Χαμόγελα κέρδους σε όσους μισθώνουν τα ακίνητά τους μέσω της Airbnb

Ιδιαίτερα κερδισμένοι φαίνεται πως βγαίνουν όσοι ιδιοκτήτες κατοικιών και διαμερισμάτων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και σε άλλες τουριστικές πόλεις της χώρας (π.χ Χανιά) αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τον παραδοσιακό τρόπο ενοικίασης των ακινήτων τους και προσχώρησαν στη δημοφιλή ηλεκτρονική πλατφόρμα μίσθωσης ακινήτων της Airbnb διαθέτοντας έναντι υψηλού αντιτίμου τα ακίνητά τους για διαμονή ολίγων ημερών σε τουρίστες ή ακόμη και σε Έλληνες επισκέπτες.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε για την περυσινή χρονιά η γνωστή διαδικτυακή πλατφόρμα βραχυχρόνιων μισθώσεων ακινήτων, στην Αθήνα ένας οικοδεσπότης ακίνητου που το είχε εντάξει στην Airbnb αποκόμισε το 2017 κατά μέσο όρο μέσω της ενοικίασης σε τουρίστες, 3.400 ευρώ στη Θεσσαλονίκη 2.500 ευρώ και στα Χανιά της Κρήτης (τουριστικός προορισμός) 3.500 ευρώ. Στο σύνολο της χώρας η μέση απόδοση ενοικίασης ακινήτων μέσω της Airbnb, φτάνει τα 2.900 ευρώ και αντιστοιχεί σε 28 διανυκτερεύσεις το χρόνο.

Σύμφωνα με άλλα στοιχεία της Airbnb

  • στην Αθήνα και μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας φιλοξενήθηκαν 400.000 τουρίστες (με μ.ο διανυκτερεύσεων τις 76 ανά καταχώρηση διαμερίσματος),
  • στη Θεσσαλονίκη 80.000 (μ.ο διανυκτερεύσεων 71),
  • στα Χανιά 60.000 τουρίστες (με μ.ο διανυκτερεύσεων 27 ανά κατοικία).

Συνολικά μέσω της Airbnb φιλοξενήθηκαν πέρυσι, σε περίπου 40.000-60.000 διαμερίσματα και κατοικίες σε όλη τη χώρα, 1.370.000 τουρίστες, όταν οι συνολικές επισκέψεις τουριστών ήταν 30 εκατομμύρια.

Το πόσοι επακριβώς ιδιοκτήτες έχουν "παραχωρήσει" τα ακίνητά τους για εκμίσθωση μέσω της Airbnb θα διευκρινιστεί σύντομα καθώς μετά από καθυστέρηση χρόνων άρχισε από τον Αύγουστο να λειτουργεί το "Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Μίσθωσης" στο οποίο υποχρεούνται να εγγραφούν όλοι οι κάτοχοι ακινήτων που τα έχουν "παραχωρήσει" στην Airbnb και σε άλλες σχετικές ηλεκτρονικές πλατφόρμες μίσθωσης δηλώντας παράλληλα όλες τις μισθώσεις ενοικίασης που έχουν συνάψει από τις αρχές του 2018 καθώς θα φορολογούνται πλέον για τα εισοδήματα που εισπράττουν από τις ενοικιάσεις, όπως ισχύει και για τις παραδοσιακές ενοικιάσεις ακινήτων...

Οσο για τα κέρδη των ιδιοκτητών που κάνουν χρήση του νέου τρόπου ενοικίασης των ακινήτων τους, το δίκτυο κτηματομεσιτικών υπηρεσιών E-Real Estates εκτιμά ότι ένα διαμέρισμα 40-65 τ.μ (πάνω από τον 2ο όροφο) αποφέρει κάθε μήνα στον ιδιοκτήτη του 900 ευρώ στο Κολωνάκι, 800 ευρώ στον Κεραμεικό και το Κουκάκι, 430 ευρώ στην Κυψέλη, 541 ευρώ στους Αμπελόκηπους, 621 ευρώ στα Εξάρχεια, 843 ευρώ στο Θησείο, και 500 ευρώ στο Παγκράτι.


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Βουλή: Οκτάωρη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής, για το ν/σ με το νέο δικαστικό χάρτη

Στη συνεδρίαση, παρόντες ήταν 20 αρμόδιοι εξωκοινοβουολευτικοί φορείς, οι οποίοι είχαν κληθεί για να εκφράσουν …