Την παροχή τίτλων σε πολίτες που κατέχουν ανταλλάξιμες και δημόσιες εκτάσεις, εξετάζει σοβαρά το υπουργείο Οικονομικών. Πρόκειται για ακόμη μια κίνηση που εντάσσεται στο πλαίσιο των προεκλογικών διευθετήσεων που ετοιμάζει η κυβέρνηση και αφορά σε περίπου 30.000 πολίτες οι οποίοι κατέχουν ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου.
Η σχετική ρύθμιση προβλέπεται ότι θα έρθει στη Βουλή μέσα στους επόμενους μήνες φέρνοντας ζεστό χρήμα στα κρατικά ταμεία και οριστικούς τίτλους ιδιοκτησίας στους πολίτες που κατέχουν τα σχετικά ακίνητα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του "capital.gr", η ρύθμιση για τις ανταλλάξιμες και δημόσιες εκτάσεις που κατέχονται από ιδιώτες θα έχει τα εξής βασικά χαρακτηριστικά:
- Η ρύθμιση θα είναι μόνιμου χαρακτήρα, δηλαδή, όπως αναφέρθηκε θα μπορούν να κάνουν χρήση της ανά πάσα στιγμή οι ενδιαφερόμενοι πολίτες αρκεί να πληρούνται συγκεκριμένες περιβαλλοντικές και οικιστικές προϋποθέσεις.
- Θα αφορά μόνο σε περιοχές οι οποίες είναι ενταγμένες στο σχέδιο πόλης και σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να δοθούν τίτλοι ιδιοκτησίας για εκτός σχεδίου εκτάσεις. Όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές δεν μπορεί να γίνει ουσιαστικός υπολογισμός αξίας ακινήτου το οποίο δεν βρίσκεται περιοχές που έχει ολοκληρωθεί ο αστικός σχεδιασμός και οι υποδομές.
- Για να ισχύσει η ρύθμιση σε μια περιοχή θα πρέπει αυτή, εκτός από την ένταξη στο σχέδιο πόλης, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η χάραξη του αιγιαλού, η κτηματογράφηση, η ένταξη στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού της φορολογητέας αξίας και οι δασικοί χάρτες.
- Βάση υπολογισμού του τιμήματος που θα πρέπει να καταβάλει ο ιδιοκτήτης θα είναι η αντικειμενική αξία και συγκεκριμένα θα είναι μέρος αυτής.
- Με την καταβολή του τιμήματος ο ενδιαφερόμενος πολίτης θα αποκτά αυτόματα καθαρούς και οριστικούς τίτλους ιδιοκτησίας δίνοντάς του το δικαίωμα να προχωρήσει σε κάθε μορφής μεταβίβαση, όπως είναι η πώληση και η γονική παροχή.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι ανταλλάξιμες εκτάσεις είναι κατά κύριο λόγο αυτές που ανήκαν σε μουσουλμάνους οι οποίοι μεταφέρθηκαν στην Τουρκία στο πλαίσιο του προγράμματος ανταλλαγής πληθυσμών το 1923. Οι εκτάσεις αυτές πέρασαν στο ελληνικό δημόσιο, δόθηκαν σε ιδιώτες (π.χ. σε Έλληνες που ήρθαν από την Μικρά Ασία) αλλά το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς έμεινε σε εκκρεμότητα. Επιπλέον μετέωρες από ιδιοκτησιακή άποψη έχουν μείνει και ολόκληροι προσφυγικοί οικισμοί που δημιουργήθηκαν μετά την μικρασιατική καταστροφή.