Από τα αναδρομικά στη μείωση εισφορών....

Μετά τα αναδρομικά των ένστολων, έρχεται το νομοσχέδιο για τις μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών στους ελεύθερους επαγγελματίες και στους αυτοαπασχολούμενους. Ένα μέτρο που θεωρείται ήδη εγκεκριμένο από τους δανειστές –και με δημοσιονομικό κόστος μόλις 180 εκατ. ευρώ από το 2019- θα κατατεθεί στη Βουλή ενδεχομένως και μέσα στην επόμενη εβδομάδα καθώς η κυβέρνηση θέλει να μετατρέψει σε… σήριαλ τις «καλές ειδήσεις».

Πάντως, θα είναι ένα νομοσχέδιο το οποίο θα αφορά στους λίγους και όχι στους πολλούς. Δεδομένου ότι το 80% των αυτοαπασχολουμένων, δηλώνει κέρδη και έως και 7000 ευρώ, αυτό το συντριπτικά μεγάλο ποσοστό δεν θα έχει κανένα κέρδος από την μείωση των συντελεστών καθώς για κέρδη κάτω των 7000 ευρώ, το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών θα παραμείνει κλειδωμένο στα ίδια επίπεδα με φέτος. Το... παράδοξο είναι ότι οι πιο κερδισμένοι θα είναι αυτοί που θα έχουν τα περισσότερα κέρδη κάτι που δεν συμβαίνει συχνά επί των ημερών της σημερινής κυβέρνησης.

Οι αλλαγές εξηγεί το "thetoc", είναι γνωστές καθώς έχουν εξαγγελθεί από το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας. Ο συντελεστής για τον υπολογισμό των εισφορών για την κύρια σύνταξη θα μειωθεί από το 20% στο 13,33% ενώ ο συντελεστής για την περίθαλψη θα παραμείνει αμετάβλητος στο 6,95%. Για την επικούρηση, καθιερώνεται ένα πάγιο ποσό στα 64,45 ευρώ με το οποίο θα καλύπτεται και το εφάπαξ. Μάλιστα, αυτή η αλλαγή με τη θέσπιση ενός κατώτατου ποσού θα ισχύσει και αναδρομικά από την 1/1/2017 καθώς από τότε ξεκινά η υποχρέωση καταβολής των εισφορών, άσχετα αν αυτές δεν έχουν αναζητηθεί ακόμη από τον ΕΦΚΑ.

Εκτός από τις διατάξεις του νομοσχεδίου θα ενεργοποιηθούν από την 1/1/2019 και άλλες οι οποίες έρχονται από το παρελθόν. Έτσι, από το νέο έτος αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών για όλους τους αυτοαπασχολούμενους. Η νέα βάση υπολογισμού –επί της οποίας θα εφαρμόζονται οι νέοι συντελεστές- θα είναι το άθροισμα των καθαρών κερδών του προηγούμενου έτους συν τις ασφαλιστικές εισφορές που καταβλήθηκαν κατά το προηγούμενο έτος. Δηλαδή, παύει να υπάρχει η έκπτωση του 15% που ισχύει για το 2018. Αυτή η αλλαγή, θα ήταν καταστροφική για τους ελεύθερους επαγγελματίες αν δεν προχωρούσε η μείωση των συντελεστών κάτι που φαίνεται από τα ακόλουθα παραδείγματα:

  1. Επαγγελματίας με κέρδη 20.000 ευρώ θα πληρώσει ασφαλιστικές εισφορές της τάξεως των 5816 ευρώ για το 2018. Αν δεν γινόταν η μείωση των συντελεστών, το 2019, θα του ερχόταν λογαριασμός 6957 ευρώ λόγω του νέου τρόπου υπολογισμού και η επιβάρυνση θα ξεπερνούσε τα 1000 ευρώ. Μετά τις αλλαγές, ο λογαριασμός θα πέσει στα 5236 ευρώ. Δηλαδή εκεί που θα χάνονταν 1000 ευρώ, τώρα θα κερδηθούν περίπου 600 ευρώ.
  2. Επαγγελματίας με κέρδη 30.000 ευρώ και εισφορές 8724 ευρώ για το 2018, θα έφτανε να πληρώνει 10436 ευρώ αλλά τελικώς ο λογαριασμός θα περιοριτεί τα 7853 ευρώ.

Μπορεί το νέο σύστημα να είναι μια βαθιά ανάσα για τους λίγους αυτοαπασχολούμενους που πληρώνουν τα πολλά. Ωστόσο, και πάλι το άθροισμα των επιβαρύνσεων από φόρους και εισφορές θα είναι πολύ μεγάλο. Από τα 20.000 ευρώ, η εφορία θα κρατήσει του χρόνου 4400 ευρώ για φόρο εισοδήματος, 176 ευρώ για εισφορά αλληλεγγύης και 650 ευρώ για τέλη επιτηδεύματος. Οι εισφορές θα ανέλθουν επίσης στα 5269 ευρώ και το τελικό ποσό που θα απομείνει τον επαγγελματία θα είναι 9505 ευρώ δηλαδή, λιγότερα από τα μισά.


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Eκλογές 25ης Ιουνίου: Τι ισχύει και τι αλλάζει από την 21η Μαΐου

Οι επικείμενες εκλογές θα πραγματοποιηθούν με δεσμευμένο συνδυασμό (λίστα) και όχι με σταυρό προτίμησης Σε …