Οι τυχεροί που θα δουν να αυξάνεται ο μισθός τους από 586 σε 800 ευρώ

Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι θα μπορέσουν να λάβουν αύξηση του κατώτατου μισθού από 586 ευρώ σε 800 ευρώ και σύμφωνα με την κυβέρνηση, πρόκειται για εργαζομένους με επιχειρησιακές ή άλλου τύπου συμβάσεις.

Για να υπάρξει αυτή η αύξηση του μισθού είναι απαραίτητη η επικύρωση από την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου της απόφασης του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας για επεκτασιμότητα των 27 κλαδικών και 13 ομοιοεπαγγελματικών συμβάσεων, αρχής γενομένης από τα ξενοδοχεία, τις τράπεζες και τα ναυτιλιακά.

  • Πρώτη ομάδα συμβάσεων που θα πάει σε διαδικασία επέκτασης είναι αυτή που αφορά τα ξενοδοχεία.
  • Δεύτερη είναι οι τράπεζες, η κλαδική σύμβαση των τραπεζοϋπαλλήλων.

Η ιδιομορφία  είναι ότι δεν υπάρχει ενιαία εργοδοτική οργάνωση και η κλαδική είναι υπογεγραμμένη με τις τράπεζες. Κατά συνέπεια, ο νόμος τεκμηριώνει το 70% περίπου της συμμετοχής εργαζόμενων στην κλαδική, που πλέον θα ισχύει για όλους.

Σύμφωνα με το νέο θεσμικό πλαίσιο, προϋπόθεση για την επέκταση και την κήρυξη ως γενικώς υποχρεωτικής, για το σύνολο των εργαζομένων ενός κλάδου, της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, θα πρέπει να έχει υπογραφεί από εργοδοτική συνδικαλιστική οργάνωση και να δεσμεύει εργοδότες που απασχολούν τουλάχιστον το 51% των εργαζομένων του κλάδου.

Οι συμβάσεις που μπορεί άμεσα να επεκταθούν είναι αυτές που έχουν υπογραφεί στους κλάδους των τραπεζών, των τουριστικών γραφείων και των ναυτιλιακών πρακτόρων. Αντίστοιχα γρήγορα μπορούν να «τρέξουν» οι συμβάσεις στους κλάδους των ξενοδοχείων, της καπνοβιομηχανίας και των πετρελαιοειδών.

Πρόκειται για μια διαδικασία που «μεταφράζεται» σε αύξηση στις αποδοχές των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα και αφορά όσους εργάζονται σε επιχειρήσεις που έως τώρα δεν δεσμεύοντας από κάποια κλαδική σύμβαση και έδιναν μισθούς σύμφωνα με επιχειρησιακές ή ατομικές συμβάσεις εργασίας.


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Μάντζος στον ΣΚΑΪ 100.3: Άμεση κατάπαυση πυρός στη Γάζα

Πώς σχολίασε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ τη λειτουργία της Μονής της Χώρας ως τζαμί και …