Συμφωνία των Πρεσπών: Κορυφώνεται η αντιπαράθεση των πολιτικών αρχηγών (live)

Συμφωνία των Πρεσπών: Κορυφώνεται η αντιπαράθεση των πολιτικών αρχηγών (live)

Κορυφώνεται η αντιπαράθεση κυβέρνησης - αντιπολίτευσης για την Συμφωνία των Πρεσπών.

Με το βλέμμα στραμμένο στις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, που αναμένονται το απόγευμα, συνεχίζεται η συζήτηση της Συμφωνίας στην Ολομέλεια της Βουλης. Το ενδιαφέρον της συνεδρίασης επικεντρώνεται στην μετωπική σύγκρουση Τσίπρα -Μητσοτάκη αλλά και στην παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμάρα, που εχει προγραμματιστεί για τις 19:00μμ.

Απο τον κατάλογο των 206 εγγεγραμμένων ομιλητών, χθες μίλησαν μόλις οι 59 βουλύτες. Η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Μαρία Σπυράκη μιλώντας με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες δήλωσε πως η ΝΔ δεν προτίθεται να αποσύρει κανέναν βουλευτή της από τη συζήτηση. «Θα απαιτήσουμε να μιλήσουν όλοι οι βουλευτές μας που έχουν εγγράφει στον κατάλογο ομιλητών» είπε.

Η Συμφωνία που αναδιάταξε το πολιτικό σκηνικό και επέφερε τριγμούς σε όλα τα κόμματα αναμένεται να ψηφιστεί απο 152 βουλευτές. Ο ΣΥΡΙΖΑ αναζητά άλλους πέντε «πρόθυμους» βουλευτές. Από την δεξαμενή των ΑΝΕΛ έχει ήδη εξασφαλίσει την θετική ψήφο της Έλενας Κουντουρά και του Θανάση Παπαχριστόπουλου. Από το Ποταμι έχει εξασφαλίσει την θετική στάση του Σταύρου Θεοδωράκη, του Γιώργου Μαυρωτά, του Σπύρου Λυκούδη και του Σπύρου Δανέλλη, ο οποίος μάλιστα έδωσε και ψήφο εμπιστοσυνης στην κυβερνηση. Επίσης, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος έχει δηλώσει πως θα ψηφίσει την Συμφωνία. Υπο αυτά τα δεδομένα η Συμφωνία των Πρεσπών αναμένεται να υπερψηφιστεί απο 152 βουλευτές.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η ΝΔ εγκατέλειψε το σενάριο να καταθέσει πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης για το Σκοπιανό καθώς υπό τα παραπάνω δεδομένα δεν κατάφερνε να συγκεντρώσει 151 ψήφους. Έτσι, η αξιωματική αντιπολίτευση έκρινε σκόπιμο να κρατήσει το κοινοβουλευτικό «προνόμιο» της μομφής για να το χρησιμοποιήσει μελλοντικά.

Σημείο οξείας αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης κι αντιπολίτευσης αποτελεί το αναθεωρημένο Σύνταγμα των Σκοπίων. Η αξιωματική αντιπολίτευση ζητά να κατατεθεί στη Βουλή το πλήρες επίσημο και κωδικοποιημένο κείμενο του νέου Συντάγματος της ΠΓΔΜ και μαζί και το προοίμιό του. Σημειώνει μάλιστα ότι αυτό το αίτημα είναι επιτακτικό καθώς στο συγκεκριμένο κείμενο υπήρχαν πάντα οι περισσότερες αλυτρωτικές αναφορές και μέχρι στιγμής δεν έχει καταστεί καν σαφές αν η αλλαγή του ονόματος, βάσει της 32ης τροποποίησης, αφορά και το προοίμιο. «Όσα συμβαίνουν στη Βουλή, για ένα μείζον εθνικό θέμα είναι κατά κυριολεξία πρωτόγνωρα και επιβεβαιώνουν τις χειρότερες ανησυχίες μας. Και αυτό γιατί η κυβέρνηση όχι μόνον παραχωρεί στο γειτονικό κράτος τη Μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα, αλλά έχει προβεί και σε άλλες απαράδεκτες υποχωρήσεις τις οποίες επιχειρεί να αποκρύψει από το κοινοβούλιο και τον ελληνικό λαό» σημειώνουν συντεταγμένα οι βουλευτες της ΝΔ.

