Ολοκληρώθηκε η συγκέντρωση και πορεία της ΓΣΕΕ

Νεότερη Ενημέρωση 14.00

Η ΓΣΕΕ αντιδρώντας στα αδιέξοδα και καταστροφικά κυβερνητικά μέτρα που ταλανίζουν την ελληνική κοινωνία, πραγματοποίησε σήμερα 24ωρη Γενική Απεργία, συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Αθηνα στην πλατεία Κλαυθμώνος και ανάλογες συγκεντρώσεις σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας. Εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι ένωσαν τη φωνή διαμαρτυρία τους, απαιτώντας να μπει οριστικό τέλος στις πολιτικές λιτότητας που το μόνο που πετυχαίνουν είναι να κάνουν δυσβάσταχτο το παρόν και αβέβαιο το μέλλον.

"Με βασικό σύνθημα "απεργούμε-αγωνιζόμαστε- διεκδικούμε", οι διαδηλωτές μετά τις ομιλίες των συνδικαλιστικών εκπροσώπων τους πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας στη Βουλή, ζητώντας μεταξύ άλλων, 751 ευρώ ενιαίο κατώτατο μισθό, συλλογικές συμβάσεις εργασίας, εργασία για όλους, δίκαιο και βιώσιμο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, χωρίς καμία περικοπή σε συντάξεις και παροχές

Όσο συνεχίζονται οι ίδιες ανάλγητες και αδιέξοδες πολιτικές, η απάντηση του κόσμου της μισθωτής εργασίας θα είναι αγωνιστική. "

Αρχική Ενημέρωση 07.10

Η ΓΣΕΕ καλεί όλους τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους συνταξιούχους στην 24ωρη σημερινή Γενική Απεργία και στο συλλαλητήριο των Συνδικάτων στις 11 το πρωί, στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Απέναντι στην αδιέξοδη και ανάλγητη Κυβερνητική πολιτική που βαθαίνει ακόμη περισσότερο τις οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες, η Συνομοσπονδία απαντά για ακόμη μία φορά αγωνιστικά.

ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ∆ΙΕΚ∆ΙΚΟΥΜΕ ΣΤΑΘΕΡΗ ΚΑΙ ΠΛΗΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΣΤΑΘΕΡΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ∆ΙΚΑΙΟ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ, ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ, ΠΑΡΟΧΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΥΝ∆ΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ∆ΡΑΣΗ – ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟΥΣ ∆ΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ∆ΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ

  • Άμεση αναμόρφωση του Προϋπολογισμού έτους 2019: ν’ ανατραπούν εδώ και τώρα οι δραματικές περικοπές των κοινωνικών δικαιωμάτων και οι σχεδιαζόμενες, λόγω προαποφασισμένων προληπτικών μνημονιακών μέτρων, νέες μειώσεις στις συντάξεις, καταργήσεις προνοιακών επιδομάτων, φορολογική ασφυξία με διευκόλυνση των πλειστηριασμών και της δήμευσης του εισοδήματος και της στοιχειώδους περιουσίας/ πρώτης κατοικίας, οικονομική και κοινωνική απομόνωση των ατόμων με αναπηρίες. Άμεση επιστροφή των παράνομων μειώσεων σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, επιδόματα γιορτών και επιδομάτων αδείας. Ριζική αναθεώρηση των παταγωδώς αποτυχημένων μνημονιακών πολιτικών 2010-2018.
  • Εθνικό οικονομικό σχεδιασμό τεχνολογικής και παραγωγικής ανασυγκρότησης με ρητούς και μετρήσιμους κοινωνικούς και ρήτρες κοινωνικής προστασίας, στη βάση των θέσεων της ΓΣΕΕ που θα ανατρέπει το περιβάλλον ύφεσης, αποβιομηχάνισης, απολύσεων, επισφαλούς και αδήλωτης εργασίας, ανεργίας, φτωχοποίησης και κοινωνικού αποκλεισμού. Ανάπτυξη με προστασία του περιβάλλοντος και των φυσικών αγαθών και πόρων. Όχι στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και του εθνικού πλούτου σε πανίσχυρους εγχώριους και διεθνείς ομίλους. ∆ιατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα στην παροχή υπηρεσιών κοινωνικής ωφέλειας και κοινωνικών αγαθών και θωράκιση της εθνικής περιουσίας υπέρ του κοινωνικού συνόλου.
  • Προαγωγή της Κοινωνικής Ασφάλισης με την εγγύηση του Κράτους, με διασφάλιση της βιωσιμότητας και των παροχών των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης και επαναφορά των κύριων και επικουρικών συ- ντάξεων σε επίπεδα αξιοπρεπούς διαβίωσης. Κατάργηση των διατάξεων που μετατρέπουν τις συντάξεις σε προνοιακά επιδόματα φτώχειας.
  • Ουσιαστικά και αποτελεσματικά μέτρα αντιμετώπισης της ανεργίας και ανακούφισης των ανέργων. Καμία εξαίρεση από την εργατική προστασία λόγω ηλικίας. Επείγοντα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων από τις απολύσεις και των θέσεων πλήρους και σταθερής εργασίας στη βάση των θέσεων της ΓΣΕΕ. Ρητή νομοθετική απαγόρευση απολύσεων σε επιχειρήσεις που λαμβάνουν οποιασδήποτε μορφής επιδότηση (θέσεων εργασίας, ασφαλιστικών εισφορών). Πλήρης αποκατάσταση του προνομίου των εργατικών απαιτήσεων. Αυστηροποίηση της νομοθεσίας για τις ομαδικές απολύσεις. Σεβασμός στην αργία της Κυριακής. Προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων και επέκταση των ΒΑΕ. Προστασία επαγγελματικών ειδικοτήτων και σύνδεση με επαγγελματικά δικαιώματα. Αυστηρή προστασία των όρων ερ- γασίας και της απασχόλησης ευάλωτων σε διακρίσεις και βία ομάδων (νέοι, γυναίκες, εργαζόμενοι πλησίον της σύνταξης, εργαζόμενοι μετά από εργατικό ατύχημα, άτομα με αναπηρίες, μετανάστες, ΛΟΑΤΚΙ).

