382.227 λιγότεροι Έλληνες μέσα σε μία...8ετία

Ο πληθυσμός της Ελλάδας στην 8ετία των μνημονίων συρρικνώθηκε κατά 382.227 άτομα, ενώ η μείωση συνεχίζεται, παρά την αύξηση στις εισροές μεταναστών κατά την τελευταία διετία. Η μείωση του πληθυσμού οφείλεται ξεκάθαρα στην υπογεννητικότητα - ο πληθυσμός των βρεφών και των νηπίων ηλικίας έως και 4 ετών συρρικνώθηκε κατά 86.860 άτομα από τις αρχές του 2011 μέχρι τις αρχές του 2018.

Οφείλεται επίσης στο brain drain και στη φυγή εργαζομένων που έχασαν τη δουλειά τους στην Ελλάδα. Ο πληθυσμός της χώρας ηλικίας 20 έως 44 ετών μειώθηκε κατά 600 χιλιάδες άτομα, νούμερο «εκρηκτικό» για μια χώρα με πληθυσμό κάτω των 11 εκατομμυρίων.

Η μείωση του πληθυσμού θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη αν η Ελληνική Στατιστική Αρχή δεν κατέγραφε μεγάλη αύξηση στον αριθμό των ηλικιωμένων. Από το 2011 μέχρι τις αρχές του 2018 ο πληθυσμός της Ελλάδας ηλικίας άνω των 80 ετών αυξήθηκε κατά 740.871 άτομα. Το αποτέλεσμα; Ο αριθμός των πολιτών άνω των 80 ξεπερνά κατά 270 χιλιάδες άτομα τον πληθυσμό των βρεφών και των παιδιών ηλικίας έως 4 ετών.

Η απειλή του δημογραφικού έχει ξεφύγει πλέον από το επίπεδο των προβλέψεων, καθώς οι επιπτώσεις αποτυπώνονται στα απογραφικά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Πρόγνωση καιρού για την Τρίτη 7.5.2024

Γενικά αίθριος καιρός με αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα, οι οποίες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες …