«Αυτό που μας δυσκολεύει είναι ότι κάποιοι κρύβονται πίσω από νομικούς περιορισμούς και κωλυσιεργούν αδικαιολόγητα», δηλώνει στη Realnews το επενδυτικό fund Innovation Brain και προσθέτει: «Θα αναγκαστούμε να σταματήσουμε…»
Ειδικότερα, από μία κλωστή κρέμεται η διάσωση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, με την πλευρά της Innovation Brain, του ενδιαφερόμενου επενδυτή που επιδιώκει να επενδύσει 100 εκατ. ευρώ και να διευρύνει τις εργασίες της ΕΒΖ σε νέα καινοτόμα, με βάση τη ζάχαρη, προϊόντα, να είναι έτοιμη να αποχωρήσει από την επένδυση λόγω δυσκολιών στην υλοποίηση των σχεδίων της.
- Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η ομάδα των επενδυτών που συνθέτουν την ξένη εταιρεία Innovation Brain, με επικεφαλής τον Λούκας Φέκερ, αντιμετωπίζει μία σειρά από εμπόδια πριν καν ξεκινήσει η υλοποίηση της επένδυσης.
- Πηγές με γνώση του παρασκηνίου, αναφέρουν πως το νέο διοικητικό συμβούλιο της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, με πρόεδρο τον Νίκο Παπαϊωάννου και διευθύνοντα σύμβουλο τον Χρήστο Πούρη, φέρεται να μην επισπεύδει τις συμφωνίες με τον ξένο επενδυτή και έτσι χάνεται πολύτιμος χρόνος για την αναδιάρθρωση της «πολύπαθης» και ζημιογόνας ΕΒΖ.
Το χάσμα μεταξύ διοίκησης και Innovation Brain, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, διευρύνεται, με αποτέλεσμα η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης να αντιμετωπίζει ζήτημα επιβίωσης, καθώς δεν δύναται να πάρει δάνειο από τη στιγμή που έχει μη εξυπηρετούμενο δανεισμό ύψους 160 εκατ. ευρώ. Η Innovation Brain έχει προτείνει στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΒΖ την άμεση χρηματοδότηση της εταιρείας με 10 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 7,5% -το χαμηλότερο που θα μπορούσε να πάρει μία εταιρεία με «κόκκινα» δάνεια- με στόχο μέχρι να ξεκινήσει η επένδυση να επισπευθεί η παραγωγή και να πληρωθούν εργαζόμενοι, προμηθευτές κ.ά. Παρ’ όλα αυτά, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΒΖ εξακολουθεί να διστάζει… Πηγές αναφέρουν ότι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, η ηγεσία της ΕΒΖ προσπαθεί αυτή τη στιγμή να ξεπουλήσει τη ζάχαρη σε αρκετά χαμηλή τιμή, εξέλιξη που θα βλάψει σοβαρά τον επενδυτή καθώς θα βρει την εταιρεία «χωρίς ούτε ένα κιλό ελληνικής ζάχαρης».
- Για τα εμπόδια και την ασυνεννοησία που έχουν προκύψει στους κόλπους της διοίκησης της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης και στο περιβάλλον του Innovation Brain έχει ενημερωθεί, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας, ο οποίος υποστηρίζει την ολοκλήρωση της επένδυσης και αναζητεί λύσεις για τους εργαζομένους.
Πηγές της Innovation Brain τονίζουν στηRealnews ότι «τα χρήματα από την πλευρά του επενδυτή είναι έτοιμα, το υπουργείο στηρίζει την επένδυση, η τράπεζα συμφωνεί, ωστόσο εξακολουθεί να μην υπάρχει λύση». Αναρωτιούνται, μάλιστα, μήπως θα χρειαστεί η παρέμβαση του πρωθυπουργού και καταλήγουν πως «αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα υπάρχει εύφορο έδαφος για νέες ξένες επενδύσεις και τέτοια φαινόμενα δεν συνάδουν με την έμπρακτη προτεραιότητα που δίνει η κυβέρνηση στις επενδύσεις».
Το business plan
Η συνολική επενδυτική πρόταση της Innovation Brain προσεγγίζει τα 100 εκατ. ευρώ, μαζί με τα διαθέσιμα κεφάλαια για την επίλυση των ανοιχτών θεμάτων με τις τράπεζες, τους εργαζομένους, τους τευτλοπαραγωγούς και τους προμηθευτές.
