Προσοχή: Υποχρεωτικός ο Οικογενειακός Γιατρός

Την πλάτη στο νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας γυρίζουν τόσο οι πολίτες όσο και οι γιατροί. Το νέο σύστημα είναι άγνωστο στα 2/3 των πολιτών ενώ μόνο το 16% έχει σκοπό να εγγραφεί στον οικογενειακό γιατρό. Επίσης επτά στους δέκα ιδιώτες γιατρούς δήλωσαν ότι δεν θα συνεργάζονταν με το νέο σύστημα. Αυτά αποτυπώνονται στα ευρήματα αποκαλυπτικής πανελλαδικής έρευνας που διενήργησε η εταιρία Alco, σε γιατρούς και πολίτες, για λογαριασμό του ΙΣΑ.

Στο μεταξύ, με ρυθμούς …χελώνας προχωρεί η μεταρρύθμιση του υπουργείου Υγείας στο χώρο της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, η οποία επικεντρώνεται στη λειτουργία των τοπικών μονάδων (ΤΟΜΥ ή αλλιώς "ιατρείων της γειτονιάς), ως πρώτο "σκαλοπάτι" για την ιατρική παρακολούθηση των πολιτών, και στην εισαγωγή του θεσμού του οικογενειακού γιατρού, ο οποίος θα είναι αυτός που θα παραπέμπει σε περαιτέρω εξετάσεις από γιατρούς ειδικότητας.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, μέχρι στιγμής σε όλη τη χώρα λειτουργούν μόλις 96 ΤΟΜΥ από τις συνολικά 239 μονάδες που προβλέπονται κατά την πλήρη ανάπτυξη του συστήματος, ενώ έως το τέλος του 2018 ο προγραμματισμός του υπουργείου είναι ο αριθμός αυτός να φτάσεις τις 120.

Η τελευταία επίσκεψη του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού ήταν στη Πάτρα, από όπου παραδέχθηκε πως υπάρχουν προβλήματα τόσον όσον αφορά την εύρεση κατάλληλων χώρων στέγασης των νέων δομών, όσο και σε ότι έχει να κάνει με τη στελέχωση τους με οικογενειακούς γιατρούς. Ο ίδιος πάντως αποδίδει την υποστελέχωση των νέων μονάδων στη μαζική μετανάστευση γιατρών στο εξωτερικό τα τελευταία χρόνια, και όχι στα μειωμένα κίνητρα που δίνονται στις συμβάσεις.

Είναι ενδεικτικό όπως σημειώνει το "capital.gr", πως από τους 1.200 γιατρούς που θα στελέχωναν τις τοπικές μονάδες υγείας και ενώ έχουν υπάρξει δύο προκηρύξεις, έχει προχωρήσει η πρόσληψη μόλις 500 γιατρών περίπου, ενώ από τους 2.829 οικογενειακούς γιατρούς -γενικούς γιατρούς, παθολόγους και παιδίατρους- που θα συμβάλλονταν με τον ΕΟΠΥΥ ως ιδιώτες, έχουν ενταχθεί στο σύστημα μόνο 625, χωρίς να υπάρχει σαφές πλάνο για το πώς θα καλυφθούν τα μεγάλα κενά.

Και ενώ το άνοιγμα και η λειτουργία των μονάδων προσκρούει συνεχώς σε εμπόδια, από την επόμενη χρονιά αναμένεται να μπει σε εφαρμογή ο όρος του "gate keeping", δηλαδή της παραπομπής των πολιτών σε ειδικούς γιατρούς από τον οικογενειακό.

Αυτός είναι που θα παραπέμπει τους ασθενείς στα κέντρα υγείας, τις δημόσιες μονάδες δευτεροβάθμιας/ τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας και τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ παρόχους υπηρεσιών υγείας, εφόσον όμως το κρίνει ιατρικώς απαραίτητο.

Στη συνέχεια με το παραπεμπτικό οι ασθενείς θα προγραμματίζουν επίσκεψη κατά προτεραιότητα στο σύστημα μέσω της υπάρχουσας διαδικτυακής εφαρμογής (σύστημα ηλεκτρονικών ραντεβού της ΗΔΙΚΑ). Εξαιρούνται εντούτοις τα έκτακτα και επείγοντα περιστατικά. Πρόκειται για μια αλλαγή που περιλαμβάνεται στα προαπαιτούμενα του μνημονίου και παρακολουθείται στενά από τους εκπροσώπους των θεσμών.

Σημειώνεται πως με βάση τον αρχικό σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας, κάθε οικογενειακός γιατρός έχει πληθυσμό ευθύνης 2.250 ενήλικες και 1.500 παιδιά οι παιδίατροι. Για τα τέσσερα πρώτα χρόνια η χρηματοδότηση του συστήματος γίνεται μέσω ΕΣΠΑ, ενώ σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας μετά το 2021 υπάρχει πρόβλεψη για χρηματοδότηση του συστήματος από εθνικούς πόρους.


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

ΣΥΡΙΖΑ: Στις 20 Νοεμβρίου το debate - Το πόθεν έσχες Κασσελάκη

Οι λεπτομέρειες του debate θα συζητηθούν με την ΕΡΤ, η οποία θα καλύψει τη συζήτηση …