Η ανεργία και οι "μαύρες λίστες" των εργοδοτών

Εργοδότες που βάζουν σε "μαύρες λίστες" εργαζόμενους που τολμούν να προχωρήσουν σε καταγγελίες και μάλιστα δημιουργούν ένα δίκτυο στο οποίο ενημερώνονται για τα στοιχεία του εργαζόμενου προκειμένου να μην μπορέσει εκείνος να βρει αλλού δουλειά, είναι ενδεικτικό της εργασιακής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η αγορά εργασίας στη Βόρεια Ελλάδα.

Την καταγγελία έκανε ο Δημήτρης Ταχματζίδης Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Βέροιας ο οποίος δήλωσε πως οι εργοδότες έχουν δώσει ακόμα και το όνομα "κυνηγημένοι" στην ομάδα που έχουν δημιουργήσει και περιλαμβάνει τους "κακούς" εργαζόμενους. Το θέμα ήδη ερευνάται από το εργατικό Κέντρο της περιοχής, ενώ παρόμοια περιστατικά καταγράφηκαν και σε άλλες περιοχές, σκιαγραφώντας με αυτόν τον τρόπο την εργασιακή ζούγκλα που επικρατεί.

Η ανεργία, η έλλειψη ελεγκτικών μηχανισμών, η υποστελέχωση τους, η απορύθμιση της αγοράς εργασίας αλλά και η έλλειψη επενδύσεων και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας είναι τα βασικότερα προβλήματα όπως καταγράφηκαν  στη σύσκεψη και συνέντευξη Τύπου των Προέδρων των Εργατικών Κέντρων της Βόρειας Ελλάδας.

Ο Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης, Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε στα εργασιακά προβλήματα της περιοχής αλλά και στη συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό τονίζοντας πως " δεν είναι καθόλου αισιόδοξα τα συμπεράσματα με τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεση μας. Ο Πρωθυπουργός στη συνάντηση που είχαμε δεσμεύτηκε ότι θα υπάρξει νέο πλαίσιο λειτουργίας της ΕΛΒΟ και ο κ. Πιτσιόρλας από την πλευρά του ήταν θετικός και είπε ότι υπάρχουν καλά νέα για τη "Hellenic Steel". Πρόκειται για δυο σημαντικά εργοστάσια στην περιοχή της Θεσσαλονίκης". Παράλληλα, ο ίδιος κάλεσε τον πρωθυπουργό να έχει συνεργασία με τα συνδικάτα, δηλώνοντας πως "δεν είναι δυνατόν να έχει να δει 3,5 χρόνια τη ΓΣΕΕ".

Ο ίδιος αναφέρθηκε και σε στοιχεία που θα παρουσιαστούν αναλυτικά την Παρασκευή από το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ σε Ημερίδα με θέμα: "Αναπτυξιακές προκλήσεις και αγορά εργασίας" δίνοντας το στίγμα των προβλημάτων στην ανάπτυξη της περιοχής της Μακεδονίας. Όπως ο ίδιος είπε "7,2 εκατομμύρια τουρίστες επισκέπτες είχε η το 2017 η κεντρική Μακεδονία, ωστόσο στα οικονομικά αποτελέσματα είμαστε τρίτοι από το τέλος. Υπάρχει σύμπλεγμα προβλημάτων. Με τους τουρίστες να έρχονται από Βουλγαρία, Σκόπια, Ρουμανία και Σερβία".

Στη σύσκεψη των εργατικών Κέντρων της Βόρειας Ελλάδας, ο Γενικό Γραμματέα της ΓΣΕΕ Νίκος Κιουτσούκης δήλωσε πως τα "Συνδικάτα είναι και θα είναι εδώ", ενώ ο Οργανωτικός Γραμματέα της Συνομοσπονδίας Βαγγέλης Μουτάφης, απεύθυνε κάλεσμα για μαζική, αγωνιστική και ειρηνική συμμετοχή στο Συλλαλητήριο του Σαββάτου 8 Σεπτεμβρίου 2018, στις 6 το απόγευμα στο άγαλμα του Βενιζέλου με βασικό σύνθημα: "Θέλουμε τώρα πίσω τα Δικαιώματα, τις Κατακτήσεις, τις Ζωές μας".

Αναλυτικότερα τα προβλήματα ανά περιοχή όπως καταγράφηκαν στη σύσκεψη:

Φλώρινα

  • Το μεγαλύτερο πρόβλημα του νομού είναι η μακροχρόνια ανεργία καθώς όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Φλώρινας Κωνσταντίνος Σιάκος "τα τελευταία χρόνια έκλεισαν 2,5 χιλιάδες επιχειρήσεις" με τον ίδιο να χαρακτηρίζει "ποινή"  το να ζει κανείς στις ακριτικές περιοχές, παραφράζοντας μια δήλωση της Μελίνας Μερκούρη, καθώς δεν υπάρχει ελπίδα για όσους ζουν και εργάζονται σε αυτές τις περιοχές, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε.

Κατερίνη

  • Τα επίσημα ποσοστά της ανεργίας είναι στο 25% για την περιοχή, ωστόσο όπως εκτιμούν εκπρόσωποι των εργαζομένων το πραγματικό ποσοστό είναι πολύ μεγαλύτερο γιατί από τη μια πλευρά δεν δηλώνονται οι μακροχρόνιοι άνεργοι και από την άλλη η φυγή στο εξωτερικό είναι ένα σημαντικό πρόβλημα. Σύμφωνα με την Δέσποινα Κωνσταντίνου, Πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Κατερίνης, "το κομμάτι της αδήλωτης εργασίας αλλά και της υποδηλωμένης εργασίας, δηλαδή της εκ περιτροπής και μερικής απασχόλησης στην πράξη είναι πολύ μεγάλο πρόβλημα. Ενδεικτικά οι ελεγκτές στους ελέγχους που έκαναν το τελευταίο διάστημα εντόπισαν μόνο έναν εργοδότη που δεν είχε παραβιάσει το ωράριο των εργαζομένων".