Ύστερα απο τις πιέσεις της αντιπολίτευσης, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρουγκαλος κατέθεσε στο Κοινοβούλιο το Σύνταγμα των Σκοπίων, όπως ισχύει σήμερα, χώρος δηλαδή τις πρόσφατες τροποποιήσεις. Ο ίδιος υποστήριξε πως ειναι η συνταγματική πρακτική στην πΓΔΜ που επιβάλλει οι τροποποιήσεις να μην ενσωματώνονται αλλά να παρατίθενται στο τέλος του κειμένου. «Μολονότι επίσης το έχω πει πολλές φορές το επαναλαμβάνω επειδή βλέπω να διαστρεβλώνεται. Έχω καταθέσει και το σύνολο των συνταγματικών τροποποιήσεων σύμφωνα με τη Συμφωνία των Πρεσπών που περιλαμβάνεται στη ρηματική διακοίνωση», δήλωσε ο κ. Κατρούγκαλος. Τόσο ο αρμόδιος υπουργός όσο και οι βουλευτες του ΣΥΡΙΖΑ, απαντούν στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης λέγοντας πως πρόκειται για μια «εθνικά επωφελή» Συμφωνία η οποία δίνει περισσότερα στην ελληνική απο όσα παίρνει.

Μάλιστα, και ο Πρόεδρος της Βουλης, Νίκος Βουτσης συντάχθηκε με την γραμμή του Νίκου Φίλη λέγοντας πως το σύνθημα « η Μακεδονία ειναι μια και ειναι Ελληνική», ειναι αλυτρωτικο. Πατριωτισμός δεν είναι να χτίζουμε μια πατρίδα ξενοφοβική και μίζερη, πατριωτισμός δεν είναι το μίσος και μία περίκλειστη Ελλάδα με εκβλαστάνοντες αλυτρωτισμούς. Πατριωτισμός είναι η ανάπτυξη της ελληνικής αυτοπεποίθησης λύνοντας τέτοια θέματα, χωρίς μίσος για τους άλλους λαούς” συμπλήρωσε.

Νοτοπούλου: Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ένα μεγάλο άλμα σε μια νέα εποχή

«Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ένα μεγάλο άλμα σε μια νέα εποχή. Κάνει την Ελλάδα πυλώνα των Βαλκανίων και τη Θεσσαλονίκη, κεντρικό οικονομικό κόμβο. Σας καλώ να υπερβείτε τις μικροπολιτικές σας σκοπιμότητες και το συντηρητισμό σας, και να αδράξουμε την ευκαιρία που δίνεται στη χώρα. Εμείς και το τολμάμε και το υπερασπιζόμαστε».

Αυτό τόνισε η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Κατερίνα Νοτοπούλου κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ταυτόχρονα, άσκησε σκληρή κριτική στον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, κατηγορώντας τον ότι για μικροκομματικούς σκοπούς έχει υιοθετήσει πλήρως τα ανιστόρητα επιχειρήματα του περιφερειάρχη της Κεντρικής Ελλάδος Απόστολου Τζιτζικώστα, «του ακραίου μακεδονομάχου», όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Άκουσα τον κ. Μητσοτάκη να λέει πως οι βουλευτές είναι αντιμέτωποι με τη συνείδησή τους και θα είναι υπόλογοι στην Ιστορία. Για αυτό εμείς επιλέγουμε τον δύσκολο δρόμο της προόδου και της ανάπτυξης της χώρας και όχι το δρόμο του λαϊκισμού», τόνισε η κ. Νοτοπούλου.