Ελεύθερη συνδικαλιστική δράση χωρίς κρατικό και εργοδοτικό παρεμβατισμό στην άσκηση των συλλογικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, με κυρίαρχα το δικαίωμα των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων και το δικαίωμα απεργίας:

> Άμεση επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και μετέπειτα καθορισμός του ύψους του μέσω της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με αποκατάσταση της καθολικής της δέσμευσης.

> Κατάργηση των διατάξεων για το πάγωμα των τριετιών, τις μειωμένες τριετίες των μακροχρόνια ανέργων και για τον υποκατώτατο μισθό των νέων σε ηλικία εργαζομένων.

> Επαναφορά σε σταθερές βάσεις των πυλώνων του συλλογικού εργατικού δικαίου για την επεκτασιμότητα των ΣΣΕ και τη μετενέργεια του συνόλου των όρων τους –Κατάργηση της 6ης ΠΥΣ

> Άμεση κατάργηση του συνόλου των αντεργατικών μνημονιακών πολιτικών βίαιης και αντιδημοκρατικής προσβολής των εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, που οδήγησαν στο στραγγαλισμό των συλ- λογικών εργατικών δικαιωμάτων και εγγυήσεων και την εμπέδωση της εργοδοτικής αυθαιρεσίας.

> Τήρηση της υποχρέωσης των εργοδοτών και των εργοδοτικών οργανώσεων για κλαδικές συλλογικές δια- πραγματεύσεις και κατάρτιση ΣΣΕ, χωρίς παρελκυστικές τακτικές με στόχο την ανατροπή των ΣΣΕ που τους δεσμεύουν και την υπογραφή επιχειρησιακών ΣΣΕ ή ατομικών συμβάσεων με πρόσχημα την κρίση.

> Καμία παρέμβαση στο ισχύον πλαίσιο για την ελεύθερη συνδικαλιστική δράση, την αυτονομία των συνδικάτων, την άσκηση του απεργιακού δικαιώματος των εργαζομένων και την απαγόρευση της εργοδοτικής ανταπεργίας. Προστασία των εργαζομένων από προληπτικές και κατασταλτικές πράξεις παρεμπόδισης, δίωξης και ποινικοποίησης των απεργιακών κινητοποιήσεων.

