Σφάζονται για έναν "φόρο υπέρ αστέγων", δύο δισεκατομμυριούχοι

Οι δισεκατομμυριούχοι του χώρου της τεχνολογίας Marc Benioff και Jack Dorsey δεν έχουν την ίδια άποψη για την μέθοδο αντιμετώπισης του ζητήματος των αστέγων στο Σαν Φρανσίσκο. Οι δυο τους χρησιμοποίησαν το Twitter για να εκθέσουν τις διαφορετικές απόψεις τους εν όψει ψηφοφορίας στην πόλη τον Νοέμβριο επί της "Πρότασης C", οπότε και θα αποφασιστεί εάν θα επιβληθεί φόρος στις τοπικές επιχειρήσεις για τη συγκέντρωση χρημάτων για την ενίσχυση των προγραμμάτων για τους αστέγους.

Ο συνιδρυτής και CEO της Salesforce, Marc Benioff, ο οποίος ο οποίος δεν έχει κρύψει καθόλου την άποψή του ότι οι εταιρείες σύγχρονων τεχνολογιών πρέπει να παίξουν πρωτοπόρο ρόλο στην αντιμετώπιση του προβλήματος στην πόλη των δυτικών ΗΠΑ, εκδηλώθηκε υπέρ της "Prop C" και ανέφερε μέσω Twitter την Παρασκευή: "Η ύπαρξη αστέγων είναι ευθύνη μας, γι’ αυτό και προτείνουμε την υποστήριξη της Prop C. Όλοι μαζί σε αρραγή ενότητα, Σαν Φρανσίσκο, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ένα από τα πιο σύνθετα και δύσκολα προβλήματα".

Το μέτρο θα αφορά μια φορολόγηση που θα φτάνει έως και το 0,69% και θα αφορά εταιρείες με ακαθάριστες εισπράξεις άνω των 50 εκατομμυρίων δολαρίων. Οι πόροι θα αποδίδονται στις υπηρεσίες αρωγής προς αστέγους στην ευρύτερη περιοχή. Τόσο το Σαν Φρανσίσκο, όσο και άλλες μεγάλες πόλεις στις ΗΠΑ αντιμετωπίζουν ολοένα και αυξανόμενους πληθυσμούς αστέγων.

Ο Benioff έχει δεσμεύσει $500.000 προς υποστήριξη της καμπάνιας υπέρ της Prop C και σχεδιάζει να δαπανήσει άλλο 1 εκατ. δολάρια σε δικές του διαφημίσεις υποστήριξης του μέτρου, όπως ανέφερε στην San Francisco Chronicle.

Την ίδια ώρα, ο Jack Dorsey, συνιδρυτής και CEO τόσο του Twitter όσο και του Square, είναι ένα από τα ανώτατα στελέχη του χώρου της τεχνολογίας που δεν βλέπουν με καλό μάτι την Prop C, μη θεωρώντας την ως τη σωστή προσέγγιση στο πρόβλημα.

"Θέλω να βοηθήσω να λύσουμε το πρόβλημα των αστέγων στο Σαν Φρανσίσκο και την Καλιφόρνια. Δεν πιστεύω ότι αυτός (σ.σ. Prop C) είναι ο καλύτερος τρόπος", απάντησε μέσω Twitter στον Benioff.

Ακόμη ένας δισεκατομμυριούχος του χώρου της τεχνολογίας, ο συνιδρυτής και CEO της Stripe, Patrick Collison, εισήλθε γρήγορα στη συζήτηση: "Είμαι με τον Jack. Ο Marc έχει καλές προθέσεις, ωστόσο εμπιστεύομαι περισσότερο την ειδίκευση της δημάρχου Breed στο ζήτημα των αστέγων από την δική του", ανέφερε.

Η δήμαρχος του Σαν Φρανσίσκο London Breed, η οποία εξελέγη τον Ιούνιο, έχει ταχθεί κατά του μέτρου από την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ στην ίδια αρνητική γραμμή κινείται και το εμπορικό επιμελητήριο της πόλης. Η Breed ανέφερε σε δήλωσή της ότι το ζήτημα των αστέγων αποτελεί "κορυφαία προτεραιότητα" για την ίδια, ωστόσο πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει αρκετή πρόνοια για λογοδοσία και ευθύνη για τη διαχείριση των συγκεκριμένων πόρων που θα συγκεντρώνονται επί τη βάσει της Prop C.