«Η ΝΔ άλλαξε για μικροκομματικούς λόγους τη θέση της την οποία χάραξε ο Κώστας Καραμανλής για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό τα επιχειρήματα. Άγεστε και φέρεστε μαζί με τον ακραίο “μακεδονομάχο” κ. Τζιτζικώστα που επικαλείται ανιστόρητα επιχειρήματα. Το ψέμα έγινε δεύτερος εαυτός σας. Φτάσατε, για μικροκομματικούς λόγους να διακυβεύεται τόσο τη Συμφωνία των Πρεσπών όσο και την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια», υπογράμμισε και πρόσθεσε:

«Είναι, φθηνό, επικίνδυνο και άρρωστο το σχέδιό σας για τη Συμφωνία των Πρεσπών η οποία λαμβάνει μέριμνα για όλες τις ευαίσθητες εθνικές γραμμές», είπε η κ. Νοτοπούλου και συνέχισε:

«Πραγματικό ζήτημα και στοίχημα είναι μια επόμενη δυναμική μέρα. Να αναπτυχθούν οι διμερείς οικονομικές σχέσεις στο εμπόριο και να αναπτυχθούν και να αυξηθούν οι διμερείς οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών».

Έμφαση έδωσε η κ. Νοτοπούλου στην αύξηση του εμπορικού ισοζυγίου, ενώ επεσήμανε ότι στη Θεσσαλονίκη, η διέλευση των γειτόνων ξεπέρασε το ένα εκατομμύριο.

Όπως είπε η κ. Νοτοπούλου, η συμφωνία θα επιτρέψει την έγκριση χρηματοδότησης από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς για σημαντικά έργα που θα κάνουν τη Θεσσαλονίκη κεντρικό βαλκανικό οικονομικό κόμβο.

«Δεν κτίζονται όλα αυτά, ούτε επιπόλαια ούτε τυχοδιωκτικά αλλά με επίπονες προσπάθειες. Αυτός είναι ο δικός μας στόχος. Η Ελλάδα να είναι ο πυλώνας, ο καταλύτης στα Βαλκάνια. Και αυτό κάνει η Συμφωνία των Πρεσπών. Στρέφει από την εσωστρέφεια στην εξωστρέφεια τη χώρα και την κάνει πρωταγωνιστή των εξελίξεων. Η Βόρεια Ελλάδα γίνεται επενδυτικός προορισμός. Προχωράμε μπροστά. Το ΥΠΑΘ που λειτουργούσε παρασιτικά επί κυβερνήσεών σας σήμερα ασκεί μια νέα αναπτυξιακή πολιτική», επεσήμανε.

Τέλος, η κ. Νοτοπούλου κάλεσε όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου να συνταχθούν απέναντι στις επιθέσεις βουλευτών και στη Χρυσή Αυγή.

Η υφυπουργός κατήγγειλε επικηρύξεις βουλευτών, τάγματα εφόδου, και εμπρηστικές επιθέσεις για να συνεχίσει λέγοντας: «Εμείς στην Αριστερά είμαστε συνηθισμένοι και δεν τα φοβόμαστε. Καθήκον όλων μας είναι να υπερασπιστούμε τη Δημοκρατία. Οφείλετε να αποκηρύξετε τις ακραίες φωνές. Δεν μπορεί η Χρυσή Αυγή να είναι δίπλα σε κόμματα του δημοκρατικού τόξου», υπογράμμισε.

Παππάς: Χρειάζεται οριοθέτηση από όλες τις πολιτικές δυνάμεις, καταδίκη και πολιτική απομόνωση όσων κάνουν τέτοιες ενέργειες

Τον αποτροπιασμό του για τις «φασιστικές επιθέσεις που δέχθηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Αστέριος Καστόρης και Θεοδώρα Τζάκρη», εξέφρασε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, κατά την έναρξη της ομιλίας του για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο κ. Παππάς τόνισε ότι αυτό αφορά όλες τις πτέρυγες της Βουλής, «της δημοκρατικής μας Βουλής, για τις φασιστικές επιθέσεις που δέχθηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ». «Χρειάζεται οριοθέτηση από όλες τις πολιτικές δυνάμεις, καταδίκη και πολιτική απομόνωση όσων κάνουν τέτοιες ενέργειες» τόνισε ο κ. Παππάς.