  • Μόνιμη και αποτελεσματική προστασία της πρώτης κατοικίας – ρητή απαγόρευση πλειστηριασμού της. Επανασύσταση των φορέων εργατικής εστίας και κατοικίας που σήμερα είναι αναγκαία κάθε άλλο παρά ποτέ και έχουν πολλαπλασιαστικά οφέλη για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
  • ∆ίκαιο φορολογικό σύστημα. Ελάφρυνση των μισθωτών και των συνταξιούχων από τα άδικα και υπέρ- μετρα βάση της φορολογικής επιδρομής. Αυστηρή και αποφασιστική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, της φοροκλοπής και των ανείσπρακτων οφειλών στο ∆ημόσιο. Μείωση των τιμολογίων των κοινωφελών υπηρε- σιών και του ΦΠΑ στα καταναλωτικά αγαθά και υπηρεσίες, πάταξη της αισχροκέρδειας.
  • Πρόσβαση όλων σε δημόσιες υπηρεσίες υγείας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, με επαρκή χρηματοδότηση του συστήματος υγείας, πρόνοιας και κοινωνικής ασφάλειας. Σταθερές πολιτικές για την οικογένεια και το παιδί, τις πολυμελείς και τις μονογονεϊκές οικογένειες. Ενίσχυση των υποστηρι- κτικών δομών για τη φροντίδα των παιδιών, των ηλικιωμένων και των ατόμων με αναπηρία. Προστασία των κατοίκων των μειονεκτικών περιοχών της νησιωτικής και ηπειρωτικής περιφέρειας.
  • Ελεγκτικοί Μηχανισμοί: Ποσοτική και ποιοτική αναβάθμιση της υπηρεσιακής ικανότητας των ελεγκτικών μηχανισμών του ΣΕΠΕ και του ΕΦΚΑ (πρ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ). Άμεση θέσπιση συστήματος ελάχιστης σύνθεσης προ- σωπικού για τις επιχειρήσεις για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της αδήλωτης και της ψευδώς δηλωμένης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής. Αυστηρή τιμωρία εμπορίας ανθρώπων και εργασιακής εκμετάλλευσης και άμεση λήψη μέτρων πρόληψης των φαινομένων αυτών.
  • ∆ίκαιη μεταναστευτική πολιτική, αποτελεσματική αντιμετώπιση των ζητημάτων, μετανάστευσης, ασύλου και ιθαγένειας με σεβασμό στα δικαιώματα του ανθρώπου.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

  • ΕΜΠΡΑΚΤΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ∆ΙΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΕΝΑ ΚΥΡΙΑΡΧΟ ΚΡΑΤΟΣ ∆ΙΚΑΙΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ.
  • ΕΜΠΡΑΚΤΟ ΤΕΛΟΣ ΣΤΗ ΦΤΩΧΟΠΟΙΗΣΗ, ΣΤΟΝ ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟ, ΣΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΒΙΑΙΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙ∆ΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΒΟΛΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ, ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝ∆ΙΚΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ∆ΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ.

∆ΙΑ∆ΗΛΩΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

  • Να σταματήσει εδώ και τώρα η αντεργατική και φορομπηχτική πολιτική, η οποία συνεχίζεται και αποτυπώνεται και στον νέο προϋπολογισμό, έναν προϋπολογισμό κοινωνικής ισοπέδωσης και ανακύκλωσης της ύφεσης.
  • Άμεση κατάργηση του συνόλου των αντεργατικών και αντιασφαλιστικών μνημονιακών διατάξεων που οδήγησαν στο στραγγαλισμό των εργατικών δικαιωμάτων και εγγυήσεων, στην εμπέδωση της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, στην κατάργηση του κοινωνικού κράτους και στη διαρκή ομηρία των συντάξεων και των κοινωνικών παροχών στις μνημονιακές δεσμεύσεις. Κανένα άλλο μέτρο που θα επιβαρύνει τα συνήθη υποζύγια τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.
  • Άμεση επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και μετέπειτα καθορισμός του ύψους του μέσω της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Αποκατάσταση της διαδικασίας, του περιεχομένου και της καθολικότητας ισχύος του συνόλου των όρων (μισθολογικών και λοιπών) της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και άμεση επαναφορά σε σταθερές βάσεις των πυλώνων του συλλογικού εργατικού δικαίου για την επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων και τη μετενέργεια του συνόλου των όρων τους – Κατάργηση 6ης Π.Υ.Σ.
  • Κατάργηση των μνημονιακών μέτρων που μετατρέπουν τις συντάξεις σε προνοιακά επιδόματα φτώχειας και εργαλείο πρόσθετης φορολόγησης. Κοινωνική ασφάλιση με την ΕΓΓΥΗΣΗ του Κράτους στη χρηματοδότηση, στη μακροχρόνια βιωσιμότητα και στην κοινωνική αποτελεσματικό τητα των Φορέων Κύριας ΚΑΙ Επικουρικής Κοινωνικής Ασφάλισης. Επαναφορά των συντάξεων (κύριων και επικουρικών) και των παροχών κοινωνικής ασφάλειας σε επίπεδα αξιοπρεπούς δια βίωσης.
  • Σεβασμό στους δημοκρατικούς θεσμούς και διαδικασίες. Ελεύθερη συνδικαλιστική δράση χωρίς κρατικό και εργοδοτικό παρεμβατισμό στην άσκηση των συλλογικών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Κατάργηση όλης της μνημονιακής νομοθεσίας που διέλυσε το συλλογικό Εργατικό ∆ίκαιο. ∆ι ασφάλιση του απεργιακού δικαιώματος από προληπτικές και κατασταλτικές πράξεις παρεμπόδισης και ποινικοποίησής του και δίωξης των εκπροσώπων των εργαζομένων. Καμία πράξη άρσης της απόλυτης απαγόρευσης του lock out (ανταπεργία) των εργοδοτών.
  • ΟΧΙ στις μνημονιακές δεσμεύσεις που φέρνουν απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, νέα φοροεπιδρομή στα εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων.
  • Σταθερή και πλήρη εργασία για όλους με ίσα δικαιώματα. Καμία εξαίρεση από την εργατική προστασία λόγω ηλικίας. Ουσιαστικά και αποτελεσματικά μέτρα αντιμετώπισης της ανεργίας και ανακούφισης των ανέργων.