- Το πιο βασικό στοιχείο, όμως, είναι ότι έχει δεσμευτεί για την υλοποίηση σημαντικών νέων επενδύσεων, με στόχο την αναγέννηση της δραστηριότητας της ΕΒΖ παραγωγικά και εμπορικά.
- Οπως προκύπτει από το business plan του Innovation Brain, ο σχεδιασμός περιλαμβάνει την ενίσχυση της παραγωγής, προκειμένου η ΕΒΖ να ανακτήσει την ηγετική της θέση στην Ελλάδα, στα Βαλκάνια και στην ανατολική Μεσόγειο. Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά, στόχος είναι «η δημιουργία ενός ισχυρού ηγέτη στην αγορά τόσο στην παραγωγή και όσο και στην εμπορία ζάχαρης.
- Η εξασφάλιση βιώσιμης παραγωγής ζάχαρης στην Ελλάδα θα παρέχει θέσεις εργασίας και εισόδημα στην περιοχή και αποτελεί τη βάση στήριξης του γεωργικού τομέα (δηλαδή των καλλιεργητών ζαχαροτεύτλων) στη βόρεια Ελλάδα».
Η τρέχουσα διαδικασία, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας εμπορικής συμφωνίας καθώς και του σχεδίου προετοιμασίας, έχει ως στόχο να παράσχει στην ΕΒΖ τα μέσα για να συνεχίσει τη λειτουργία της και να αυξήσει την ικανότητά της να αντιμετωπίζει τις υποχρεώσεις της. Σε αυτό το πλαίσιο σημαντικό ρόλο θα παίξουν τα δύο εργοστάσια που έχει στο χαρτοφυλάκιό της η ΕΒΖ, μέσω της θυγατρικής της, στη Σερβία.
Περιπέτεια δίχως τέλος…
H μεγάλη περιπέτεια της πολύπαθης Eλληνικής Bιομηχανίας Zάχαρης ξεκίνησε πριν από 11 χρόνια και συνεχίζεται, με το μέλλον της να προδιαγράφεται αβέβαιο. Πριν ακόμα ξεσπάσει η «λαίλαπα» της οικονομικής κρίσης στη χώρα, η καταχρεωμένη EBZ μπήκε σε έναν ατελείωτο κατήφορο, «γράφοντας» ζημιές επί ζημιών. Σήμερα, η εταιρεία περιμένει το σχέδιο εξυγίανσης και την είσοδο του στρατηγικού επενδυτή.
Τι δηλώνει η πλευρά της Innovation Brain
«Αν η διοίκηση της ΕΒΖ δεν συνεργαστεί, θα αναγκαστούμε να σταματήσουμε»
«Είναι ίσως η σημαντικότερη ιδιωτικοποίηση των τελευταίων ετών στον αγροτικό τομέα στην Ελλάδα. Η επένδυση αυτή σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας εποχής για όλους. Επενδύσαμε 9 μήνες χρόνο και χρήμα, επειδή θέλουμε να προχωρήσουμε στην παραγωγή της ζάχαρης σε ελληνικό έδαφος. Πιστεύουμε στους Ελληνες αγρότες. Θα ξαναρχίσουμε την παραγωγή ζάχαρης και θα συνεργαστούμε στενά μαζί τους. Περιμένουμε την εταιρεία να δεχθεί τη βοήθειά μας άμεσα διότι η Eλληνική Bιομηχανία Zάχαρης εξακολουθεί να κινδυνεύει. Αυτό που μας δυσκολεύει είναι ότι κάποιοι κρύβονται πίσω από νομικούς περιορισμούς και αντί να δώσουν προβάδισμα και να το κάνουν να συμβεί, κωλυσιεργούν και μάλιστα αδικαιολόγητα. Αν η διοίκηση της ΕΒΖ δεν αρχίσει να συνεργάζεται, θα αναγκαστούμε να σταματήσουμε. Η Τράπεζα Πειραιώς και η κυβέρνηση ήταν πολύ υποστηρικτικοί σε αυτή τη διαδικασία.
Η Innovation Brain έχει πρόσβαση σε κεφάλαια που ξεπερνούν κατά πολύ τις ανάγκες της EBZ, διατηρώντας την ευχέρεια για ακόμα περισσότερες επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα. Ζητάμε από την ΕΒΖ να δεσμευτεί τώρα και να συνεργαστεί στενά μαζί μας, να δεχτεί τη χρηματοδότησή μας και να αδράξει την ευκαιρία για τις επικείμενες εξαγωγές που εμπεριέχονται στο επιχειρηματικό μας σχέδιο, με σκοπό την ανάκαμψη της βιομηχανίας».