Υψηλότερη σύνταξη με 7 βήματα

Σε εκατοντάδες χιλιάδες ανέρχονται οι υποψήφιοι συνταξιούχοι που στο επόμενο διάστημα θα καταθέσουν αίτηση συνταξιοδότησης, καθώς αφενός μεν ο ελληνικός πληθυσμός γηράσκει, αφετέρου δε το ασφαλιστικό σύστημα έχει να αντιμετωπίσει, μέσα στην επόμενη πενταετία, το φαινόμενο του baby booming.

Ως εκ τούτου αποκτά σύμφωνα με την "Εφημερίδα των Συντακτών", ιδιαίτερη σημασία για όποιον ετοιμάζεται να αποχωρήσει από τον ενεργό επαγγελματικό βίο η προετοιμασία για την έξοδο, ώστε να εξασφαλίσει καλύτερη σύνταξη.

Τα βήματα ώστε να ακουμπήσει ο υπολογισμός σε ευνοϊκότερες διατάξεις είναι τα εξής:

1. Καταγραφή του συνολικού ασφαλιστικού βίου: Η πρώτη κίνηση που απαιτείται είναι η καταγραφή του χρόνου ασφάλισης. Απευθυνόμαστε, λοιπόν στους ασφαλιστικούς φορείς και αιτούμαστε την επίσημη καταμέτρηση του συνολικού χρόνου ασφάλισης μας.

2. Διασφάλιση μειωμένη σύνταξης ( 62 ετών και 4.500 ημέρες): Ως προϋπόθεση μειωμένης σύνταξης (62 ετών και 4.500 ημέρες) απαιτείται και ασφαλιστικός δεσμός.Δηλαδή τουλάχιστον 100 ημέρες ασφάλισης ανά έτος τα τελευταία 5 έτη (57-61) που προηγούνται της αίτησης για σύνταξη. Σε αντίθετη περίπτωση, το δικαίωμα αυτό χάνεται και η δυνατότητα σύνταξης αυξάνεται κατά 5 έτη. Ο χρόνος για την συμπλήρωση των 100 ημερών δεν εξαγοράζεται, ισχύει μόνο του ταμείου ανεργίας ή της προαιρετικής ασφάλισης (αυτασφάλιση).

3. Συμπλήρωση των 4.500 και των 6000 ημερών ασφάλισης: Η πραγματοποίηση 4.500 ημερών (15 έτη) ασφάλισης θεωρείται βασική προϋπόθεση χορήγησης σύνταξης. Προσοχή για όσους θέλουν να εξαγοράσουν πλασματικούς χρόνους για να συμπληρώσουν, απαιτούνται 3.600 ημέρες (12 έτη) πραγματικής η προαιρετικής ασφάλισης. Συνεπώς, η συμπλήρωση του χρόνου κάτω των 3.600 ημερών γίνεται μόνο με αυτασφάλιση, που για αυτό απαιτούνται επίσης 3000 ημέρες ασφάλισης ή την υποβολή της αίτησης εντός του έτους από τη διακοπή της εργασίας. Επίσης η χρήση πλασματικών χρόνων για τη συμπλήρωση των 4.400 ημερών για τους άντρες περιορίζεται στη στρατιωτική θητεία τους χρόνους ασθένειας και τακτικής ανεργίας.

4. Διασφάλιση των διατάξεων -4.500 ημέρες (3.600 βαρέα): Με τη διάταξη των βαρέων (4.500 ημέρες και εξ αυτών 3.600 βαρέα) χορηγείται πλήρης σύνταξη σε ηλικία 62 ετών (για οικοδομικές εργασίες 60 ετών). Προσοχή, η χρήση της εν λόγω διάταξης προϋποθέτει την ύπαρξη τουλάχιστον 1000 ημερών στα βαρέα τα τελευταία 13 χρόνια πριν από την αίτηση συνταξιοδότησης. Σε διαφορετική περίπτωση και για όσους το αγνοήσουν, χάνουν το δικαίωμα αυτό και η σύνταξη χορηγείται 5 χρόνια αργότερα, 67 ετών.

5. Καλύτερη σύνταξη λόγω βαρέων: Οι ασφαλισμένοι στα βαρέα επαγγέλματα έχουν την επιλογή να μην κάνουν χρήση των διατάξεων των βαρέων και να συνταξιοδοτηθούν με τις κοινές διατάξεις. Έτσι λόγω καταβολής μεγαλύτερων (3,6%) εισφορών τυγχάνουν ειδικής προσαύξησης, που αναλογεί 0,27% ανά έτος.

6. Καλύτερη σύνταξη λόγω παράλληλης ασφάλισης: Οι ασφαλισμένοι με παράλληλη ασφάλιση μπορούν α χρησιμοποιήσουν τον χρόνο ασφάλισης του ΕΦΚΑ είτε για τα θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος του ενός πρώην φορέα είτε για τη λήψη προσαύξησης (0,075%) για κάθε μια ποσοστιαία μονάδα επιπλέον εισφοράς δηλαδή 1,5% (20 χ 00,75) για κάθε ένα έτος) ή να θεμελιώσουν και στους δύο.

7. Ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων συνταξιοδότησης: Το δικαίωμα σύνταξης γήρατος αρχίζει από τη πρώτη επόμενου μήνα της υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης. Η αίτηση κύριας σύνταξης δεν συνιστά κατοχύρωση και της επικουρικής. Αν και το δικαίωμα επικουρικής σχετίζεται με τη έκδοση της κύριας σύνταξης, η χορήγηση της σύνταξης αρχίζει από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης. Συνεπώς την ίδια ημερομηνία με την αίτηση για την κύρια σύνταξη στον ΕΦΚΑ υποβάλλουμε και για την επικουρική στο ΕΤΕΑΕΠ.


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Τι αλλάζει στην μεταφορά χρημάτων μεταξύ λογαριασμών (εμβάσματα)

Τράπεζες: Τι αλλάζει στην μεταφορά χρημάτων μεταξύ λογαριασμών (εμβάσματα). Με διατάξεις του νόμου 5167/2024, τίθεται …