∆ιεκδικούμε, πολιτικές που θα δημιουργούν ανάπτυξη και δεν θα εντείνουν την ύφεση, εργασία με αξιοπρεπείς μισθούς και φυσικά αξιοπρεπείς συντάξεις για τους απόμαχους της εργασίας.

  • ΟΧΙ στα «υποκατώτατα» δικαιώματα.
  • Προστασία της ΥΓΕΙΑΣ και της ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ των εργαζομένων, επέκταση των ΒΑΕ, συστηματικοί έλεγχοι.
  • Στελέχωση και ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών του ΣΕΠΕ και του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, αναβάθμιση της επιχειρησιακής τους ικανότητας. Αποτελεσματική αντιμετώπιση της αδήλωτης, της ψευδώς δηλωμένης και ανασφάλιστης εργασίας και της εργοδοτικής αυθαιρεσίας.
  • Θωράκιση του δημόσιου χαρακτήρα των επιχειρήσεων παροχής αγαθών και υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας και στρατηγικής σημασίας. Όχι στο ξεπούλημα που απαιτούν οι διεθνείς δανειστές.
  • Αποτροπή των πολιτικών της ύφεσης, της αποβιομηχάνισης, των ιδιωτικοποιήσεων – εκποιήσεων του εθνικού πλούτου σε πανίσχυρους εγχώριους και διεθνείς ομίλους.
  • Πάταξη της ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ και των ΚΑΡΤΕΛ. Μείωση των τιμών κι όχι μείωση των μισθών και των συντάξεων. Μόνιμη και αποτελεσματική προστασία της πρώτης κατοικίας.
  • Ενίσχυση της προστασίας από τις απολύσεις (ατομικές και ομαδικές). Επείγοντα μέτρα για την προστασία των θέσεων εργασίας πλήρους και σταθερής εργασίας. Αυστηρή προστασία των όρων εργασίας και της απασχόλησης ευάλωτων σε διακρίσεις και βία ομάδων, όπως νέοι, γυναίκες, εργαζόμενοι πλησίον της σύνταξης, εργαζόμενοι μετά από εργατικό ατύχημα, ανάπηροι, μετανάστες, ΛΟΑΤΚΙ.
  • ∆ίκαιο φορολογικό σύστημα – Να μπει οριστικό τέλος στις πολιτικές φορομπηχτικής επιδρομής σε βάρος του εργατικού εισοδήματος, συγκαλυμμένης προστασίας των φοροκλεπτών και των μεγαλο φειλετών, στις πολιτικές δραματικής υποβάθμισης της Υγείας, της Παιδείας, της Πρόνοιας και των Κοινωνικών Υπηρεσιών. Ελάφρυνση των μισθωτών και των συνταξιούχων από τα άδικα και υπέρμετρα βάση της φορολογικής επιδρομής.
  • ∆ίκαιη μεταναστευτική πολιτική, αποτελεσματική και συνεκτική αντιμετώπιση των ζητημάτων μετανάστευσης, ασύλου και ιθαγένειας με σεβασμό στα δικαιώματα του ανθρώπου.
  • Επανασύσταση των φορέων εργατικής εστίας και κατοικίας που σήμερα είναι αναγκαία κάθε άλλο παρά ποτέ και έχουν πολλαπλασιαστικά οφέλη για τους αδύναμους συνανθρώπους μας.
  • Έμπρακτη αποκατάσταση της κοινωνικής διάστασης και του κοινωνικού προσώπου που οφείλει να έχει ένα κυρίαρχο Κράτος ∆ικαίου και Πρόνοιας.
  • ΤΕΛΟΣ στη φτωχοποίηση, στον αυταρχισμό, στις πολιτικές βίαιης και αντιδημοκρατικής προσβολής των εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων.

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Μπελέρης: Καθαιρέθηκε από δήμαρχος Χειμάρρας

Ο Φρέντης Μπελέρης έχει προθεσμία 30 ημερών για να αποφασίσει αν θα ασκήσει έφεση κατά …