Δραγασάκης: Η επιλογή της Αριστεράς για τη κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι εθνική επιλογή

«Η επιλογή της Αριστεράς για τη κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι μια εθνική επιλογή. Όχι μόνο γιατί λύνει ένα χρόνιο πρόβλημα, στη βάση των συναινέσεων που είχαν διαμορφωθεί ιστορικά, αλλά και διότι προφυλάσσει τη χώρα έναντι και μελλοντικών κινδύνων» ανέφερε, μιλώντας νωρίτερα στην Ολομέλεια, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιάννης Δραγασάκης.

«Δεν υπάρχει αριστερό "όχι" στη Συμφωνία των Πρεσπών", είπε ο κ. Δραγασάκης απευθυνόμενος στα έδρανα του ΚΚΕ. «Δεν υπάρχει αριστερό "όχι"! Όσα λάβαρα αντινατοϊκά και να υψώσετε, το "όχι" στη Συμφωνία των Πρεσπών ρίχνει νερό στον μύλο του εθνικισμού! Όχι γιατί η Συμφωνία των Πρεσπών είναι το παν αλλά γιατί δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να ασκήσουμε μια αριστερή πολιτική στα Βαλκάνια» πρόσθεσε.

«Το "ναι" στη Συμφωνία των Πρεσπών δεν σημαίνει ναι στην κυβέρνηση. Σημαίνει ναι στη Συμφωνία. Αλλά πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών και η διαμάχη γύρω από αυτήν δρα ως καταλύτης, επιταχύνονται οι εξελίξεις και πρέπει να προχωρήσουμε με γρηγορότερα βήματα στη συγκρότηση της προοδευτικής συμπαράταξης που έχει ανάγκη η χώρα» σημείωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

«Η γραμμή "η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική" είναι μία γραμμή άρνησης και αμφισβήτησης των αποτελεσμάτων του Βουκουρεστίου. Είναι, δηλαδή, αμφισβήτηση και των συνόρων που προέκυψαν από τη Συμφωνία του Βουκουρεστίου» τόνισε και επισήμανε ότι «στη συμμαχία του "όχι" στη Συμφωνία των Πρεσπών έχουν συμπαραταχθεί δυνάμεις του ακραίου εθνικισμού και του μικροκομματισμού, οι οποίες αν και θέλουν να λυθεί αυτό το θέμα, θέλουν προηγουμένως και να πέσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με αντιδημοκρατικό τρόπο». «Είναι αυτή μια παράδοξη συμμαχία, η οποία είναι πολύ επικίνδυνη διότι αυτές οι δυνάμεις νομιμοποιούν τη Χρυσή Αυγή, νομιμοποιούν τις δυνάμεις του εθνικισμού και τελικά του πολέμου» συμπλήρωσε.

Ο κ. Δραγασάκης αναφέρθηκε και στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ το 2008, «αυτό που ονομάζουμε σήμερα εθνική γραμμή». «Αυτή η γραμμή, ενώ θέλει τη λύση, έχει ως πρωτεύον την οικονομική κυριαρχία και διείσδυση. Και γι' αυτό οι προηγούμενες κυβερνήσεις ήταν έτοιμες να κάνουν ακόμη μεγαλύτερες υποχωρήσεις, διότι το κύριο δεν ήταν το όνομα αλλά οι δυνατότητες διείσδυσης. Όταν ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Μητοτάκης είπε "το όνομα θα ξεχαστεί" αυτό εννούσε» υπογράμμισε για να παρατηρήσει: «Ο κ. Σπύρου, στο συλλαλητήριο της Κυριακής, όταν μιλούσε για προδοσία, πρωτίστως αναφερόταν στους Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, Ανδρέα Παπανδρέου, Κώστα Σημίτη και Κώστα Καραμανλή διότι εκείνοι άνοιξαν τον δρόμο του συμβιβασμού, που εμείς σήμερα του δίνουμε μια συγκεκριμένη μορφή και κατάληξη».

