Επαναφορά με σημαντικές αλλαγές του νόμου για τα κατοικίδια

Η νέα ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης εμφανίζεται αποφασισμένη να επαναφέρει στο προσκήνιο το νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς, επανεκκινώντας τον διάλογο με όλους τους αρμόδιους φορείς. Στόχος να απαλειφθούν όλες εκείνες οι διατάξεις που είχαν προκαλέσει κύμα αντιδράσεων και είχαν οδηγήσει στην απόσυρση του νομοσχεδίου.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος», από τη νομοθετική ρύθμιση θα λείπουν οι διατάξεις που όριζαν πρόσθετα τέλη στους ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς και υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων ζώων. Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη πρόταση αύξανε τα τέλος σήμανσης στα 6 ευρώ, από το οποίο θα εξαιρούνταν όσοι υιοθετούσαν ζώο από δομές φιλοξενίας.  Επίσης, θέσπιζε καταβολή ειδικού τέλους ζωοφιλίας ανά τεμάχιο ειδών, τα οποία πωλούνται στα καταστήματα ζώων συντροφιάς (pet shops), και έδινε τη δυνατότητα διατήρησης έως δύο αστείρωτων ζώων το πολύ ανά ιδιοκτήτη, με την πληρωμή ετήσιου τέλους στους δήμους, ύψους 100 ευρώ για το καθένα.

  • Ο διάλογος του υπουργείου με τις φιλοζωικές οργανώσεις αλλά και με μεμονωμένες δημοτικές Αρχές για την κατάρτιση του νέου νομοσχεδίου έχει ξεκινήσει εδώ και δύο μήνες και θα συνεχιστεί το προσεχές διάστημα με τη συμμετοχή της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

«Επιδιώκουμε μία ολιστική αντιμετώπιση του ζητήματα των ζώων συντροφιάς, η οποία θα προκύψει ύστερα από διάλογο με όλους τους φορείς», δηλώνει στην ίδια εφημερίδα η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Ολυμπία Τελιγιορίδου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ίδιου μέσου, οι βασικοί άξονες στους οποίους αναμένεται να κινηθεί η νέα πρόταση είναι:

  1. Η δημιουργία μητρώου των φιλοζωικών οργανώσεων που πληρούν όλες τις προϋποθέσεις και δεν αποτελούν «σωματεία-σφραγίδα».
  2. Η πλήρης οριοθέτηση των αρμοδιοτήτων των δήμων και οργανώσεων όσον αφορά στην προστασία και στη διαχείριση των αδέσποτων ζώων.
  3. Η μη υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων ζώων.
  4. Η μη επιβάρυνση με τέλη των ιδιοκτητών ζώων
  5. Η δημιουργία κουλτούρας από την παιδική ηλικία ώστε να εκλείψει το φαινόμενο της εγκατάλειψης ζώων.
  6. Ήδη, σε συνεργασία με τον παγκόσμιο οργανισμό για την υγεία των ζώων, έχει δημιουργηθεί οπτικοακουστικό υλικό για την προώθηση της φιλοζωίας στα σχολεία, το οποίο έχει εγκριθεί από το υπουργείο Παιδείας και το οποίο αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και έχει προωθηθεί σε πολλά
  7. σχολεία.
  8. Ο ακριβής προσδιορισμός του ρόλου καθενός συμμετέχοντος στις 5μελείς επιτροπές όσον αφορά στη διάσωση, τη στείρωση και τη φιλοξενία ζώων.
  9. Ο ορισμός του επιθετικού ζώου
  10. Η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στις δομές φιλοξενίας. Θα επιχειρηθεί η αύξηση του ποσοστού επιχορήγησης στους δήμους, το οποίο σήμερα ανέρχεται σε 600.000 ευρώ ετησίως για το σύνολο των ΟΤΑ και θεωρείται ανεπαρκές να καλύψει τις ανάγκες δημιουργίας καταφυγίων.

Παράλληλα, το υπουργείο, μέσω εγκυκλίων-οδηγιών, θα επιχειρήσει να βάλει τάξη στις υφιστάμενες δομές φιλοξενίας τόσο των δήμων όσο και των σωματείων, με στόχο να διασφαλίσει τις προβλεπόμενες συνθήκες ευζωίας για τα αδέσποτα τετράποδα.

Σύμφωνα με την απάντηση της υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Τελιγιορίδου, σε ερώτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτας Βράντζα για τη διαχείριση του προβλήματος των αδέσποτων ζώων, προγραμματίζεται:

  • Το πρώτο εξάμηνο του 2019 η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του υπουργείου να ζητήσει επανέλεγχο όλων των τμημάτων από τις αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες των περιφερειακών ενοτήτων της χώρας.
  • Το δεύτερο εξάμηνο του έτους να ζητήσει επιθεώρηση και όλων των κυνοκομείων και καταφυγίων των δήμων, προκειμένου να ελεγχθούν οι δήμοι και να γίνουν οι σχετικές συστάσεις, καθώς δεν υπάρχει η νομική βάση για την επιβολή διοικητικών κυρώσεων στους δήμους. Τα ευρήματα αυτών των ελέγχων – εφόσον εντοπιστούν προβλήματα – θα κοινοποιηθούν στους αρμόδιους εισαγγελείς για περαιτέρω ενέργειες (αποφάσεις μεταφοράς ζώων, άσκηση ποινικών διώξεων κ.λπ.)

