Γολγοθάς για χιλιάδες καρκινοπαθείς εξαιτίας έλλειψης ραδιοφαρμάκου

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Χιλιάδες καρκινοπαθείς εξακολουθούν να υποβάλλονται στον Γολγοθά της αναμονής για την πραγματοποίηση της διαγνωστικής εξέτασης PET CT - SCAN, λόγω έλλειψης του απαιτούμενου ραδιοφαρμάκου και της ελλιπούς υποδομής των δημόσιων νοσοκομείων, αφού τον σχετικό εξοπλισμό διαθέτουν μόλις έξι νοσοκομεία σε ολόκληρη την επικράτεια.
Το πρόβλημα, όπως καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ, δεν είναι σημερινό, αλλά χρονολογείται από το καλοκαίρι του 2017, όταν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία ανέδειξαν το πρόβλημα, δεχόμενοι σφοδρές επιθέσεις από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Παύλο Πολάκη.
Η εξέταση PET CT – SCAN, σώζει ζωές. Ανιχνεύει τον καρκίνο σε πολύ αρχικό στάδιο και συγκεκριμένα όταν ξεκινούν οι κυτταρικές καρκινικές αλλοιώσεις, κάτι που δεν γίνεται με άλλες διαγνωστικές εξετάσεις. Παρ΄ όλα αυτά, τον συγκεκριμένο εξοπλισμό διαθέτουν μόλις έξι νοσοκομεία, σε ολόκληρη την επικράτεια (Ευαγγελισμός, Θεαγένειο, Μεταξά, Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών, Παπαγεωργίου, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ρίου), όταν με βάση τα διεθνή στάνταρ, θα πρέπει, ανά 750.000 κατοίκους, να λειτουργεί ένα μηχάνημα PET – CT. Έπρεπε, δηλαδή, να λειτουργούν στα νοσοκομεία, τουλάχιστον 15 μηχανήματα PET CT.
Οι αριθμοί των, ημερησίως, πραγματοποιούμενων, στα δημόσια νοσοκομεία εξετάσεων PET CT - SCAN, που έδωσε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, είναι ενδεικτικοί του προβλήματος, αφού όπως προκύπτει, είναι λιγότερες από σαράντα (Θεαγένειο 7-8, Ευαγγελισμός 10 - 12, Μεταξά 3 - 4, Ίδρυμα ιατροβιολογικών Ερευνών 6 - 7, Παπαγεωργίου 3-4 και Ρίο 3 - 4 ), με αποτέλεσμα οι λίστες αναμονής να είναι δύο και πλέον, μήνες. Έτσι, οι ασθενείς (αλλά και το δημόσιο) υποχρεούνται να βάλουν «βαθειά το χέρι στην τσέπη» απευθυνόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, όπου η σχετική εξέταση χρεώνεται 1.500 ευρώ, εκ των οποίων 450 - 500 ευρώ επιβαρύνεται ο ασθενής και τα υπόλοιπα ο ΕΟΠΥΥ, δηλαδή το ελληνικό δημόσιο.
Εκεί όμως που αποτελούμε παγκόσμια πρωτοτυπία είναι ο μονοπωλιακός χαρακτήρας προμήθειας του Ραδιοφαρμάκου από τον ιδιωτικό τομέα, με αποτέλεσμα πέραν του υψηλού κόστους, συχνά - πυκνά να παρουσιάζονται ελλείψεις.
Το ραδιοφάρμακο παράγεται μόνο από μία Ιδιωτική μονάδα και χρεώνεται 750 ευρώ για κάθε ασθενή, ενώ, σύμφωνα με το πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, η τιμή του, εάν δεν υπήρχε ο μονοπωλιακός αυτός χαρακτήρας, δεν θα ξεπερνούσε τα 250 ευρώ.
Κι όλα αυτά, όταν το κόστος αγοράς ενός μηχανήματος PET CT δεν υπερβαίνει το 1,3 εκατ. ευρώ και η μονάδα παραγωγής Κυκλότρου (ραδιοφαρμάκου) περί τα 2 εκατ. ευρώ.
Η Περιφέρεια Αττικής προσφάτως ενέκρινε την προμήθεια ενός μηχανήματος PET CT στο Νοσοκομείο ΓΟΝΚ και την προμήθεια δύο μονάδων παραγωγής ραδιοφαρμάκου στα Νοσοκομεία ΓΟΝΚ και ΜΕΤΑΞΑ. Καθυστερεί, όμως, σημαντικά η ολοκλήρωση του διαγωνισμού.
Και μέσα σε όλα αυτά, όπως καταγγέλλει ο Μιχάλης Γιαννάκος, το Υπουργείο Υγείας καθυστερεί τις διαδικασίες αποδοχής δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, για εγκατάσταση ενός μηχανήματος PET CT και ενός Κυκλότρου, στο ΠΓΝ Ιωαννίνων και την εγκατάσταση ενός Κυκλότρου στο ΠΓΝ Ρίου.
Να σημειωθεί, τέλος, ότι η Ανατολική Ελλάδα και η Θράκη (όπως και άλλες Περιφέρειες) δεν διαθέτουν ούτε ένα μηχάνημα PET CT, ενώ στην Τουρκία, στο νοσοκομείο της Ανδριανούπολης λειτουργούν τρία τέτοια μηχανήματα και μία μονάδα παραγωγής ραδιοφαρμάκου.


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Νέα Αριστερά: Η πρόταση του πρωθυπουργού για τον κ. Τασούλα εκφράζει τη βαθιά συντηρητική ταυτότητα της ΝΔ

«Ο κ. Τασούλας έκανε τα πάντα για να στηρίξει τον κ. Μητσοτάκη - Είναι ιδανικός …