Πρωταθλήτρια στη μείωση μισθών η Ελλάδα το 2017 (Πίνακες)

Τη μεγαλύτερη μείωση στην Ευρώπη στους πραγματικούς μισθούς είχαν οι Ελληνες εργαζόμενοι το 2017, σύμφωνα με έρευνα του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας. Ο πραγματικός μισθός στην Ελλάδα μειώθηκε την περασμένη χρονιά κατά 3,5% το υψηλότερο ποσοστό μείωσης στις χώρες της ΕΕ όπως προκύπτει από την παγκόσμια έρευνα του Οργανισμού, η οποία επικεντρώνεται στην ανισότητα των αμοιβών μεταξύ ανδρών και γυναικών. Η μείωση του 3,5%, όπως φαίνεται και στον πίνακα του ILO, που ακολουθεί, είναι η μεγαλύτερη που καταγράφηκε από το 2013.

Μεγαλύτερη μείωση από τους μισθούς των Ελληνων εργαζομένων το 2017 καταγράφεται στο Τουρκμενιστάν (-5,9%) και στο Αζερμπαϊτζάν (-6,4%).

Μειώσεις πραγματικών μισθών την ίδια χρονιά είχαν η Αυστρία (-1,5%), η Ισπανία (-1,8%), η Ιταλία (-1,2%), το Καζακστάν (-2,1%), το Βέλγιο (-0,3%), το Μοντενέγκρο (-0,5%), η Ολλανδία (-0,3%), καθώς και η Ελβετία και η Βρετανία -0,1%).

Συνολικά την περίοδο 2008-2017 ο πραγματικός μισθός στην Ελλάδα μειωνόταν με ρυθμό 3,1%. Το χάσμα στους μισθούς ανδρών- γυναικών είναι πάντως μικρότερο σε σχέση  με άλλες χώρες, στις 12,5 ποσοστιαίες μονάδες.

Επιβράδυνση στις αυξήσεις μισθών παγκοσμίως

Παγκοσμίως οι μισθοί από το 2008 αυξήθηκαν με βραδύτερους μισθούς. Το 2017 η αναπροσαρμογή ήταν μόλις στο 1,8% αισθητά χαμηλότερο από το 2016, όπου οι μισθοί αυξήθηκαν κατά 2,4%.

Στις ανεπτυγμένες χώρες του G20 η αύξηση του πραγματικού μισθού ήταν μόλις 0,4% πέρυσι, ύστερα από άνοδο 0,9% το 2016. Στις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες του G20 οι πραγματικοί μισθοί αυξήθηκαν 4,3% το 2017 ύστερα από άνοδο 4,9% την αμέσως προηγούμενη χρονιά.

«Είναι αξιοσημείωτο γιατί είναι τόσο αργή η αύξηση των μισθών στις χώρες υψηλού εισοδήματος, ενώ το ΑΕΠ ανακάμπτει και η ανεργία υποχωρεί» σχολίασε ο γενικός διευθυντής του ILO, Guy Ryder. Τα τελευταία 20 χρόνια ο μέσος πραγματικός μισθός έχει σχεδόν τριπλασιαστεί στις αναπτυσσόμενες χώρες του G20, ενώ στις ανεπυγμένες έχει αυξηθεί μόλις 9%.

O πίνακας του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας που αποτυπώνει τις μεταβολές των πραγματικών μισθών από το 2013 έως το 2014


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Βόρεια Μακεδονία: Κουτοπονηρία της Σιλιάνοφσκα δεν αναγράφει ποιας χώρας πρόεδρος είναι στο σάιτ

H συνταγματική ονομασία της χώρας, «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», εμφανίζεται στην περιγραφή της χώρας στην …