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την υφυπουργό, ο υφιστάμενος νόμος δεν προβλέπει σαφώς  τη διαδικασία επιβολής διοικητικών κυρώσεων στους δήμους, και γι’ αυτό τον λόγο έχουν υποβληθεί σχετικά ερωτήματα στις νομικές υπηρεσίες των περιφερειών. Βάσει των τελευταίων στοιχείων της διαδικτυακής ηλεκτρονικής βάσης του υπουργείου, σήμερα σε όλη την επικράτεια έχουν καταγραφεί περίπου 54.000 αδέσποτα και 254.000 δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς, αριθμός που απέχει αρκετά από την πραγματικότητα.

Την ίδια στιγμή, πολλοί δήμοι εμφανίζονται μάλλον απρόθυμοι να δώσουν στοιχεία διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς. Έτσι, σε παλαιότερα έγγραφα του υπουργείου, από τους 325 δήμους της χώρας απάντησαν οι 262, και μάλιστα αφού είχαν προηγηθεί άλλα τρία υπομνηστικά έγγραφα. Από τις απαντήσεις των δήμων προέκυψε ότι 150 δήμοι δεν διαθέτουν κανένα καταφύγιο (δημοτικό, διαδημοτικό, ιδιωτικό με το οποίο έχουν συνάψει σύμβαση ή άλλο). Βάσει των καταγεγραμμένων στοιχείων, έχουν δηλωθεί 20 δημοτικά κυνοκομεία με άδεια, 10 δημοτικά κυνοκομεία χωρίς άδεια, 11 με συνεργασία με ιδιώτες και 1 με συνεργασία με φιλοζωικό σωματείο.

  1. Το υπουργείο, πάντως, εμφανίζεται διατεθειμένο να θέσει το προσεχές χρονικό διάστημα υπόψη του εισαγγελέα Ζώων ενδεχόμενες αναντιστοιχίες που προκύπτουν από τις διασταυρώσεις στοιχείων μεταξύ της βάσης δεδομένων που διατηρεί και των απαντήσεων των δημοτικών Αρχών αναφορικά με τη λειτουργία καταφυγίων και πληθυσμού αδέσποτων.
  2. Όσον αφορά στην ευθύνη των ελέγχων ιδιωτών και ιδιωτικών ενδιαιτημάτων (δηλαδή αν είναι αδειοδοτημένα και πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις) ώστε να συνάψουν συμβάσεις με τους δήμους για την παροχή υπηρεσιών στα προγράμματα διαχείρισης των ζώων συντροφιάς, αυτή ανήκει στους ίδιους τους δήμους, όπως επισημαίνει η υφυπουργός στην απάντησή της.

Έλεγχοι από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες των περιφερειών προβλέπονται κατόπιν καταγγελιών. Σύμφωνα μάλιστα με την κ. Τελιγιορίδου, φέτος δεν έχει αναφερθεί από τις περιφέρειες διερεύνηση σχετικής καταγγελίας, πλην της περίπτωσης του κυνοκομείου του δήμου Σπάρτης, για το οποίο παρενέβη ο εισαγγελέας αλλά δεν αφορούσε σύμβαση με ιδιώτες. Κατά τη διάρκεια προηγούμενων ετών, είχαν πραγματοποιηθεί μόνο τέσσερις έλεγχοι το 2015 και κανένας το 2016 και το 2017.

Βάσει του νόμου, σε περιπτώσεις μη συμμόρφωσης μετά τους ελέγχους γίνονται συστάσεις, ενώ εάν δεν υπάρξει βελτίωση των συνθηκών στον επανέλεγχο, αφαιρείται η άδεια λειτουργίας. Σε ό,τι αφορά τον έλεγχο των σημασμένων ζώων, αυτή την περίοδο «τρέχει» διαγωνισμός για την απόκτηση ειδικών ανιχνευτών ηλεκτρονικών μέσων σήμανσης, με τα οποία θα εξοπλιστούν οι ελεγκτικές Αρχές.

Παράλληλα, έχει ξεκινήσει ήδη συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία προκειμένου να δοθεί πρόσβαση στα στοιχεία της διαδικτυακής υπηρεσίας που έχει αναπτυχθεί στο υπουργείο ώστε να προβαίνουν σε έλεγχο αξιόποινων πράξεων που αφορούν στα ζώα συντροφιάς.


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Νέο ρεκόρ για το Bitcoin - «Φλερτάρει» με τα 100.000 δολάρια

Το Bitcoin έχει υπερδιπλασιάσει την αξία του φέτος και έχει αυξηθεί κατά περίπου 45% στις …