Καμμένος σε Βούτση: Μην κάνεις κοινοβουλευτικό πραξικόπημα

Θέσεις μάχης πήραν ο Πάνος Καμμένος και η Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ, συντασσόμενοι απολύτως με τη ΝΔ, στο μέτωπο απέναντι στον Πρόεδρο της Βουλής και την κυβέρνηση, αναφορικά με την πιθανότητα ανακατάταξης της σύνθεσης της Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων απ’ όπου πρέπει να περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών, καθώς και την εισαγωγή της προς κύρωση στην Ολομέλεια χωρίς προηγούμενη σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας της Επιτροπής, εξαπολύοντας προειδοποιητικά πυρά για «συνταγματικό και κοινοβουλευτικό πραξικόπημα».
Με την κατάθεση της Συμφωνίας στη Βουλή και την κύρωσή της να δρομολογούνται ήδη για την επόμενη εβδομάδα, ο Πάνος Καμμένος, απέστειλε επιστολή στον Νίκο Βούτση, καλώντας τον να μην προχωρήσει σε τέτοιες ενέργειες και προειδοποιώντας τον ότι σε αντίθετη περίπτωση θα έχει κάνει «νόθευση» και θα έχει παραβιάσει το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής.
Η επιστολή είναι εμφανές ότι εντάσσεται στο πλαίσιο των δηλώσεων του Προέδρου των ΑΝΕΛ πως θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του προκειμένου αυτή η Συμφωνία να μείνει στα χαρτιά.

Ο κ. Καμμένος επικαλούμενος συγκεκριμένα άρθρα του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής, απορρίπτει κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς κοινοβουλευτικών αξιωματούχων ότι ο αριθμός των μελών των διαρκών Επιτροπών μπορούν να αυξηθούν και ότι Επιτροπές έχουν γνωμοδοτικό χαρακτήρα καθώς στη Βουλή το νομοθετικό έργο ασκεί η Ολομέλεια.
Ως προς την αύξηση των μελών των διαρκών Επιτροπών ο ίδιος αντιλέγει ότι αυτή «απαγορεύεται» ρητά, εκτός όπως σημειώνει «από την περίπτωση όπου η αύξηση θα γινόταν για την αποκατάσταση της αναλογικής εκπροσώπησης των Κοινοβουλευτικών Ομάδων ή της εκπροσώπησης μιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας που έως τώρα δεν εκπροσωπείτο».
Ενώ, απορρίπτοντας την ερμηνεία περί «τάχα» όπως υπογραμμίζει «γνωμοδοτικού - συμβουλευτικού χαρακτήρα» των Επιτροπών, άρα κανενός εμποδίου για την εισαγωγής της Συμφωνίας προς κύρωση στην Ολομέλεια ακόμη και στην περίπτωση που αυτή απορριφθεί από την αρμόδια Επιτροπή, επιμένει ότι βάσει του Κανονισμού της Βουλής η αποδοχή νομοσχεδίου από την Επιτροπή είναι «αναγκαία προϋπόθεση» για την εισαγωγή του προς ψήφιση στην Ολομέλεια εκτός από την περίπτωση του Προϋπολογισμού κι Απολογισμού του Κράτους και της Βουλής.

«Το αντίθετο επιχείρημα, που οδηγεί σε Κοινοβουλευτικό και Συνταγματικό Πραξικόπημα στηρίζεται, ΔΗΘΕΝ, στην παράγραφο 6 περίπτωση β' του άρθρου 91 του Κανονισμού της Βουλής όπου αναφέρεται η διαβίβαση προς την Ολομέλεια της Βουλής της έκθεσης για την απόρριψη του νομοσχεδίου. Είναι προφανές ότι το άρθρο 72 παρ. 2 του Συντάγματος ΥΠΕΡΙΣΧΥΕΙ ΚΑΙ ΚΑΘΟΡΙΖΕΙ το περιεχόμενο τυχόν ασαφούς διατύπωσης σε κάθε άλλον υποδεέστερης ισχύος νόμο όπως ο Κανονισμός της Βουλής», επισημαίνει ο Πάνος Καμμένος στον Νίκο Βούτση.
Κατόπιν της σκληρής γραμμής ΑΝΕΛ και ΝΔ, τη διχογνωμία πιθανότατα θα κληθεί να λύσει η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής, αλλά σε κάθε περίπτωση τα δύο ζητήματα είναι βέβαιο ότι θα αποτελέσουν πεδίο σφοδρότατης αντιπαράθεσης με τον ΣΥΡΙΖΑ, σε πρώτη φάση στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας.


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Πώς ο Κώστας Σημίτης «σφράγισε» την πολιτική ιστορία της χώρας

Στα οκτώ χρόνια πρωθυπουργίας του κατέγραψε σημαντικά βήματα για την πορεία της χώρας - Η δεύτερη …