκτρικής ενέργειας Energa – Hellas Power, η οποία ολοκληρώθηκε τον Φεβρουάριο του 2017. Το δικαστήριο με την απόφαση του είχε κρίνει ενόχους 11 από τους συνολικά 19 κατηγορουμένους της υπόθεσης. Βάση της απόφασης στη φυλακή από τους 11 συνολικά καταδικασθέντες είχαν οδηγηθεί ο Άρ. Φλώρος, η Μαρία Σκλαβάκη (που είχε αποδράσει με το βραχιολάκι) καθώς και ο κατηγορούμενος Πέτρος Νικολοθανάσης.

Αντίθετα στους υπόλοιπους επτά καταδικασθέντες το δικαστήριο είχε χορηγήσει αναστολή στην εκτέλεση της ποινής τους, επιβάλλοντας τους περιοριστικούς όρους. Ανάμεσά τους και ο Βασίλης Μηλιώνης, επίσης εκ των βασικών κατηγορουμένων, στον οποίο ωστόσο χορηγήθηκε αναστολή στην εκτέλεση της ποινής του με τους όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εγγύησης ύψους 60.000 ευρώ.

Σύμφωνα με το βούλευμα βάση του οποίου δικάστηκαν οι 19 συνολικά κατηγορούμενοι, οι φόροι που κατέβαλαν οι πολίτες μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ κατέληγαν στις τσέπες των ιδιοκτητών της Energa και της Hellas Power.

Μερίδα των κατηγορουμένων στη συνέχεια διακινούσαν τα εκατομμύρια που είχαν συγκεντρώσει – κυρίως από το γνωστό «χαράτσι» στα ακίνητα – σε διάφορα σημεία του κόσμου ώστε να χαθούν τα ίχνη τους. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, στο βούλευμα «στην Αθήνα, στη Ζυρίχη Ελβετίας, στο πριγκιπάτο του Μονακό, στο Ντουμπάι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, στο Χονγκ Κονγκ Κίνας, στη Σιγκαπούρη, στη Λευκωσία Κύπρου, στη Σόφια Βουλγαρίας, στη Βηρυτό Λιβάνου, στην Κωνσταντινούπολη Τουρκίας και στο Μαϊάμι των ΗΠΑ από τον Μάιο 2011 έως τον Νοέμβριο του 2012 (σ.σ μερίδα των κατηγορουμένων) χρησιμοποιούσαν τον χρηματοπιστωτικό τομέα διεθνώς για να διακινηθούν χρηματικά ποσά ύψους 256.521.323,96 ευρώ και να τους προσδώσουν νομιμοφάνεια».

Πάντως βάση της απόφασης που είχε εκδοθεί, θα πρέπει να αποδοθεί στο ελληνικό δημόσιο ποσό 52. 206. 263 ευρώ το οποίο αποτελεί τον ΕΤΗΔΕ, δηλαδή το γνωστό ως «χαράτσι» στα ακίνητα, από το συνολικό ποσό των 120 εκατομμυρίων που έχει δεσμευθεί από τα ταμεία των δυο εταιρειών.

Επίσης, με βάση την απόφαση στο Δημόσιο θα πρέπει να αποδοθούν επίσης 5.992.040 ευρώ για το αδίκημα της λαθρεμπορίας. Ακόμη, είχε διατάξει την άμεση απόδοση στους δήμους όλων των εισπρεκτέων απαιτήσεων τους από τέλη ύψους 29.813 ευρώ.

Τέλος, το δικαστήριο είχε διατάξει να κατατεθεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων το ποσό των 120 εκατ. ευρώ που είναι δεσμευμένο στις τράπεζες από όπου θα εισπράξουν δημόσιο και δήμοι.

Απόπειρα δολοφονίας

Η υπόθεση της Energa – Hellas Power δεν είναι η μόνη για την οποία ο 39χρονος επιχειρηματίας έχει καταδικασθεί. Τον περασμένο Μάρτιο ο Αρ. Φλώρος είχε κριθεί ένοχος για ηθική αυτουργία στην απόπειρα δολοφονίας εις βάρος του δικηγόρου Γιώργου Αντωνόπουλου, τον Νοέμβριο του 2014 στην Πεντέλη.

Το δικαστήριο τον καταδίκασε σε κάθειρξη 13 ετών με αναστολή με τον ίδιο να αρνείται κάθε εμπλοκή του στην υπόθεση. Ως φυσικοί αυτουργοί της απόπειρας δολοφονίας είχαν κατηγορηθεί δύο σκληροί Αλβανοί κακοποιοί, που ανακρινόμενοι είχαν υποδείξει τον επιχειρηματία ως το άτομο που τους είχε υποσχεθεί αμοιβή 300.000 ευρώ προκειμένου να δολοφονήσουν τον δικηγόρο του ΛΑΓΗΕ και αντίδικό του στην υπόθεση Energa - Hellas Power Γιώργο Αντωνόπουλο.

Το δικαστήριο είχε καταδικάσει σε πολυετείς καθείρξεις τους δυο Αλβανούς βαρυποινίτες και μάλιστα χωρίς αναστολή.

ΠΗΓΗ


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Gigabit Voucher 200 ευρώ σε όλους για γρήγορο internet

Gigabit Voucher 200 ευρώ σε όλους για γρήγορο internet. Οδηγίες για την αίτηση και την …