«Είναι απορίας άξιο, που σήμερα κάποιοι μεταβιβάζουν αυτές τις ύβρεις σε εμάς, επειδή εμείς κλείσαμε τη συμφωνία, πετύχαμε τη λύση του προβλήματος, το οποίο εκείνοι είτε δεν τόλμησαν να λύσουν είτε και οι συνθήκες στη γειτονική χώρα δεν ήταν τότε ευνοϊκές» υποστήριξε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Τέλος, ο κ. Δραγασάκης εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Βουλή, με ισχυρή πλειοψηφία, θα επικυρώσει τη Συμφωνία, «και με τον τρόπο αυτό, θα μπει τέλος σε μια εκκρεμότητα 10ετιών που καθιστούσε την Ελλάδα μέρος του προβλήματος στην περιοχή, αν και θα μπορούσε να είναι ο πρωταγωνιστής για προοδευτικές εξελίξεις».

Αχτσιόγλου: Επιλύεται μια ιστορική εκκρεμότητα με σεβασμό στην ιστορία της Μακεδονίας

«Με την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών κλείνει μια πληγή. Επιλύεται μια ιστορική εκκρεμότητα με σεβασμό στην ιστορία της ίδιας της Μακεδονίας και των ανθρώπων της. Οι εθνικισμοί στα Βαλκάνια δέχονται ένα ισχυρό και ανεπανόρθωτο πλήγμα».

Αυτό τόνισε η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την Συμφωνία των Πρεσπών.

Η κ. Αχτσιόγλου επισήμανε ότι η Μακεδονία είναι ένας ζωντανός τόπος, πολυπολιτισμικός, «του οποίου οι παραδόσεις και η κουλτούρα των ανθρώπων του δεν έχουν καμία σχέση με αυτούς που μιλάνε στο όνομά του, έχοντας στο μπράτσο τον αγκυλωτό σταυρό. Στην ιστορία αυτού του τόπου οι φασίστες, οι ναζί και οι συνεργάτες τους έχουν μόνο μια φρικτή συμβολή. Είναι αυτοί που κυνήγησαν, βασάνισαν, εκτόπισαν χιλιάδες ελληνόφωνους και σλαβόφωνους, όπως το ίδιο έκαναν με τους Εβραίους και τους Ρομά».

«Όσοι εχθρεύονται τη Συμφωνία έχουν κάνει τις επιλογές τους. Θέλουν μια Ελλάδα φοβική που θα τρέφεται από τα έτοιμα του ένδοξου παρελθόντος, αδύναμη να γράψει στο σήμερα τη δική της ιστορία και το μέλλον της», επισήμανε και πρόσθεσε: «Ο λόγος που το κάνουν δεν ήταν ποτέ ούτε τα ζητήματα της εθνότητας ή της γλώσσας, τα οποία άλλωστε κατέρρευσαν οριστικά μετά και τη ρηματική διακοίνωση από τη γείτονα. Ο λόγος είναι ότι όσοι εμπορεύονται τον εθνικισμό μένουν μετά την κύρωση της Συμφωνίας χωρίς πραμάτεια και στις δύο πλευρές των συνόρων. Για τους εδώ, τελειώνει οριστικά και αμετάκλητα η φαντασίωση της μεγάλης απειλής από τον Βορρά. Για τους εκεί, μπαίνει τέλος στο ανιστόρητο και πολιτικάντικο αφήγημα του αλυτρωτισμού».

Στη συνέχεια, η υπουργός Εργασίας επισήμανε ότι «τα Βαλκάνια δεν πήραν τον διόλου τιμητικό τίτλο της μπαρουταποθήκης της Ευρώπης άδικα».

