Υψηλό το κόστος μιας αγοραπωλησίας ακινήτου

Η αγορά μιας κατοικίας συνοδεύεται συνήθως από γραφειοκρατία και έξοδα. Δεν είναι μόνο ο φόρος που θα κληθεί να πληρώσει ο αγοραστής του ακινήτου αλλά και τα υπόλοιπα έξοδα που τον βαρύνουν και θα πρέπει πάντα να λαμβάνονται υπόψη καθώς το ποσό που συγκεντρώνεται είναι σημαντικό.

Ειδικότερα τονίζει το "news", όσοι σχεδιάζουν να αγοράζουν ακίνητο το οποίο πιθανότατα θα το αξιοποιήσουν για βραχυχρόνια μίσθωση τύπου Airbnb θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα επιβαρυνθούν με:

  • Φόρος μεταβίβασης ακινήτου: Ο φόρος μεταβίβασης ακινήτου καταβάλλεται από τον αγοραστή ανέρχεται σε 3% επί του τιμήματος του ακινήτου που αναγράφεται στο συμβόλαιο ή επί της αντικειμενικής αξίας, εφόσον η τελευταία είναι μεγαλύτερη.  Ο νόμος προβλέπει υπό προϋποθέσεις την απαλλαγή από τον φόρο για την αγορά πρώτης κατοικίας.
  • ΦΠΑ:  Για ακίνητα των οποίων η οικοδομική άδεια εκδόθηκε μετά την 1.1.2006, προβλέπεται η καταβολή ΦΠΑ κατά την πώλησή τους. Ο ΦΠΑ αποδίδεται από τον πωλητή στο ελληνικό δημόσιο και τον εισπράττει μαζί με το τίμημα από τον αγοραστή.
  • Αμοιβή συμβολαιογράφου: Αυτή προσδιορίζεται βάσει της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου, εφόσον αυτή είναι ανώτερη του τιμήματος ή βάσει του τελευταίου σε κάθε άλλη περίπτωση. Συνήθως ανέρχεται σε περίπου 1,2% επί του τιμήματος / αντικειμενικής αξίας, όσο όμως μεγαλύτερο είναι το τίμημα το ποσοστό μικραίνει.
  • Έξοδα υποθηκοφυλακείου:  Τα έξοδα μεταγραφής στο υποθηκοφυλακείο ανέρχονται σε 0,475% πλέον κάποιων εξόδων επί της αντικειμενικής αξίας ή του τιμήματος (αναλόγως ποιο είναι μεγαλύτερο).
  • Αμοιβή δικηγόρου:  Από 1.1.2014 ουδείς των συμβαλλομένων σε ένα συμβόλαιο αγοροπωλησίας, αγοραστής ή πωλητής, είναι υποχρεωμένοι να συνοδεύονται κατά την κατάρτιση του συμβολαίου από δικηγόρο. Ωστόσο, η πρόσληψη δικηγόρου ιδίως για την πλευρά του αγοραστή είναι αναγκαία εκ των πραγμάτων (έλεγχος στο υποθηκοφυλακείο, έλεγχος των όρων του συμβολαίου κλπ).

 

 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Το «στοίχημα» της ελληνικής Οικονομίας για το 2025 -Τα τρία καθοριστικά μέτωπα

Οι στόχοι του υπουργείου Οικονομικών για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, την απορρόφηση κονδυλίων του Ταμείου …