2 μήνες η προθεσμία για το «ηλεκτρονικό φακέλωμα» των επιχειρήσεων

Μέχρι το τέλος Ιανουαρίου του 2019, όλες οι επιχειρήσεις που εδρεύουν στην Ελλάδα θα πρέπει να γνωστοποιήσουν στις φορολογικές αρχές –μέσω του «Κεντρικού Μητρώου Πραγματικών Δικαιούχων»- τα ονόματα και τις διευθύνσεις όλων των μετόχων τους.

Αυτό προβλέπει απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλή, που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ και η οποία «εξειδικεύει» νομοθετική διάταξη που ψηφίστηκε τον Ιούλιο με στόχο το ηλεκτρονικό «φακέλωμα» όλων των δικαιούχων εταιρειών που εδρεύουν στην Ελλάδα. Η διάταξη έχει αυστηρές προϋποθέσεις και συνέπειες για τους παραβάτες. Όπως αναφέρεται και στην απόφαση, όποια εταιρεία δεν συμμορφωθεί μέσα στην προθεσμία των έξι μηνών από την ψήφιση του νόμου, θα στερείται του δικαιώματος έκδοσης φορολογικής ενημερότητας. Επίσης ο ίδιος νόμος προβλέπει και πολύ αυστηρά πρόστιμα το ύψος των οποίων φτάνει και στα 10.000 ευρώ.

Οι εταιρείες επισημαίνει το "liberal.gr", είχαν και σήμερα την υποχρέωση να καταγράφουν τους μετόχους τους σε ειδικό «βιβλίο» (παλαιότερα ήταν και θεωρημένο). Η διαφορά όμως είναι τώρα ότι οι «δικαιούχοι» θα πρέπει να γνωστοποιούνται και στο Taxis μέσω του ειδικού μητρώου που θα δημιουργηθεί. Η πρώτη παράγραφος του σχετικού άρθρου είναι σαφής: Οι εταιρικές και άλλες οντότητες που έχουν έδρα στην Ελλάδα υποχρεούνται να συλλέγουν και να φυλάσσουν, σε ειδικό μητρώο που τηρούν στην έδρα τους, επαρκείς, ακριβείς και επίκαιρες πληροφορίες σχετικά με τους πραγματικούς δικαιούχους τους.

Οι πληροφορίες αυτές περιλαμβάνουν τουλάχιστον το ονοματεπώνυμο, την ημερομηνία γέννησης, την υπηκοότητα και τη χώρα διαμονής των πραγματικών δικαιούχων, καθώς επίσης και το είδος και την έκταση των δικαιωμάτων που κατέχουν. Το ειδικό αυτό μητρώο τηρείται επαρκώς τεκμηριωμένο και επικαιροποιημένο με ευθύνη του νομίμου εκπροσώπου ή ειδικώς εξουσιοδοτημένου προσώπου με απόφαση αρμόδιου εταιρικού καταστατικού οργάνου, και καταχωρίζεται στο Κεντρικό Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων εντός εξήντα 60 ημερών από την έναρξη λειτουργίας του, με τη χρήση κωδικών εισαγωγής στην ηλεκτρονική πλατφόρμα taxisnet. Η καταχώριση τυχόν αλλαγών στα στοιχεία των πραγματικών δικαιούχων γίνεται εντός εξήντα 60 ημερών.


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Όλες οι πληρωμές από e-ΕΦΚΑ, ΟΑΕΔ, υπουργείο εργασίας έως 08-10-2021

Όλες οι πληρωμές από e-ΕΦΚΑ, ΟΑΕΔ, υπουργείο εργασίας έως 08-10-2021 Πληρωμές από e-ΕΦΚΑ, ΟΑΕΔ, υπουργείο …