Τοποθετούνται οι πρώτοι 224.000 «έξυπνοι» μετρητές ρεύματος

Στην πιλοτική τοποθέτηση 224.000 «έξυπνων» μετρητών ρεύματος προχωρεί εντός του έτους η ΔΕΗ σε οικιακούς καταναλωτές και νοικοκυριά που θα προχωρήσουν σε νέες συνδέσεις ή θα αντικαταστήσουν τα παλιά ρολόγια μέτρησης.

Για το λόγο αυτό ο Διαχειριστής Εθνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) που αποτελεί θυγατρική της ΔΕΗ θα προχωρήσει τον ερχόμενο μήνα στην προμήθεια 224.000 σύγχρονων ρολογιών, τα οποία θα μετρούν την κατανάλωση ρεύματος εξ αποστάσεως (η μέτρηση θα γίνεται από πανελλαδικό κέντρο τηλεμέτρησης) και σε πραγματικό χρόνο.

Στόχος της ΔΕΗ είναι, μετά τους διαγωνισμούς που απέβησαν άκαρποι λόγω προσφυγών συμμετεχόντων εταιρειών στο Συμβούλιο της Επικρατείας, να προχωρήσει εντός του 2019 μέσω σύμπραξης της επιχείρισης με τον ιδιωτικό τομέα μαζική προμήθεια εκατομμυρίων «έξυπνων» μετρητών οι οποίοι θα αντικαταστήσουν σταδιακά τα 7,5 εκατομμύρια συμβατικά ρολόγια παλαιάς κοπής στη χαμηλή, μέση και υψηλή τάση.

Οι πρώτοι «έξυπνοι» μετρητές πρόκειται να τοποθετηθούν σε περιοχές της Ξάνθης, της Λήμνου, της Λευκάδας, του Αγίου Ευστρατίου, της Λέσβου και σε συνοικίες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης

Εκτός των «έξυπνων» μετρητών κατανάλωσης ρεύματος ΔΕΗ θα προχωρήσει και στην διακήρυξη διαγωνισμού για τη δημιουργία πανελλήνιου κέντρου τηλεμέτρησης μέσω του οποίου θα γίνεται εξ αποστάσεως και σε πραγματικό χρόνο η μέτρηση της κατανάλωσης ρεύματος σε νοικοκυριά, καταστήματα, βιοτεχνίες κλπ και χωρίς πλέον τη φυσική παρουσία υπαλλήλων της ΔΕΗ.

Οι νέες ηλεκτρονικές συσκευές μέτρησης του ρεύματος θα παρέχουν πλείστες δυνατότητες, αλλά και ευκολίες για τους καταναλωτές και τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας (ΔΕΗ και ιδιωτικές εταιρείες). Ειδικότερα, με τους «έξυπνους» ηλεκτρονικούς μετρητές ρεύματος δίνεται η δυνατότητα, εκτός της καταμέτρησης του ρεύματος σε πραγματικό χρόνο, της διασυνδεσιμότητας με άλλες συσκευές και της μετάδοσης στοιχείων και δεδομένων στο κέντρο διαχείρισης της ΔΕΗ.

Λόγω αυτών των δυνατοτήτων οι πάροχοι ρεύματος θα μπορούν να παρέχουν στους πελάτες τους πακέτα ευκολιών με ειδικά τιμολόγια κατανάλωσης ρεύματος (μειωμένη τιμολόγηση ρεύματος σε ώρες που υπάρχει μεγάλη διαθέσιμη ενέργεια) ή από την άλλη να τιμωρούν με υψηλότερη τιμολόγηση τους πελάτες τους όταν αυτοί σπαταλούν το ρεύμα σε ώρες που οι μονάδες τους έχουν χαμηλή διαθεσιμότητα ενέργειας.

Στα θετικά του νέου μοντέλου τηλεμέτρησης της καταναλισκόμενης ηλεκτρικής ενέργειας θα είναι και η ενημέρωση που θα έχουν οι πελάτες με SMS για τις κιλοβατώρες; που έχουν ξοδέψει,για τυχόν προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος κλπ.

Οι μόνοι χαμένοι θα είναι αυτοί που θα επιχειρούν να κάνουν ρευματοκλοπή, καθώς θα εντοπίζονται ανά πάσα στιγμή, αλλά και οι κακοπληρωτές για τους οποίους μπορεί να γίνεται αποκοπή της σύνδεσης του ρεύματος από το κέντρο διαχείρισης της ΔΕΗ.


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

ΠΑΣΟΚ: Συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή - Ανοίγουν τα χαρτιά τους Ανδρουλάκης, Δούκας, Γερουλάνος

;Oλα τα στρατόπεδα ετοιμάζονται για τη μεγάλη σύγκρουση με «πυρετό» ζυμώσεων και διεργασιών, για το …