Οι συνεπείς καταναλωτές πληρώνουν το κόστος ζημίας από τις ρευματοκλοπές!

Μπορεί η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας να θεσπίζει πιο αυστηρό πλαίσιο για τις ρευματοκλοπές, ένα φαινόμενο που κοστίζει δεκάδες ή και εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ το χρόνο στους καταναλωτές, ωστόσο και στα Δωδεκάνησα καταγράφεται “όργιο” κλοπής ρεύματος με τα κρούσματα να μην έχουν τέλος!

Η πάταξη του φαινομένου θα επιτρέψει σε βάθος χρόνου και την ελάφρυνση των καταναλωτών, αφού σήμερα το κόστος της ενέργειας που κλέβουν οι επιτήδειοι από το δίκτυο, κατανέμεται στους υπόλοιπους καταναλωτές.

Ήδη, από πέρυσι έχει θεσπιστεί αυξημένο ποινολόγιο -με πρόστιμα και ποινικές διώξεις- για όσους εντοπίζεται να κλέβουν ενέργεια από το δίκτυο, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες της ΡΑΕ, από το 2019 ένα μέρος του κόστους θα καταβάλλεται από τον Διαχειριστή του Δικτύου Ηλεκτρικής Ενέργειας, που έχει την ευθύνη για τον έλεγχο του φαινομένου.

  1. Παρά την ένταση των ελέγχων και τον πολλαπλασιασμό των κρουσμάτων που εντοπίζονται, οι ρευματοκλοπές συνεχίζουν να αυξάνονται χρόνο με το χρόνο.
  2. Ο ΔΕΔΔΗΕ επισημαίνει ότι έχει εξαντλήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα για την καταπολέμηση του φαινομένου ενώ υπογραμμίζει ακόμη τον τετραπλασιασμό, σε μια πενταετία, των κρουσμάτων που εντοπίστηκαν και τον δεκαπλασιασμό των μηνύσεων.
  3. Στόχος των αλλαγών που προωθεί η ΡΑΕ είναι η ένταση της προσπάθειας για την πάταξη του φαινομένου, δεδομένου ότι το κόστος των ρευματοκλοπών κατανέμεται στους προμηθευτές δηλαδή στη ΔΕΗ και σε εναλλακτικούς παρόχους, δηλαδή τελικά επιβαρύνει τους καταναλωτές.

Η συνηθέστερη μέθοδος ρευματοκλοπής είναι η επέμβαση στον μετρητή με στόχο την αλλοίωση της μέτρησης. Εντοπίζονται όμως και περιπτώσεις παράκαμψης του μετρητή, αυθαίρετης επανενεργοποίησης παροχών που έχουν απενεργοποιηθεί λόγω χρεών, ή μετά από αίτημα των ίδιων των καταναλωτών που ζητούν οικειοθελώς την διακοπή της παροχής και στη συνέχεια συνδέονται απευθείας στο δίκτυο χωρίς να έχουν σύμβαση με προμηθευτή.

“Πειραγμένα” ρολόγια που μένουν… ακίνητα για μεγάλο χρονικό διάστημα αποτελούν καθημερινότητα για τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ με τους ελεγκτές στα Δωδεκάνησα να έρχονται αντιμέτωποι με κραυγαλέες περιπτώσεις απάτης, από επιχειρήσεις και επαγγελματίες. Ενδεικτική είναι περίπτωση γνωστού ιδιοκτήτη καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος στη Σύμη, όπου μόλις πρόσφατα διαπιστώθηκε από κλιμάκιο του ΔΕΔΔΗΕ ρευματοκλοπή στο σύνολο των μετρητών του αλλά και η περίπτωση ιδιοκτήτη γνωστής επιχείρησης εστίασης και παρασκευής εδεσμάτων στη Ρόδο.

Και για τις δύο αυτές νέες υποθέσεις ο ΔΕΔΔΗΕ έχει δρομολογήσει την υποβολή μηνύσεων και αγωγών.

Σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ, ο αριθμός των εντοπισμένων κρουσμάτων δεν αρκεί από μόνος του για να βγουν σαφή συμπεράσματα για τις διαστάσεις του φαινομένου, αφού σε πολύ μεγάλο βαθμό οφείλεται στο γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολύ πιο εντατικοί οι έλεγχοι των συνεργείων του σε όλη την Ελλάδα. Σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ κατεγράφησαν στη Ρόδο 153 περιπτώσεις ρευματοκλοπής και στην Κω 85 στην τελευταία 3ετία. Εξ αυτών εξυπηρετούμενες είναι 111 περιπτώσεις στη Ρόδο, ποσοστό 72,55% και 66 στην Κω, ποσοστό 77,65%.

