Βίντεο ντοκουμέντα από την δράση των δύο συμμοριών που δραστηριοποιούνταν στο λαθρεμπόριο χρυσού. Στα αποκλειστικά πλάνα της ΕΡΤ βλέπουμε Κινέζο επιχειρηματία να μεταφέρει μέσα σε τσάντα 100.000 ευρώ στον Τούρκο λαθρέμπορο χρυσού στο στρατηγείο του στην οδό Αριστείδου στο κέντρο της Αθήνας.
Αυτή η συναλλαγή ήταν στο πλαίσιο μιας άτυπης συνεργασίας που είχαν Κινέζοι επιχειρηματίες με το κύκλωμα για να ξεπλένουν το μαύρο χρήμα.
Στο άλλο βίντεο βλέπουμε το επιχειρησιακό αυτοκίνητο της σπείρας του Τούρκου αρχηγού. Εκεί γίνεται η παράδοση του χρυσού σε Τούρκο υπήκοο, οδηγό λεωφορείου, ο οποίος με τουριστικό λεωφορείο μετέφερε τις πλάκες χρυσού στην Κωνσταντινούπολη.
Ο καμπούρης, ο κινέζος
Οι αστυνομικοί που τον παρακολουθούσαν τον αποκαλούσαν «καμπούρη» γιατί από τις πολλές μεταφορές και το βάρος του χρυσού, καθώς με γάντζους κρεμούσε τις ράβδους στο εσωτερικό των ρούχων στα ρούχα του, έγερνε ελαφρώς μπροστά.
Τα αρχηγικά στελέχη των δύο κυκλωμάτων τού έδιναν 100 ευρώ για κάθε κιλό χρυσού που μετέφερε στην Τουρκία. Μάλιστα υπάρχει φωτογραφία με τον Τούρκο αρχηγό να παραλαμβάνει δεσμίδες με χρήματα μέσα σε τσάντα από συνεργό του μετά την πώληση του χρυσού στην Τουρκία. Η παράνομη δοσοληψία κοντά στα ΚΤΕΛ Κηφισού.
Τα πρόσωπα του κυκλώματος
Όπως ανέφερε το Open, στη δικογραφία εμφανίζονται εξαιρετικά ενδιαφέροντα στοιχεία και για τα πρόσωπα του κυκλώματος.
Ο “καμπούρης”
Ο “καμπούρης” ήταν ο νεαρός που μετέφερε τις πλάκες χρυσού, με μικρά αγκιστράκια τα οποία έβαζε μέσα από τα ρούχα του, προκειμένου να μην τον καταλαβαίνουν. Κατόπιν εμφανιζόταν ως επιβάτης στο τουριστικό γραφείο. Ορισμένες φορές όμως λόγω του βάρους των κιλών που μετέφερε καμπούριαζε…
Οι “ντελιβεράδες”
Ηταν εκείνοι που έπαιρναν με σκουτεράκια τις πλάκες χρυσού από το “αρχηγειο” προς το τουριστικό γραφείο και τα έδιναν ως ασυνόδευτα δέματα για να φύγουν για την Τουρκία.
Ο Κινέζος
Πρόκειται για το πρόσωπο που έπαιρνε τα χρήματα και τα μοίραζε στα αρχηγικά μέλη. Είναι όντως κινέζος.
Ο φτωχός επιχειρηματίας
Από τη δικογραφία προκύπτει ότι ο πολύ γνωστός τηλεοπτικός ενεχυροδανειστής που εμπλέκεται στην υπόθεση, από 1/1/2017 ως 31/12/2017 εξήγαγε νόμιμα στην Τουρκία χρυσό αξίας 17 εκατομμυρίων. Στη φορολογική του, ωστόσο, δήλωσε ζημιές… 2,5 εκ. ευρώ.
