Την έκπτωση του ΕΝΦΙΑ χάνουν λόγω εκπρόθεσμων Ε1, οι φορολογούμενοι

Σε απώλεια των εκπτώσεων που δικαιούνται στον ΕΝΦΙΑ, οδηγείται μερίδα φορολογουμένων. Ο λόγος είναι ότι δεν έχουν υποβάλλει εμπρόθεσμα τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος.

«Πρόκειται για μία κατηγορία φορολογουμένων, η οποία απολαμβάνει έκπτωση που ξεκινάει από 50% και ανέρχεται σε ποσοστό έως και 100%, ανάλογα με την οικονομική και οικογενειακή τους κατάσταση», σημειώνει ο φοροτεχνικός Γιώργος Χριστόπουλος στα Φορολογικά Νέα.

Με δεδομένη την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ, αρκετοί ήταν εκείνοι, οι οποίοι ενώ ανέμεναν ότι θα έχουν να καταβάλλουν μειωμένο φόρο, πλέον χάνουν αυτό το δικαίωμα, όπως επισημαίνει ο κύριος Χριστόπουλος.

Έκπτωση 50% για συγκεκριμένες κατηγορίες φορολογουμένων

Υπενθυμίζουμε ότι η έκπτωση του 50% χορηγείται σε φορολογούμενους, σύζυγο ή εξαρτώμενα τέκνα μιας οικογένειας, εφόσoν το συνολικό φορολογητέο εισόδημα δεν ξεπερνάει τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τη σύζυγο και για κάθε τέκνο – προστατευόμενο μέλος. Προϋπόθεση για την έκπτωση αποτελεί επίσης, η συνολική επιφάνεια των ακινήτων, στα οποία είναι ιδιοκτήτες ο φορολογούμενος, ο/η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα, να μην ανέρχεται σε περισσότερα από 150 τ.μ. και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή λαμβάνεται υπόψη για τον προσδιορισμό του συμπληρωματικού φόρου, να μην ξεπερνάει τις 85.000 ευρώ για τους άγαμους , τις 150.000 ευρώ για τον έγγαμο, τη σύζυγο ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με ένα τέκνο και τις 200.000 ευρώ για έγγαμο ή τη σύζυγό του με τα εξαρτώμενα τέκνα και τη μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Για ποιους ισχύει το 100% έκπτωσης

Επίσης η έκπτωση του 100% ισχύει για άτομα με αναπηρία που υπερβαίνει το 80%, για τρίτεκνους και πολύτεκνους, εφόσον το συνολικό φορολογητέο εισόδημα δεν ξεπερνάει τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο τέκνο. Προϋπόθεση επίσης είναι η συνολική επιφάνεια των ακινήτων ιδιοκτησίας για το/τη φορολογούμενο και τον ή τη σύζυγο, συμπεριλαμβανομένου του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους δικαιώματος, να μην ξεπερνάει τα 150 τ.μ.

Το ίδιο δικαίωμα ισχύει και για τα εξαρτώμενα τέκνα, όταν ο αριθμός τους είναι μεγαλύτερος των τριών ή όταν ο φορολογούμενος, η σύζυγος ή τα εξαρτώμενα τέκνα, έχουν ποσοστό αναπηρίας πάνω από 80%.

Απαραίτητο για όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, είναι τόσο ο φορολογούμενος, όσο και οι σύζυγος και τα παιδιά, να είναι φορολογικοί κάτοικοι της Ελλάδας.


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Τέμπη: Προανακριτική ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Για τους Χρήστο Τριαντόπουλο, Μιχάλη Παπαδόπουλο, Θάνο Πλεύρη και Ζωή Ράπτη σχετικά με το "μπάζωμα …