Συμφωνία των Πρεσπών: Σε εξέλιξη η κρίσιμη ψηφοφορία (Live)

photo: Eurokinissi

Σε εξέλιξη η κρίσιμη ψηφοφορία για την Συμφωνία των Πρεσπών.

«H Eλλάδα έχει ρόλο στα Βαλκάνια, η Ελλάδα έχει ιστορία, έχει μέλλον στα Βαλκάνια και αυτό το μέλλον το υπηρετεί κατά τον καλύτερο τρόπο η Συμφωνία των Πρεσπών» είναι η φράση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Κατρούγκαλου, με την οποία έκλεισε η συζήτηση στην Ολομέλεια. Ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ανακοίνωσε ότι θα γίνει ονομαστική ψηφοφορία, που ζήτησε ο ίδιος, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ενδεικτικό της κρισιμότητας της διεθνούς συμφωνίας που καλείται να κυρώσει σήμερα η Εθνική Αντιπροσωπεία είναι το γεγονός πως η ψηφοφορία θα διεξαχθεί με τον «παραδοσιακό» τρόπο, δηλαδή με ανάγνωση του καταλόγου των βουλευτών και όχι με ηλεκτρονικό τρόπο, προς αποφυγή λαθών. Η ψηφοφορία μετατέθηκε για σήμερα το μεσημέρι προκειμένου να εξαντληθεί ο κατάλογος των εγγεγραμμένων ομιλητών. Στον κατάλογο των ομιλητών είχε εγγραφεί το σύνολο των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας και η αξιωματική αντιπολίτευση δεν δέχονταν να αποσύρει τους βουλευτές της για να συντομεύσει διαδικασία. Έτσι η κυβέρνηση συναίνεσε στο να δοθεί άνεση χρόνου στους ομιλητές και να παραταθεί η διαδικασία.

Η Συμφωνία που αναδιάταξε το πολιτικό σκηνικό και επέφερε τριγμούς σε όλα τα κόμματα αναμένεται να ψηφιστεί απο 153 βουλευτές. Δεδομενου οτι ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει 145 βουλευτες αναζητά τουλάχιστον άλλους έξι «πρόθυμους» βουλευτές. Από τις μέχρι τώρα τοποθετήσεις των βουλευτών, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εξασφαλίσει την στήριξη της Έλενας Κουντουρά και του Θανάση Παπαχριστοπουλου από τους ΑΝΕΛ. Επισης, από το Ποταμι έχει εξασφαλίσει την θετική στάση του Σταύρου Θεοδωράκη, του Γιώργου Μαυρωτά, του Σπύρου Λυκούδη και του Σπύρου Δανέλλη, ο οποίος μάλιστα έδωσε και ψήφο εμπιστοσυνης στην κυβερνηση. Επίσης, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος εχει δηλώσει πως θα ψηφίσει την Συμφωνία ενώ η Κατερίνα Παπακώστα έχει ταχθεί απο καιρό στο στρατόπεδο της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Υπο αυτά τα δεδομένα η Συμφωνία των Πρεσπών αναμένεται να υπερψηφιστεί απο 153 βουλευτές.

«Το εμφυλιοπολεμικό κλίμα που επικρατεί σε όλη την Ελλάδα με στοχοποίηση βουλευτών ήρθε και στην Βουλή» ανέφερε απο το βήμα της Βουλής η Τασία Χριστοδουλοπούλου συμπληρώνοντας ότι «όλοι συντονίζονται απο τη ΝΔ». Μάλιστα χαρακτήρισε παραληρηματικά τα περί «κυβέρνησης μειοδοσίας» που ανέφερε νωρίτερα ο Μάκης Βορίδης και τα περί «κατάληξης των Σκοπίων» απο την Χρυσή Αυγή. Η ίδια προκάλεσε έντονες αντιδράσεις απο τα έδρανα της ΝΔ όταν είπε ότι « ο αρχηγός σας με στοχοποίησε και με έδωσε στους τραμπούκους της Χρυσής Αυγής. Είστε οι σύγχρονοι κουκουλοφόροι».

«Ανοίξατε το τσίνι του εθνικισμού. Νομιμοποιήσατε την Χρυσή Αυγή» συπλήρωσε προσθέτοντας ότι η είναι υπερήφανη για τις ιδέες του Διαφωτισμού.
Απαντώντας ο Νίκος Δένδιας ζήτησε να ανακαλέσει τις δηλώσεις της περί νομιμοποίησης της Χρυσής Αυγής και περί κουκουλοφόρων.

«Η ΝΔ έχει υπάρξει θύμα επεισοδίων και έχει δώσει αίμα για την καταστολή της τρομοκρατίας» επισήμανε.


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Πρόγραμμα Σταθερότητας: Εξαγωγές, τουρισμός και Ταμείο Ανάκαμψης

Η δημοσιονομική πειθαρχία θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ, εάν η χώρα επιθυμεί να αποφύγει …