«Ο πλούτος των παραδόσεών τους υπήρξε διαχρονικά ευχή και κατάρα. Ευχή, διότι μέσα από αυτή την όσμωση προέκυψαν σπουδαία επιτεύγματα. Κατάρα, γιατί σε κάθε τόπο πάντοτε υπήρχαν αυτοί που, για ίδιον όφελος, επιδίωξαν κατά καιρούς να σπείρουν το μίσος και τη διχόνοια έναντι των διπλανών τους. Αυτή η κατάρα γέννησε τη φρίκη των εμφυλίων, του αλληλοσπαραγμού, της ανάδυσης των εθνικισμών από τις αρχές της δεκαετίας του '90. Σήμερα, λοιπόν, αυτοί που, παρότι γνωρίζουν πολύ καλά το περιεχόμενο της Συμφωνίας των Πρεσπών, την αρνούνται, επιλέγουν με τη στάση τους την έναρξη μιας νέας περιόδου εθνικιστικών εξάρσεων στην περιοχή», ανέφερε.

«Οι Βαλκανικοί λαοί που για τριάντα χρόνια έμαθαν ότι τα διμερή ζητήματα λύνονται μονάχα με αίμα και μίσος, προς τέρψιν τρίτων, ήρθε η ώρα να μάθουν και τον άλλο δρόμο, τον πραγματικά ελπιδοφόρο, της συνεργασίας, της αρμονικής συνύπαρξης και της επίλυσης των διαφορών μας με αμοιβαίο όφελος για τους λαούς μας», κατέληξε η υπουργός Εργασίας.

Ν. Σαντορινιός: Η επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών εδραιώνει την ειρήνη στα Βαλκάνια

Η επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών εδραιώνει την ειρήνη στα Βαλκάνια και προάγει τη χώρα μας σε κυρίαρχη θέση, όπως ανέφερε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός, σε συνέντευξή του, στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ.

«Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι όλες οι χώρες που έχουν αναγνωρίσει τη γείτονα με το συνταγματικό της όνομα "Δημοκρατία της Μακεδονίας" θα αναγκαστούν πλέον να την αποκαλούν «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» πρόσθεσε.

«Δεν υφίσταται θέμα εθνικότητας παρά μόνο υπηκοότητας. Μια συμφωνία δεν θα μπορούσε να ορίσει την έννοια της εθνικότητας, μια διεθνής συμφωνία μπορεί να ορίσει μόνο τη σχέση του πολίτη με το κράτος, και το δεύτερο, ότι η γλώσσα η οποία είχε αναγνωριστεί από το 1977 στην Αθήνα από τον ΟΗΕ ως μακεδονική, δεν έχει καμία σχέση με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, με τη Μακεδονία του Αλέξανδρου» σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας.

Επίσης, ο κ. Σαντορινιός τόνισε ότι η Συμφωνία έχει αμετάκλητους όρους, είναι μία διεθνής συμφωνία και κάθε ένας που δεν την εφαρμόζει θα είναι υπόλογος απέναντι στη διεθνή κοινότητα και στα διεθνή δικαστήρια.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τέτοιες συμφωνίες δεν μπορούν να ανακληθούν, δεν μπορούν να μην εφαρμοστούν ρητά και αυτό είναι πάγια τακτική του διεθνούς δικαίου, όπως αναφέρεται και μέσα στη Συμφωνία δήλωσε.

Τέλος, ο κ. Σαντορινιός επισήμανε ότι πρόκειται για συμφωνία δύο λαών και δύο κυβερνήσεων σε καιρό ειρήνης, που συμφωνούν τον τρόπο με το οποίο θα επικοινωνούν για τα επόμενα χρόνια.


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Φοίβος Ιωαννίδης: Συλλυπητήρια του προέδρου της Βουλής Κωνσταντίνου Τασούλα

Ο κ. Τασούλας κάνει λόγο για «μια πολυσχιδής πολιτική προσωπικότητα "έφυγε" λίγο πριν την Ανάσταση …