Η ίδια και άλλοι επικριτές του μέτρου έχουν τονίσει επίσης ότι υπάρχει κίνδυνος αύξησης και όχι μείωσης του φαινομένου των αστέγων στην πόλη, καθώς οι υψηλότερες παροχές πιθανόν να αποτελέσουν πόλο έλξης για αστέγους άλλων περιοχών.

Ο Jeff Bezos της Amazon είχε ταχθεί κατά ανάλογου εταιρικού φόρου στο Σιάτλ, επίσης για τις ανάγκες των αστέγων. Το σχέδιο εκεί ανακλήθηκε από το δημοτικό συμβούλιο τον Ιούνιο.

Ο Dorsey συμπύκνωσε την αντίθεσή του στην Prop C στην πίστη του ότι η Breed, η οποία εξελέγη με μια πλατφόρμα στην οποία το θέμα είχε μεγάλο βάρος, έχει τη δυνατότητα να το λύσει χωρίς τον συγκεκριμένο φόρο. "Η δήμαρχος Breed εξελέγη για να το λύσει. Την εμπιστεύομαι", ανέφερε στο Twitter.

Αυτό ωστόσο δεν σταμάτησε τον Benioff από το να του ανταπαντήσει. Εγκάλεσε τον Dorsey για τις φοροαπαλλαγές που έλαβε ανοίγοντας γραφεία στην υποβαθμισμένη περιοχή της mid-Market, καθώς και για το πρόσφατο ράλι των μετοχών του Twitter και της  Square, που πρόσθεσε δισεκατομμύρια στην προσωπική του περιουσία. "Ποια ακριβώς προγράμματα για τους αστέγους στην πόλη υποστηρίζεις;", τον ρώτησε μέσω Twitter.

Οι βολές δεν σταμάτησαν εδώ, με τον Dorsey να επιμένει στην υποστήριξη του πλάνου της δημάρχου και τον Benioff να επιμένει ότι ο ισχυρός άνδρας του Twitter θα έπρεπε να μιλά περισσότερο για όσα έχει σκοπό να κάνει παρά για όσα αρνείται ή απορρίπτει σχετικά με τους αστέγους.

"Εάν κάνω λάθος, θα έλθω να συνασπιστούμε για να το λύσουμε", κατέληξε από την πλευρά του o Dorsey.

Εκπρόσωπος της Square χαρακτήρισε το ζήτημα των αστέγων "ανθρωπιστική κρίση" του Σαν Φρανσίσκο και τόνισε ότι η εταιρεία στέκεται δίπλα στη δήμαρχο για μια "συνολική απάντηση στον πρόβλημα". Ο Dorsey είχε δηλώσει στο Fortune το 2013 ότι και ο ίδιος θεωρεί τις τεράστιες εισοδηματικές διαφορές στην πόλη "ευθύνη των εταιρειών", ενώ ανέφερε ότι, σαν παράδειγμα κοινωνικής δραστηριοποίησης, μαζί με υπαλλήλους του κάθε Παρασκευή μαζεύουν απορρίμματα στην ευρύτερη συνοικία των γραφείων.

Ο Benioff, από την πλευρά του, έχει ξεκινήσει σταυροφορία για τους αστέγους, μαζί με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Hamilton Families από το 2015, με την καμπάνια Heading Home, η οποία έχει στόχο 800 οικογένειες αστέγων να βρουν κατάλυμα μέχρι το 2020. Για τον σκοπό αυτό έχουν συγκεντρώσει μέχρι στιγμής 30 εκατ. δολάρια.


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

ΠΑΣΟΚ: Απαιτούνται απαντήσεις στα εύλογα ερωτήματα για τη διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του ΥΠΕΣ

H γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ Ευαγγελία Λιακούλη υποστηρίζει ότι το υπουργείο Εσωτερικών …