Ο χαμηλότερος ρυθμός στην Ευρωζώνη για την Ελλάδα

Η Ελλάδα εξακολουθεί να… απομακρύνεται από την υπόλοιπη Ευρωζώνη. Παρά την επιστροφή στην ανάπτυξη μέσα στο 2018, ο ρυθμός είναι πολύ χαμηλότερος συγκριτικά με αυτό των υπόλοιπων χωρών-μελών με αποτέλεσμα η απόσταση στο κατά κεφαλή ΑΕΠ να γίνεται ακόμη μεγαλύτερη.

Το 2018, έχουμε μόνο μια καλή επίδοση να επιδείξουμε: αν δεν υπάρξει κάποια αλλαγή που θα ανατρέψει το σκηνικό μέχρι το τέλος του χρόνου, η Ελλάδα θα εμφανίσει στο τέλος του χρόνου έναν από τους ταχύτερους αν όχι τον ταχύτερο ρυθμό αύξησης των εξαγωγών στην Ευρωζώνη.

Μέχρι εκεί όμως:

  • Στη χώρα που ως γνωστό εμφανίζει την υψηλότερη ανεργία της Ευρωζώνης (παρά τη μείωση) όλοι οι ρυθμοί είναι υποτονικοί
  • Και αυτός της κατανάλωσης και αυτός των επενδύσεων
  • Το 2018 κλείνει για την Ελλάδα με μια από τις χειρότερες αν όχι τη χειρότερη) επίδοση στην Ευρωζώνη.

Τι μας μένει;

  • Οι προβλέψεις (και η ευχή) ότι το 2019 θα είναι καλύτερο.
Τι ενδιαφέρει τα νοικοκυριά  για να αισθανθούν ότι κάτι αλλάζει στον προϋπολογισμό τους;
Κατά κύριο λόγο όπως αναφέρει το "thetoc.gr", η κατανάλωση. Η ιδιωτική κατανάλωση στην Ελλάδα προβλέπεται ότι θα κλείσει φέτος στο οριακό +1%. Αυτό είναι και το δεύτερο χειρότερο ποσοστό σε ολόκληρη την Ευρωζώνη για τη φετινή χρονιά. Αυτό σημαίνει ότι τα νοικοκυριά στην Ελλάδα θα δουν για φέτος τη μικρότερη βελτίωση σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο νοικοκυριό της Ευρωζώνης. Ακόμη και στη δημόσια κατανάλωση όμως, είμαστε στην ίδια αρνητική θέση.
Έχουμε τη δεύτερη χειρότερη μεταβολή σε ολόκληρη την Ευρωζώνη κάτι που αποτυπώνεται φυσικά και στα στοιχεία του ΑΕΠ. Διότι χωρίς τη δημόσια κατανάλωση αλλά και χωρίς τις επενδύσεις –το ισχνό συν 0,8% είναι το χειρότερο ποσοστό για φέτος σε ολόκληρη την Ευρωζώνη- είναι λογικό η μεταβολή του ΑΕΠ να είναι μια από τις πέντε χειρότερες μεταξύ των 19 χωρών μελών.
Τι πήγε καλά;
Μόνο οι εξαγωγές οι οποίες αυξήθηκαν στην Ελλάδα με το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό μεταξύ όλων των χωρών της ζώνης του ευρώ.
  • Για το 2019, η Ελλάδα προσβλέπει σε ακόμη μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης.
  • Όμως αυτή η εκτίμηση του +2,5% έχει στηριχτεί σε μια αισιόδοξη πρόβλεψη
  • Ότι οι επενδύσεις στην Ελλάδα θα αυξηθούν με τον μεγαλύτερο ρυθμό σε σχέση με όλες τις χώρες της Ευρωζώνης.

Θα είναι μια εντυπωσιακή στροφή αν επιτευχθεί καθώς από το ισχνό +0,8% του 2018 (αν επιβεβαιωθεί και αυτό δεδομένου ότι το πρώτο εξάμηνο οι επενδύσεις έχουν κινηθεί πτωτικά) θα φτάσουμε στο +11%.


 
Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Μητσοτάκης για το Πάσχα: Η σκέψη μας, στους αδύναμους και στους ένστολους

Στην Τήνο βρίσκεται για τις ημέρες του Πάσχα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης Το μήνυμα για …