Τον Μάρτιο σε εφαρμογή το πρόγραμμα για την κάλυψη των υγειονομικών αναγκών προσφύγων και μεταναστών

Τον Μάρτιο σε εφαρμογή το πρόγραμμα για την κάλυψη των υγειονομικών αναγκών προσφύγων και μεταναστών

Μιλώντας στη Βουλή για την τροπολογία ο υπουργός Υγείας, σημείωσε ότι η μεγάλη συμμετοχή που έχει το πρόγραμμα, επέβαλλε να υπάρξει μια μεταβατική περίοδος δύο μηνών προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ελέγχου των φακέλων και ανάρτησης των προσωρινών πινάκων.

Όπως είπε ο υπουργός, το κόστος του νέου ευρωπαϊκού προγράμματος ανέρχεται στα 1.1 εκατομμύρια ευρώ, το οποίο θα καλυφθεί από τον προϋπολογισμό του ΚΕΕΛΠΝΟ μέσα από επιχορήγηση του υπουργείου Υγείας.

Συγκεκριμένα, με το νέο πρόγραμμα Philos 2, προβλέπεται η πρόσληψη 1500 υγειονομικών για την κάλυψη των Κέντρων Υγείας και Ταυτοποίησης, των χώρων φιλοξενίας αλλά και των όμορων δομών στα νοσοκομεία που υποδέχονται και περιθάλπουν μετανάστες και πρόσφυγες. Τ

α νέα στελέχη θα ενισχύσουν περαιτέρω το Εθνικό Σύστημα Υγείας και θα συμβάλλουν στην παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης σε πρόσφυγες/μετανάστες που διαμένουν στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης των νησιών και στα κέντρα φιλοξενίας της ηπειρωτικής Ελλάδας τόνισε ο υπουργός.

Όπως υπογράμμισε, στόχος του ευρωπαϊκού προγράμματος είναι η διασφάλιση της αξιόπιστης υγειονομικής φροντίδας προς τους μετανάστες και πρόσφυγες με δράσεις επιδημιολογικής επιτήρησης, δημόσιας υγείας και έγκαιρης διακρίβωσης της ευαλωτότητας, αλλά και η ενίσχυση του αισθήματος της υγειονομικής ασφάλειας των τοπικών κοινωνιών, με τη στήριξη των δομών του ΕΣΥ.

Πρόκειται για πολύ επίπεδη παρέμβαση που θα αλλάξει σημαντικά το επίπεδο της φροντίδας τόνισε ο υπουργός, διευκρινίζοντας ότι οι 240 εργαζόμενοι από το προηγούμενο πρόγραμμα, 124 που εργάζονται σε δομές στα νησιά και 116 σε δομές στην ηπειρωτική χώρα, θα παραμείνουν στις θέσεις τους μέχρι το Μάρτιο, έτσι ώστε με τη συνδρομή των ενόπλων δυνάμεων και του προσωπικού του ΕΣΥ, να μην υπάρξει κανένα κενό στην υγειονομική φροντίδα. Επίσης, σημείωσε τα πρόσθετα κίνητρα, οικονομικά και προϋπηρεσίας που δίδονται σε γιατρούς και οδοντιάτρους που θα εργαστούν σε εγκαταστάσεις φιλοξενίας και ταυτοποίησης προσφύγων μέσω του προγράμματος PHILOS II .

Πιο συγκεκριμένα, υπενθύμισε ότι όλοι οι γιατροί και οι οδοντίατροι που εργάζονται σε εγκαταστάσεις προσφύγων, θα λαμβάνουν τον διπλάσιο μισθό του ιατρού υπηρεσίας υπαίθρου και επιπλέον 400€ (επίδομα αγόνου) θα λαμβάνουν όσοι εργάζονται στις παραμεθόριες περιοχές της Χίου, της Λέσβου, της Σάμου, της Κω, της Λέρου και του Έβρου.

Οι ειδικευμένοι ιατροί και οδοντίατροι που εργάζονται στα Νοσοκομεία και στις δημόσιες δομές του Ε.Σ.Υ., θα λαμβάνουν επιπρόσθετα το επίδομα νοσοκομειακής απασχόλησης του Επιμελητή Β΄, που ανέρχεται σε 280 ευρώ μεικτά και οι άνευ ειδικότητας το επίδομα νοσοκομειακής απασχόλησης του ειδικευόμενου ιατρού, που ανέρχεται σε 230 ευρώ.


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

POS: Ραγδαία αύξηση των συναλλαγών με κάρτες,

Κατά μέσο όρο ο Έλληνας έκανε το 2023 107 συναλλαγές με την κάρτα του έναντι …