Μερικές φορές η «σέλφι», μια συνήθως αθώα διασκέδαση, έχει θανατηφόρα κατάληξη, όταν τραβιέται κάτω από ριψοκίνδυνες συνθήκες. Μεταξύ 2011 - 2017 εκτιμάται ότι 259 άνθρωποι πέθαναν σε τέτοια περιστατικά, στην προσπάθειά τους να τραβήξουν την τέλεια και πιο ασυνήθιστη «σέλφι».
- Ο μέσος όρος των θυμάτων ήταν 23 ετών, ενώ άποψη φύλου το 72,5% ήσαν άνδρες και το 27,5% γυναίκες, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη. Τα περισσότερα θανατηφόρα περιστατικά συνέβησαν στην Ινδία και ακολούθως σε Ρωσία, ΗΠΑ και Πακιστάν.
- Οι πνιγμοί, τα μέσα μεταφοράς και οι πτώσεις ήσαν κατά σειρά οι κυριότερες αιτίες θανάτου, ενώ υπήρξαν επίσης θάνατοι από ζώα, ηλεκτροπληξία και πυροβολισμούς.
- Τα περιστατικά αυξάνονται διαχρονικά, καθώς το 2011 υπήρχαν τρεις μόνο θάνατοι λόγω «σέλφι», ενώ το 2016 98 και το 2017 93 θάνατοι.
- Μάλιστα, ο πραγματικός αριθμός μπορεί να είναι αρκετά μεγαλύτερος (π.χ. ορισμένα θανατηφόρα τροχαία).
Η «σέλφι» είναι ένα σχετικά πρόσφατο φαινόμενο και συνήθως τραβιέται με «έξυπνο» κινητό τηλέφωνο, για να αναρτηθεί στη συνέχεια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Εκτιμάται όπως ανέφερε το "ΑΠΕ-ΜΠΕ", ότι περίπου ένα εκατομμύριο «σέλφι» τραβιούνται κάθε μέρα από νέους 18 έως 24 ετών. Λόγω των κινδύνων που κρύβουν ορισμένες αυτο-φωτογραφήσεις, οι ερευνητές προτείνουν ορισμένες τουριστικές και άλλες περιοχές να χαρακτηρισθούν «ζώνες χωρίς σέλφι», π.χ. σε λίμνες, κορυφές βουνών ή ψηλά κτίρια, ώστε να μειωθεί η πιθανότητα θανατηφόρου περιστατικού.