Ξάνθη

  • Το ποσοστό της ανεργίας εξακολουθεί να βρίσκεται πολύ υψηλά με τον Άγγελο Μπεμπεκίδη, Πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου της περιοχής να δηλώνει πως το πραγματικό ποσοστό ξεπερνάει το 45%.

Πέλλα

  • Το μεγαλύτερο εργασιακό πρόβλημα του νομού είναι οι υποστελεχωμένες υπηρεσίες της επιθεώρησης εργασίας. Όπως τόνισε η Θεανώ Ζουρνατζίδου Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πέλλας, "από τους δεκατρείς χιλιάδες εγγεγραμμένους στους καταλόγους μας στο εργατικό κέντρο, οι εφτά χιλιάδες είναι άνεργοι, δηλαδή το 54% είναι άνεργο. Το μεγάλο μας πρόβλημα είναι οι θέσεις εργασίας και ότι τίποτα δεν έχει βελτιωθεί στις εργασιακές σχέσεις".

Βέροια

  • Εργοδότες που δεν διστάζουν να δημιουργήσουν μια ομάδα μεταξύ τους στο διαδίκτυο στην οποία ενημερώνονται  για το ποιοι εργαζόμενοι της περιοχής έχουν κάνει καταγγελίες για εργοδοτική παράβαση, ώστε να αποκλείονται από προσλήψεις από άλλους επιχειρηματίες, είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που βγάζει στην επιφάνεια την εργασιακή ζουγκλα που επικρατεί. Σύμφωνα με όσα κατήγγειλε ο Δημήτρης Ταχματζίδης Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Βέροιας "για το θέμα ακολουθείται ήδη η νομική οδός και τέτοιου είδους πρακτικές  δεν μπορεί να μείνουν αναπάντητες".

Καστοριά

  • "Ο μισός πληθυσμός έχει μεταναστεύσει, η πραγματικότητα στο νομό Καστοριάς δεν ανταποκρίνεται με νούμερα, δεν έχουν για εμάς σημασία τα νούμερα αλλά ότι δεν έχει γίνει καμία προσπάθεια ανάπτυξης" δήλωσε ο Γιώργος Μαλέας Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Καστοριάς. Ο κ. Μαλέας επιπλέον αναφέρθηκε και στην κρίση στους επαγγελματίες της περιοχής που ασχολούνται με τη γούνα. "Ο νομός περνάει τη μεγαλύτερη κρίση στο μονοεπάγγελμα, τη γούνα, και πάει από το κακό στο χειρότερο" τονίζει.

Σέρρες

  • Η "μαύρη" και αδήλωτη εργασία είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του νομού, με τον Άλκι Απιδόπουλο, Πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Σερρών να δηλώνει πως και στην περιοχή τους υπάρχουν καταγγελίες για εργοδότες που "τρομοκρατούν τους εργαζόμενους οι οποίοι φοβούνται να προχωρήσουν σε καταγγελίες".

Δράμα

  • "Καμία μνημονιακή κυβέρνηση δεν έχει κάνει κάτι για τους ανέργους, αντίθετα έχουμε μεγάλο πρόβλημα με την υπερφορολόγηση. Επιχειρήσεις στο νομό με 25εκατομμύρια κέρδη και έκοψαν τους μισθούς των εργαζομένων στα λατομία. Οι εργοδότες εκμεταλλεύονται τους εργαζόμενους και τους βάζουν σε μια ιδιότυπη 'μαύρη λίστα' στοχοποιώντας τους", δηλώνει ο Γεώργιος Σαβρίδης Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Δράμας.

Κοζάνη

  • "Είμαστε στο μεγαλύτερο σκαλί που υπάρχει στην ανεργία, τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ είναι 19,5% ενώ τα δικά μας είναι στο 35% και στις ηλικίες των 25και κάτω αγγίζει το 65%. Αυτό που ζητάμε είναι να ενισχυθεί ο ελεγκτικός μηχανισμός από το κράτος" τονίζει ο Αριστείδης Κουρκούτας, Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κοζάνης.

Χαλκιδική  

  • "Εμείς είμαστε σε πολύ καλύτερη εργασιακή μοίρα, τουριστικά ο νομός πάει καλά το καλοκαίρι η ανεργία είναι στο 22-24% το χειμώνα είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα", δηλώνει ο Χρήστος Ζαφειρούδα, Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Χαλκιδικής.

Καβάλα  

  • "Στο 35% είναι η πραγματική ανεργία για εμάς γιατί στα επίσημα δεν λαμβάνουν μεγάλο μέρος των μετρήσιμων στοιχείων" δηλώνει ο Κωνσταντίνος Ποδάρας, Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Καβάλας ο οποίος κάνοντας την αυτοκριτική για τα συνδικάτα τονίζει πως "οι διοικήσεις δεν είμαστε κοντά στους εργαζόμενους και γι αυτό βλέπουμε άδειες πλατείες στις συγκεντρώσεις".

ΠΗΓΗ


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Οι ευχές του Κυριάκου Μητσοτάκη για την νέα χρονιά με μια οικογενειακή φωτογραφία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανήρτησε μια οικογενειακή φωτογραφία στο Instagram και έδωσε τις δικές του ευχές …