  • Στην Ρόδο συγκεκριμένα κατεγράφησαν προ του 2017 3 περιπτώσεις, 74 το 2017 και 76 το 2018 και στην Κω 16 το 2017 και 69 το 2018.
  • Στο ίδιο διάστημα βεβαιώθηκαν απαιτήσεις ύψους 572.565,21 ευρώ από ρευματοκλοπές στη Ρόδο και 320.353,46 ευρώ στην Κω.
  • Εισπράχθηκαν ήδη 236.110,25 ευρώ στη Ρόδο και 142.509,56 ευρώ στην Κω.
  • Το ύψος της μη καταγραφείσας ενέργειας ανήλθε σε 2.421.142 Kwh στη Ρόδο και σε 1.345.705 Κwh στην Κω.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία οι εκκρεμείς αποκοπές του ΔΕΔΔΗΕ έως την 20η Νοεμβρίου 2018 ανήλθαν σε 1722 στη Ρόδο και οι επανέλεγχοι σε 832, στην Κάρπαθο 9 (επανέλεγχοι 1), στην Κω 68 (επανέλεγχοι 94), στην Κάλυμνο 25 (επανέλεγχοι 246).

Τα επτά συνήθη “τρικ” που προτείνουν στους ενδιαφερόμενους “έμπειροι” ηλεκτρολόγοι (με αντίτιμο που ξεκινά από 200 ευρώ) είναι τα ακόλουθα:

Πλήρης αποσύνδεση ειδικών εξαρτημάτων του μετρητή τα οποία επιτρέπουν στο ρεύμα να φτάνει στον καταναλωτή, χωρίς να καταγράφεται η κατανάλωση. Συνδέοντας τη γραμμή από τον πίνακα στον μετρητή κατευθείαν στην ασφάλεια του ρολογιού, οι δράστες καταφέρνουν να μη γράφει ο μετρητής την κατανάλωση. Με το λεγόμενο «μπάι πας», το ρεύμα πηγαίνει απευθείας στο νοικοκυριό, χωρίς να περνάει από τον μετρητή της ΔΕΗ.

  • Αλλοίωση της ένδειξης του μετρητή, επιβραδύνοντας την ταχύτητα κίνησής του. Πρόκειται για την πλέον διαδεδομένη μέθοδο ρευματοκλοπής, που γίνεται μόνο από ηλεκτρολόγους και δεν είναι δυνατό να εντοπιστεί παρά μόνο εάν υπάρξει καταγγελία.
  • Τρύπημα του ρολογιού από το πλάι με μεταλλικό αντικείμενο και σφήνωμα του δίσκου με ένα καρφί ή ξυλάκι, ώστε να μην περιστρέφεται και να μην καταγράφει ο μετρητής.
  • Τοποθέτηση ειδικών μαγνητών που ακινητοποιούν την κλασική ροδέλα του μετρητή του ρολογιού, με αποτέλεσμα αυτός να μη γράφει μονάδες και να μην υπάρχει επιπλέον χρέωση στον λογαριασμό.
  • Ψεκασμός των επαφών με ειδικό σπρέι ψύξης ώστε να παγώνουν και να μην γράφουν οι μετρητές.

Κάθε μετρητής έχει ένα λαμάκι μέτρησης τάσης. Οι επιτήδειοι το θέτουν εκτός λειτουργίας ή το αφαιρούν, έτσι ώστε να μη γράφει καθόλου την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος.

Ιδιαίτερα δημοφιλής είναι η μέθοδος να κατεβάζουν ρεύμα με άγκιστρα απευθείας από τις κολόνες της ΔΕΗ. Η παράνομη τροφοδότηση αυτού του τύπου είναι πολύ επικίνδυνη, ενώ δύσκολα εντοπίζεται από τα ειδικά συνεργεία της ΔΕΗ, καθώς οι ελλείψεις σε προσωπικό και η γεωμετρική αύξηση των περιστατικών λειτουργούν υπέρ των παραβατών.


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Χρηματιστήριο-Κλείσιμο: Άνοδος 0,95% - Στις 1.544,13 μονάδες ο Γενικός Δείκτης Τιμών

Εκ των 123 τίτλων που κινήθηκαν, οι 71 έκλεισαν με άνοδο, οι 37 με πτώση …