6-7 χρόνια η καθυστέρηση για να αποκτήσουν πτυχίο οι φοιτητές

Παράταση της φοιτητικής τους ζωής επιλέγουν οι Έλληνες φοιτητές, με ένα μεγάλο ποσοστό των αποφοίτων να παίρνει πτυχίο αρκετό καιρό μετά το πέρας του προκαθορισμένου χρόνου σπουδών.

Ενδεικτικά, το 37% με 42% των αποφοίτων Πληροφορικής και φυσικών επιστημών παίρνει πτυχίο ακόμα μετά από 6 ή 7 χρονιά. Οι αιώνιοι φοιτητές στα ΑΕΙ αποτελούν το 29% του συνόλου, όμως πολύ μεγαλύτερο είναι το ποσοστό των πτυχιούχων που έλαβαν πτυχίο με τεράστια καθυστέρηση.

Η έκθεση Ποιότητας της Ανώτατης Εκπαίδευσης για το 2017 της Ανεξάρτητης Αρχής για τη Διασφάλιση και Πιστοποίηση της Ποιότητας (ΑΔΙΠ) καταγράφει εντυπωσιακά ποσοστά αποφοίτων το 2017 που καθυστέρησαν πάνω από δύο χρόνια του προδιαγεγραμμένου χρόνου σπουδών για να λάβουν πτυχίο.

  • Οι πιο «ασυνεπείς» βρίσκονται στο χώρο των τεχνολογιών Πληροφορικής (Πληροφορική, νέες τεχνολογίες, ψηφιακά συστήματα), με το 42,59% να λαμβάνει πτυχίο ξεπερνώντας τη διάρκεια ν+2 έτη (ν= προκαθορισμένος χρόνος σπουδών).
  • Ακολουθούν οι φυσικές επιστήμες (Βιολογία, Φυσική, Χημεία, Μαθηματικά) με 37,94% των αποφοίτων και τρίτες έρχονται οι επιστήμες μηχανικών (αρχιτέκτονες, ηλεκτρολόγοι, μηχανικοί) με 35,93% των αποφοίτων.

Χαρακτηριστικό πάντως είναι ότι σε όλα τα επιστημονικά πεδία υπάρχει αρκετά μεγάλος αριθμός φοιτητών που ξεπερνάει τον προβλεπόμενο χρόνο σπουδών των τεσσάρων ή των πέντε ετών. Ενδεικτικά, στο επιστημονικό πεδίο των μηχανικών μόλις το 9,97% ολοκληρώνει τις σπουδές του στην προκαθορισμένη διάρκεια. Ακολουθούν οι τεχνολογίες Πληροφορικής με 10% και οι γεωργικές επιστήμες (γεωπονία, δασολογία) με 11,23%.

  • Οι πιο συνεπείς φοιτητές διακρίνονται στο χώρο των επιστημών Υγείας με το 49,04% και στην εκπαίδευση με το 48,55% των αποφοίτων τους να ολοκληρώνει τις σπουδές του στον προκαθορισμένο χρόνο σπουδών.

Αιώνιοι φοιτητές

Αντίστοιχα, μεγάλος είναι ο αριθμός των φοιτητών που δεν έχουν ολοκληρώσει τη σχολή τους, παρά το γεγονός ότι έχουν ξεπεράσει τη διάρκεια ν+2. Το 29% αποτελούν οι εν λόγω φοιτητές στο σύνολο των εγγεγραμμένων, όμως ανά επιστημονικό πεδίο το ποσοστό εκτοξεύεται. Ενδεικτικά, στις διοικητικές και νομικές επιστήμες (Διοίκηση Επιχειρήσεων, Μάρκετινγκ, Ναυτιλιακά, Νομική) το 47% των φοιτητών έχει ξεπεράσει το ν+2 και στις ανθρωπιστικές επιστήμες και τέχνες το αντίστοιχο ποσοστό είναι το 46%.


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Μητσοτάκης: «Το 2025 θα είναι μία χρονιά περαιτέρω σύγκλισης με την υπόλοιπη Ευρώπη»

«Το 2025 θα είναι μία χρονιά περαιτέρω σύγκλισης με την υπόλοιπη Ευρώπη και προοίμιο για …