Ετοιμάζονται 2 πακέτα ρυθμίσεων για σύνολο 3,5 εκατ. οφειλετών

Πάνω από 3.000 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί είναι αναρτημένοι στο… ημερολόγιο e- πλειστηριασμών μέχρι και το τέλος του 2018, ενώ συνολικά η ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα για τους πλειστηριασμούς, έχει αναρτημένα σχεδόν 22.000 προγράμματα εκποίησης. Ενώ η ΑΑΔΕ ετοιμάζει ειδοποιητήρια για κατασχέσεις για 600.000 οφειλέτες.

Σύμφωνα με στοιχεία των τραπεζών που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο "Prodexpo", το 2019 οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί αναμένεται να ξεπεράσουν τις 30.000. υπενθυμίζεται ότι στην προτελευταία Έκθεση Συμμόρφωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπήρχαν προβλέψεις για 130.000 πλειστηριασμούς, στην Ελλάδα, ως το 2021.

  1. Την ίδια στιγμή, και με στόχο να προστατευτεί ένα μεγάλο μέρος όσων οφείλουν προς τα κρατικά ταμεία (Εφορία και Ασφαλιστικά), το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει δυο πακέτα ρυθμίσεων, που μπορούν να καλύψουν ακόμη και 3,5 εκατ. οφειλέτες. Συνολικά ο αριθμός όσων οφείλουν στο Δημόσιο αγγίζει τα 3,8 εκατομμύρια.
  2. Το «concept» των νέων ρυθμίσεων είναι κοινό: εξόφληση χρέους σε πολλές δόσεις με μικρό μηνιαίο ποσό, προκειμένου να μπορούν να το εξυπηρετήσουν ακόμη και οι μικρο-οφειλέτες. Τα οικονομικά επιτελεία εργάζονται ώστε οι ρυθμίσεις να ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου του 2019.

Η πρώτη ρύθμιση αφορά σε όσους χρωστούν έως και 3.000 ευρώ ενώ η δεύτερη σε όσους χρωστούν έως και 10.000 ευρώ, στα πρότυπα της ρύθμισης των 120 δόσεων που είχε εφαρμοστεί το 2015.

  • Ειδικότερα, η πρώτη ρύθμιση αναμένεται να περιλαμβάνει εξόφληση σε 36 δόσεις και θα αφορά ληξιπρόθεσμα συνολικού ύψους 1,7 δις ευρώ ενώ η δεύτερη μπορεί να αγγίζει και τις 120 δόσεις, για να φέρει στα δημόσια ταμεία ληξιπρόθεσμα 2 δις ευρώ.

Προκειμένου να μπουν σε ρύθμιση, οι οφειλές θα πρέπει να έχουν βεβαιωθεί μέχρι το τέλος του 2017 και μέσα στο 2018 να μην υπάρχουν φορολογικές υποχρεώσεις ή να έχουν μπει στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων.


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

«Κόκκινα» δάνεια: Βιώσιμες λύσεις για όσους αδυνατούν να τα αποπληρώσουν

Την διαβεβαίωση ότι οι εταιρίες διαχείρισης δανείων θα προσφέρουν μια σειρά καινοτόμων και βιώσιμων ..