ΓΣΕΕ: Εδώ και τώρα επαναφορά της αρμοδιότητας στην Εθνική Γενική ΣΣΕ

Κατά της ρύθμισης του κατώτατου μισθού από την κυβέρνηση τάσσεται «με συνέπεια και σταθερότητα» η ΓΣΕΕ, με αφορμή την πρόσκληση από την Επιτροπή Συντονισμού της «Διαβούλευσης» να διατυπώσει ο επιστημονικός φορέας των συνδικάτων τη θέση του για τον προσδιορισμό του κατώτατου μισθού/ημερομισθίου από την Κυβέρνηση

Όπως τονίζει η ΓΣΕΕ «η απάντηση απηχεί την ενιαία θέση των συνδικάτων ότι με την έναρξη της διαδικασίας αυτής "νομιμοποιείται" η ωμή κατάλυση του δικαιώματος των  εργαζομένων να διαπραγματεύονται ελεύθερα και συλλογικά για το ύψος του βασικού μισθού - που αφορά την πλειοψηφία των εργαζομένων - στο πλαίσιο της υπογραφής της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας».

«Η ΓΣΕΕ και το Ινστιτούτο της, επαναλαμβάνουν τεκμηριωμένα την αντίθεσή τους, από την πρώτη στιγμή, στους μνημονιακούς νόμους με τους οποίους ανατέθηκε στο κράτος ο προσδιορισμός του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου», αναφέρει η ανακοίνωση.

«Η πλήρης και όχι ψευδεπίγραφη επαναφορά και ενεργοποίηση των Ελεύθερων Συλλογικών Διαπραγματεύσεων, είναι για εμάς το κεντρικό αίτημα, επιτακτική ανάγκη και κρίσιμο διακύβευμα», καταλήγει.

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΓΣΕΕ ΚΑΙ ΙΝΕ ΓΣΕΕ ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ

"Κατώτατος μισθός και ΕΓΣΣΕ

Η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) αποτέλεσε διαχρονικά το θεσμικό μέσο ρύθμισης όρων εργασίας με βάση τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των κορυφαίων οργανώσεων εκπροσώπησης εργοδοτικών και εργατικών συμφερόντων. Η θεσμική και πολιτική επιρροή της πηγάζει από τη νομική δεσμευτικότητά της, η οποία κάλυπτε όλες τις εργασιακές σχέσεις στον ευρύτερο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, περιλαμβανομένων και των δημοσίων υπηρεσιών του Κράτους, για τους εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας.

Η ΕΓΣΣΕ στη χώρα μας είχε πάντοτε ιδιαίτερη βαρύτητα από πλευράς οικονομικού και θεσμικού περιεχομένου, καθώς διασφάλιζε και τον κατώτατο μισθό και το κατώτατο ημερομίσθιο, διαμόρφωνε δηλαδή μία βάση ασφαλείας για εκατοντάδες χιλιάδων εργαζόμενους/ες, με τα ελάχιστα όρια γενικής οικονομικής και κοινωνικής προστασίας που όριζε.

Άλλωστε γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο, δηλαδή τη ρύθμιση μέσω της συλλογικής αυτονομίας, η ΕΓΣΣΕ είχε επανειλημμένα κριθεί ως πρότυπο καλής πρακτικής από έγκυρους ευρωπαϊκούς θεσμούς και Διεθνείς Οργανώσεις.

Εντούτοις μέσα στη μνημονιακή λαίλαπα εμμονικών και εν τέλει ατελέσφορων μέτρων, θεσμοθετήθηκε με το ν.4093/2012 και το άρθρο 103 του ν. 4172/2013 ότι το Κράτος θα καθορίζει το νομοθετημένο κατώτατο μισθό, επιβάλλοντας ένα καίριο πλήγμα στη συλλογική αυτονομία, αφού αφαιρέθηκε βίαια η εξουσία ρύθμισης όρων εργασίας από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις (και μάλιστα τις κορυφαίες) υπέρ του κρατικού νομοθέτη."

Η ελληνική οικονομία και η απασχόληση

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [5.81 MB]


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Ζαχαράκη: Στις 20 Δεκεμβρίου το έκτακτο επίδομα σε οικογένειες με παιδιά, συνταξιούχους και ΑμεΑ

«Στόχος μας είναι το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα να πάει στα 250 ευρώ το 2025», τόνισε …