Όνειρο ήταν και πάει η ρύθμιση οφειλών σε 120 δόσεις; Πάγος από τους δανειστές

Πάγο στα σχέδια της κυβέρνησης που επιδίωκε να φέρει μέχρι το τέλος του έτους στη Βουλή, μια νέα έκτακτη ρύθμιση τμηματικής εξόφλησης των οφειλών σε 120 δόσεις για τους μισθωτούς και συνταξιούχους που έχουν αφήσει απλήρωτους φόρους φαίνεται πως βάζουν οι δανειστές.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι μέχρι στιγμής το σχέδιο μάλλον δεν προχωράει καθώς συναντάει τις ενστάσεις των θεσμών. Έτσι η συζήτηση που γίνεται τώρα ενδιαφέρει τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους οι οποίοι δεν πληρούν τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις υπαγωγής στη ρύθμιση των 120 δόσεων και αυτομάτως δεν εντάσσονται στην ευνοϊκή ρύθμιση, η οποία εκτός από πολλές  μηνιαίες δόσεις συνοδεύεται με γενναίο κούρεμα έως 85% στα πρόστιμα. Πρόκειται κυρίως για όσους έχουν κλείσει στην Εφορία το βιβλία τους και δεν επιθυμούν να εμπλακούν σε νέες φορολογικές περιπέτειες.

Μια νέα ρύθμιση για μισθωτούς και συνταξιούχους μπορεί να μην παίρνει όπως φαίνεται σάρκα και οστά αλλά αυτό θα δρομολογηθεί εντός του πρώτου τριμήνου του 2019 είναι το σταδιακό ξεκλείδωμα των τραπεζικών λογαριασμών για όσους έχουν πέσει θύματα κατασχέσεων. Η σταδιακή αποδέσμευση θα γίνεται μόνο στην περίπτωση που έχουν εντάξει τις οφειλές τους σε ρύθμιση την οποία τηρούν απαρέγκλιτα.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων βρίσκεται εδώ και μήνες σε συνεργασία με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών ώστε να καταλήξουν σε πρόταση νομοθετικής ρύθμισης προς την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών με στόχο και να ανασάνουν οι καταθέτες των οποίων οι λογαριασμοί «κλείδωσαν» κατόπιν κατάσχεσης και να αυξηθούν οι οικειοθελείς πληρωμές ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων.

Το υπό επεξεργασία σχέδιο προβλέπει σταδιακή αποδέσμευση του τραπεζικού λογαριασμού μετά από κατάσχεση με συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Για παράδειγμα ο φορολογούμενος είδε να γίνεται  κατάσχεση 1.250 ευρώ από τον τραπεζικό του λογαριασμό και μετά από την κατάσχεση απομένει ληξιπρόθεσμη οφειλή 12.000 ευρώ. Μέχρι να εξοφληθεί πλήρως το χρέος, ο λογαριασμός είναι με τα σημερινά δεδομένα «μπλοκαρισμένος». Με την προωθούμενη ρύθμιση, εάν η οφειλή ενταχθεί σε 12 δόσεις, η πληρωμή της πρώτης δόσης των 1.000 ευρώ σχεδιάζεται να απελευθερώνει δυνατότητα κινήσεων  για παράδειγμα έως 3.000 ευρώ στον τραπεζικό λογαριασμό.

Κάθε επόμενο μήνα, όσο η ρύθμιση της οφειλής τηρείται, το ποσοστό απελευθέρωσης του λογαριασμού θα διευρύνεται.

Το σχέδιο έχει καθυστερήσει εξαιτίας τεχνικών δυσκολιών κυρίως στο μέτωπο των συνυπόχρεων ληξιπρόθεσμων οφειλών αλλά παραμένει στην κορυφή των προτεραιοτήτων της ΑΑΔΕ.


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Καθημερινότητα και επικαιρότητα καθορίζουν την προεκλογική ατζέντα-Η στρατηγική του Μαξίμου

Σημείο αναφοράς στην κυβερνητική ατζέντα της «καθημερινότητας» αποτελεί η τρίτη, κατά σειρά, αύξηση του κατώτατου …