Γιάννης Παναγόπουλος: «Η κυβέρνηση κάνει αντιπολίτευση στα συνδικάτα»

Για ενεργοποίηση ενός κρατικού μηχανισμού «βόμβα» στα θεμέλια του εργατικού μισθού κατηγόρησε την κυβέρνηση ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, κ. Παναγόπουλος, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην εκδήλωση για την παρουσίαση του λευκώματος που καταγράφει την ιστορία 110 χρόνων του ΕΚΒ, που πραγματοποιήθηκε στο Βιομηχανικό Μουσείο Τσαλαπάτα.

Όπως μάλιστα ανέφερε, αντί η Κυβέρνηση να απολογηθεί για τον θεσμικό «ενταφιασμό» της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, κάνει αντιπολίτευση στα συνδικάτα για προφανώς επικοινωνιακούς λόγους.

«Το τελευταίο χρονικό διάστημα η Υπουργός Εργασίας επιτίθεται συστηματικά στα Συνδικάτα και την ΓΣΕΕ και μάλιστα προχθές χαρακτήρισε «λυπηρή την άρνηση της ΓΣΕΕ να εκπροσωπήσει τους Έλληνες εργαζόμενους στη διαβούλευση για τον κατώτατο μισθό». Ταυτόχρονα, όμως αποκάλυψε την προειλημμένη Κυβερνητική απόφαση «συμμετέχουσας της ΓΣΕΕ ή μη, να προχωρήσει σε (κάποια) αύξηση του κατώτατου μισθού» τόνισε ο κ. Παναγόπουλος, προσθέτοντας ότι η δήλωση αυτή της υπουργού έρχεται να επιβεβαιώσει τους λόγους για τους οποίους ομόφωνα αποφάνθηκαν τα όργανα της ΓΣΕΕ, να μην αποσταλούν εκπρόσωποί της ενώπιον της ειδικής επιτροπής διαβούλευσης για τον καθορισμό -με Κυβερνητική απόφαση- του κατώτατου μισθού.

«Το είχαμε πει καθαρά ήδη από το 2012, όταν μειώθηκε από την τότε Κυβέρνηση ο κατώτατος μισθός και το λέμε και σήμερα στην τωρινή Κυβέρνηση που ενεργοποιεί πρώτη τη διαδικασία κρατικής ρύθμισης του μειωμένου αυτού κατώτατου μισθού:

Θέλουμε πίσω τον κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ, χωρίς διάκριση σε βάρος των νέων εργαζομένων.

Θέλουμε πίσω τη συλλογική μας αυτονομία και τον απεγκλωβισμό των εργατικών κατακτήσεων από τη γραφειοκρατική διαδικασία – απροκάλυπτο πρόσχημα κοινωνικού διαλόγου της Κυβέρνησης πριν την ανακοίνωση της προειλημμένης απόφασης για τη ρύθμιση του κατώτατου μισθού» τόνισε στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ.

Ο ίδιος παρατήρησε ότι η υπουργός δεν λέει πως ο νόμος που αξιοποιεί δεν μιλάει για «αύξηση» του κατώτατου μισθού, αλλά για «ρύθμισή» του με αποτέλεσμα ανά πάσα στιγμή και στα χέρια της όποιας Κυβέρνησης ο μηχανισμός αυτός να είναι εργαλείο νέας συμπίεσης του ελάχιστου εργατικού εισοδήματος. Δεν λέει επίσης ότι διατηρεί σε ισχύ τη διάταξη για το πάγωμα των τριετιών… μέχρι η ανεργία να πέσει κάτω από το 10%….

«Αντιλαμβανόμαστε το άγχος της προεκλογικής προετοιμασίας και την ανάγκη για περισσότερη επικοινωνιακή προβολή, αλλά στις δημοκρατίες η διαδικασία των συλλογικών διαπραγματεύσεων διεξάγεται ελεύθερα μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, δίχως περιοριστικά μέτρα, διοικητικές αποφάσεις και «παρεμβάσεις» -μέσω νουθεσιών- στους κοινωνικούς εταίρους» δήλωσε ο κ. Παναγόπουλος.


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Ανδρουλάκης: Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να βάλει τέλος στην κυριαρχία Μητσοτάκη

Ο Ν. Ανδρουλάκης αναφέρθηκε και στην τελευταία εξέλιξη της υπαγωγής του ΟΠΕΚΕΠΕ σε ευρωπαϊκή εποπτεία …