Πως δρούσαν
Οι κατηγορούμενοι είχαν βρει έναν ευφάνταστο τρόπο να μεταφέρουν το «βρώμικο χρήμα» από την Τουρκία πίσω στην Ελλάδα. Η ζημιά του Δημοσίου είναι ανυπολόγιστη αλλά σίγουρα εκτιμάται σε πολλά εκατομμύρια ευρώ. Η δράση των δύο ομάδων φαίνεται ότι υπερβαίνει τα δύο χρόνια και η ημερήσια διακίνηση χρημάτων υπολογίζεται σε τουλάχιστον 400 χιλιάδες ευρώ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της αστυνομίας, μόνο για τη λειτουργία των 88 καταστημάτων του γνωστού ενεχυροδανειστή, καθημερινά διέθεταν ποσό άνω των 100 χιλιάδων ευρώ.
- Υπενθυμίζεται ότι η οργάνωση μετέτρεπε κοσμήματα σε πλάκες χρυσού και τις διοχέτευε παράνομα στην Τουρκία, είτε μέσω του τελωνείου του αεροδρομίου, είτε μέσω της λεωφορειακής γραμμής Αθήνα-Κωνσταντινούπολη.
- Οι 63 συλλήψεις είναι μόνο η αρχή, δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα ο εκπρόσωπος τύπου της ΕΛ.ΑΣ. Θεόδωρος Χρονόπουλος. Πρόσθεσε ότι αναζητούνται άλλα 22 άτομα ενώ έχουν ταυτοποιηθεί μεταξύ των συλληφθέντων οι αρχηγοί των δύο εγκληματικών οργανώσεων.
Εν τω μεταξύ, την υπεράσπιση του γνωστού ενεχυροδανειστή που εμπλέκεται στην υπόθεση ανέλαβε ο ποινικολόγος Αλέξης Κούγιας ο οποίος δήλωσε ότι οι εξαγωγές του χρυσού γίνονταν νόμιμα.
Ο καμπύρης
Πρόκειται για τον νεαρό με το προσωνύμιο «καμπούρης», ο οποίος έδενε με ειδικούς γάντζους πάνω στα ρούχα του τις πλάκες χρυσού και ως επιβάτης ταξίδευε στην Τουρκία.
- Μάλιστα πολλές φορές λόγω του βάρους -ενίοτε ξεπερνούσε τα 20 κιλά- στις φωτογραφίες αποτυπώνεται καμπουριασμένος.
- Σύμφωνα με τις Αρχές, το συγκεκριμένο άτομο είχε κάνει πολλά ταξίδια στην Τουρκία και είχε βρει έναν έξυπνο τρόπο να μεταφέρει τις πλάκες χρυσού με γατζάκια μέσα από τα ρούχα του.
- Οι αστυνομικοί, μετά από στενή παρακολούθηση, κατάφεραν να τραβήξουν φωτογραφίες των λεγόμενων «ντελιβεράδων», που έβαζαν τις πλάκες χρυσού μέσα σε κούτες, τις φόρτωναν σε σκούτερ και τις μετέφεραν σε πρακτορεία λεωφορείων
Στη συνέχεια, φόρτωναν τα πολύτιμα πακέτα σε λεωφορεία, που έκαναν τα δρομολόγια Αθήνα-Κήπους Έβρου-Κωνσταντινούπολη, ως ασυνόδευτα.
Την ίδια ώρα, συνομιλίες που είναι καταγεγραμμένες στη δικογραφία δείχνουν και την προσπάθεια βασικού κατηγορούμενου να προβεί την αγορά μεγάλου ακινήτου -ακόμη και ξενοδοχείου- καθώς με αυτό τον τρόπο προσπαθούσαν να ξεπλύνουν μαύρο χρήμα.
- Κατηγορούμενος: «…Αν σου τύχει κανένα καλό ακίνητο, ό,τι σου είπα»
- Άγνωστη γυναίκα: «Ναι καλό ακίνητο πες μου…»
- Κατηγορούμενος: «Ναι, σας είχα πει για κανένα ξενοδοχείο»
- Άγνωστη γυναίκα: «Ξενοδοχείο μέσα στο κέντρο είπατε;»
- Κατηγορούμενος: «Ναι, ναι στο κέντρο….»