4 στους 10 φορολογούμενους γλιτώνουν "χρηστικά" πρόστιμα και προσαυξήσεις!

Τέσσερις στους δέκα φορολογούμενους που προσέφυγαν το 2018 στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών, που λειτουργεί στην ΑΑΔΕ δικαιώθηκαν και γλίτωσαν πρόστιμα και προσαυξήσεις που τους είχαν επιβληθεί για φορολογικές παραβάσεις.

Από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ που αποκαλύπτει το "Σin", προκύπτει πως υπάρχει αισθητή αύξηση των φορολογουμένων που δικαιώνονται από την ΔΕΔ κατά το περασμένο έτος, γεγονός που δίνει ελπίδες σε όσους θεωρούν ότι κακώς του επιβλήθηκαν κάποια πρόστιμα, να προσφύγουν ποντάροντας στην αθώωσή τους.

Το ποσοστό της δικαίωσης των φορολογουμένων άγγιξε το 40% στη διάρκεια του 2018 και είναι υπερδιπλάσιο από το αντίστοιχο ποσοστό του 2017 και πολλαπλάσιο σε σύγκριση με τα ποσοστά αποδοχής των προηγουμένων ετών.

Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται στις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, που περιόρισαν τον χρόνο της παραγραφής στα πέντε χρόνια, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. Στο πλαίσιο αυτό ακυρώθηκαν και πρόστιμα και φόροι που επιβλήθηκαν σε άτομα που βρίσκονταν στις λίστες Λαγκάρντ, Μπόργιανς καθώς και στη λίστα των Εμβασμάτων.

  1. Η ΔΕΔ, λειτουργεί ως μια επιτροπή διαιτησίας ανάμεσα στον φορολογούμενο και στον φοροελεγκτικό μηχανισμό, με στόχο να προστατεύεται ο φορολογούμενος από τυχόν λάθη ή αυθαιρεσίες των ελεγκτών, αλλά και να επιλύονται οι υποθέσεις (είτε γίνονται δεκτές οι προσφυγές είτε όχι) με επιχειρήματα. Αποτέλεσμα είναι, λιγότερες υποθέσεις να καταλήγουν στα φορολογικά δικαστήρια όπου και λιμνάζουν κατά χιλιάδες.
  2. Ειδικότερα, ο φορολογούμενος, εφόσον αμφισβητεί πράξεις, ρητές ή σιωπηρές, που εκδίδονται ή συντελούνται σε βάρος του από τη Φορολογική Αρχή και εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας οφείλει, πριν από την προσφυγή του στη Διοικητική Δικαιοσύνη, να ασκήσει ενδικοφανή προσφυγή ενώπιον της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων με αίτημα επανεξέτασης στο πλαίσιο διοικητικής διαδικασίας. Η ενδικοφανής προσφυγή κατατίθεται στην αρμόδια φορολογική αρχή που εξέδωσε την προσβαλλόμενη πράξη.

Σημειώνεται ότι για την άσκηση της ενδικοφανούς προσφυγής ενώπιον της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών δεν απαιτείται παράβολο. Σύμφωνα με τη νομοθεσία ο φορολογούμενος μπορεί εντός της ανατρεπτικής ημερομηνίας των 30 ημερών, που αρχίζει από την κοινοποίηση της πράξης της φορολογικής αρχής, να καταθέσει ενδικοφανή προσφυγή συνυποβάλλοντας και τα αποδεικτικά στοιχεία με τα οποία τεκμηριώνει τους ισχυρισμούς του. Η ΔΕΔ αποφασίζει επί της ενδικοφανούς προσφυγής εντός της αποκλειστικής προθεσμίας των 120 ημερών από την ημερομηνία υποβολής της. Αν στο ανωτέρω χρονικό διάστημα δεν εκδοθεί απόφαση και δεν ενημερωθεί ο προσφυγών, τότε θεωρείται ότι η ενδικοφανής προσφυγή έχει απορριφθεί (σιωπηρή απόρριψη).

  • Αξίζει να σημειωθεί, ότι, όπως έχει γράψει το "Σin", στη ΔΕΔ προσφεύγουν και αρκετοί για αστείους λόγους, όπως η πληρωμή των χρεών τους προς την Εφορία, από τον... λογαριασμό του Αρτέμη Σώρρα(!), οι οποίες και φυσικά απορρίπτονται αλλά απασχολείται η ΔΕΔ, για το αυτονόητο.

Πόσοι δικαιώνονται

Από το 2013 που θεσμοθετήθηκε η ΔΕΔ και μέχρι τον Νοέμβριο του 2018, υποβλήθηκαν 56.287 προσφυγές. Από αυτές εκδικάστηκαν οι 44.939 προσφυγές και από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ προκύπτουν τα ακόλουθα συμπεράσματα:

Ο αριθμός των αποφάσεων που κάνουν δεκτή την προσφυγή (εν μέρει ή εν όλω) είναι 8.467 ή το 18,8%.
Ο αριθμός των αποφάσεων που απορρίπτουν την προσφυγή, είτε άμεσα είτε έμμεσα (π.χ. εξέπνευσε η προβλεπόμενη από το νόμο προθεσμία εξέτασης και σιωπηρώς απορρίφθηκαν ή για τις οποίες δηλώθηκε παραίτηση και μπήκαν στο αρχείο) ανήλθαν σε 36.472 ή στο 81,2%.

Αναλυτικότερα κατά έτος, τα στοιχεία για την τύχη των προσφυγών στη ΔΕΔ είναι τα ακόλουθα:

  • Το 2013 οι υποθέσεις που εκδικάστηκαν ήταν μόλις 261 και δικαιώθηκαν μόλις οι 27 ή το 10,3%.
  • Το 2014 εκδικάστηκαν 7.832 υποθέσεις και δικαιώθηκαν οι 1.346 ή το 17,2%.
  • Το 2015 οι προσφυγές που εκδικάστηκαν ήταν 10.222 εκ των οποίων δικαιώθηκαν μόνο οι 490 ή το 4,8%.
  • Το 2016 εκδικάστηκαν 8.711 προσφυγές και δικαιώθηκαν οι 1.381 ή το 15,9%.
  • Το 2017 εκδικάστηκαν 10.291 υποθέσεις εκ των οποίων δικαιώθηκαν οι 2.205 ή το 21,4%.

Όμως η εικόνα άλλαξε άρδην το 2018, καθώς ο αριθμός των δικαιωμένων φορολογουμένων αυξήθηκε θεαματικά. Συγκεκριμένα το περασμένο έτος και μέχρι τον Νοέμβριο, εκδικάστηκαν 7.622 προσφυγές από τη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών.
Από αυτές δικαιώθηκαν είτε εν μέρει είτε εν όλω, οι 3.018 ή το 39,6% των προσφυγών. Απορρίφθηκαν αμέσως ή εμμέσως οι 4.604 προσφυγές ή το 60,4%.


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Νίκος Ανδρουλάκης: Οικογενειακές γιορτές και συναντήσεις για τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης

«Όσο δυναμώνει το ΠΑΣΟΚ τόσο θα δυναμώνει η φωνή του λαού απέναντι σε μια κυβέρνηση …