Σίγουρο το Μαξίμου εδώ και ένα μήνα για 153 - Άνοιγμα στην κεντροαριστερά

Σίγουρο το Μαξίμου εδώ και ένα μήνα για 153 - Άνοιγμα στην κεντροαριστερά

Σε ένα έντονο πολωτικό κλίμα θα διεξαχθεί η συζήτηση για την συμφωνία των Πρεσπών που εισήχθη προχθές στην Βουλή, ιδιαίτερα μετά τα σοβαρά επεισόδια στο συλλαλητήριο του Συντάγματος.

Ο πόλεμος ανακοινώσεων ξεκίνησε από χθες με το Μαξίμου να καλεί την ΝΔ να καταδικάσει την ακροδεξιά βία που προκάλεσε τον τραυματισμό πολλών αστυνομικών. Είναι δεδομένη η μάχη του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της ΝΔ σε προσωπικό επίπεδο. Στο Μαξίμου συνεχίζουν να «χρεώνουν» στον κ. Μητσοτάκη την ακροδεξιά στροφή που έχει πάρει το κόμμα του.

Πίεση σε Ποτάμι και ΚΙΝΑΛ

Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες στο πολιτικό πεδίο. Πριν από λίγο, ο βουλευτής του Ποταμιού, κ. Αμυράς, ανακοίνωσε την ανεξαρτητοποίησή του από το κόμμα αφήνοντάς το χωρίς κοινοβουλευτική ομάδα. Αναμένεται να ακολουθήσει και ο έτερος βουλευτής, Γρηγόρης Ψαριανός. Στελέχη του Μαξίμου θεωρούν δεδομένη την προσχώρησή τους στην ΝΔ προσδοκώντας με αυτό τον τρόπο μία θέση στα ψηφοδέλτια των προσεχών βουλευτικών εκλογών.

Χθες, είχαμε και την «αριστερή στροφή» του Θανάση Θεοχαρόπουλου της ΔΗΜΑΡ, ο οποίος αναμένεται να υπερψηφίσει την Συμφωνία των Πρεσπών. Η απόφασή του αυτή δημιούργησε χαμόγελα στο Μαξίμου καθώς ανοίγει την πόρτα συνεργασίας.

Σίγουρο το Μαξίμου εδώ και καιρό

Κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης προ μηνός τόνιζε πως «η Συμφωνία θα περάσει με 153, ίσως και 154». Η δήλωσή του αυτή ίσως ήταν προφητική ίσως και όχι. Στην ψήφο του Θανάση Θεοχαρόπουλου το Μαξίμου έχει «κλειδώσει» και τις θετικές ψήφους των: Σπύρου Δανέλλη, Θανάση Παπαχριστόπουλου, Έλενας Κουντουρά, Κατερίνας Παπακώστα, Σταύρου Θεοδωράκη, Γιώργου Μαυρωτά και Σπύρου Λυκούδη. Ενώ οι σίγουροι 153 μπορεί να γίνουν 154 με την θετική ψήφο του ανεξάρτητου πλέον βουλευτή Βασίλη Κόκκαλη.

Άνοιγμα στην κεντροαριστερά

Οι τρικυμίες σε Ποτάμι και ΚΙΝΑΛ δίνουν μία μοναδική ευκαιρία στην κυβέρνηση. Πολλά κομματικά στελέχη θεωρούν ότι σε κλίμα πόλωσης και άκρατου δικομματισμού, στελέχη της κεντροαριστερά θα κλιθούν να επιλέξουν στρατόπεδο.

«Η Συμφωνία των Πρεσπών λειτουργεί ως καταλύτης για την αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού και θέτει στην πράξη τη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην πρόοδο και τη συντήρηση. Ανάμεσα στον ορθό λόγο και την παραδοξολογία. Ανάμεσα στην πατριωτική ευθύνη και την πατριδοκαπηλία» αναφέρει η ανακοίνωση της Πολιτική Γραμματείας της Παρασκευής.
Οι πρόσφατες δηλώσεις Κρεμαστινού, Ραγκούση, Μπίστη αλλά και η δήλωση στήριξης της συμφωνίας από τον Γιώργο Παπανδρέου δείχνουν ότι οι γέφυρες με παλιές προοδευτικές δυνάμεις στην κεντροαριστεράς έχουν πέσει.


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

ΥΠΕΘΟ: Για πρώτη φορά με ελάχιστο τίμημα και ηλεκτρονικές δημοπρασίες οι παραχωρήσεις αιγιαλών

Για τις παραχωρήσεις που θα γίνουν ώς τις 31 Δεκεμβρίου 2025 έχει τεθεί μία ακόμη …