Αγωνία των δανειοληπτών κόκκινων δανείων-Λήγει η ισχύς του νόμου Κατσέλη

Στο τέλος του χρόνου εκπνέει η ισχύς του νόμου Κατσέλη και φουντώνουν τα σενάρια για το τι θα γίνει στη συνέχεια με τα σπίτια χιλιάδων πολιτών με κόκκινα δάνεια. Η κυβέρνηση έχει ζητήσει νέα παράταση για το πλαίσιο προστασίας των «κόκκινων» δανειοληπτών με τον νόμο Κατσέλη, αλλά μέχρι και τώρα οι δανειστές δεν έχουν απαντήσει για το αν συμφωνούν στο συγκεκριμένο αίτημα της ελληνικής πλευράς ενώ οι τελικές αποφάσεις αναμένονται στο τέλος του έτους.

Στο στόχαστρο των τραπεζών έχουν μπει ήδη περίπου 20.000 δανειολήπτες που έχουν υπαχθεί στον Νόμο Κατσέλη και αρνήθηκαν την άρση απορρήτου. Αυτοί χάνουν την προστασία που τους παρείχε ο νόμος και οι τράπεζες έχουν πλέον τη δυνατότητα να λάβουν κάθε είδους αναγκαστικά μέτρα.

Την ίδια ώρα 250.000 «κόκκινα» δάνεια βρίσκονται κάτω από την «ομπρέλα» του νόμου και προστατεύονται από την σχετική νομοθεσία.

Από τις 15 Σεπτεμβρίου, ήρθη το τραπεζικό απόρρητο για όσους επιθυμούν να συνεχίσουν να απολαμβάνουν την προστασία του νόμου. Η άρση του τραπεζικού απορρήτου θεσμοθετήθηκε τον Ιούνιο με τον νόμο 4549, που επισφράγισε την τέταρτη αξιολόγηση, δίνοντας 3μηνη διορία σε όσους δεν θέλουν την άρση του απορρήτου τους, να εναντιωθούν.

Η προστασία πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς λήγει στις 31/12/2018.

Μέχρι τότε εξασφαλίζεται μέσω αίτησης στον «Νόμο Κατσέλη», όπως τροποποιήθηκε από τον «Νόμο Σταθάκη».

Η προστασία της πρώτης κατοικίας παρέχεται με αίτηση στο αναθεωρημένο πλαίσιο για την αντιμετώπιση όλου του φάσματος του ιδιωτικού χρέους δίνοντας όχι μόνο τη δυνατότητα να ρυθμιστούν χρέη προς Τράπεζες, αλλά και προς ασφαλιστικά Ταμεία, Δημόσιο, ΟΤΑ και προς λοιπούς ιδιώτες.

Οι συνολικές υποχρεώσεις του αιτούντος συγκρίνονται με το πραγματικό του εισόδημα και το επίπεδο των προστατευόμενων εύλογων δαπανών διαβίωσης και ρυθμίζονται μαζικά ούτως ώστε τα νοικοκυριά και οι ελεύθεροι επαγγελματίες να βρίσκουν λύση διαγραφών και επιμηκύνσεων για όλα τους τα προβλήματα χρέους.


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Κασσελάκης: Στη Βαρβάκειο αγορά - Συζήτηση με επαγγελματίες και πολίτες

«Η Βαρβάκειος πρέπει να μείνει ανοιχτή, γιατί αν θα φύγει η Αγορά από τη μέση, …