Αντιμέτωποι με πέντε νέα χαράτσια οι ελεύθεροι επαγγελματίες

Αντιμέτωποι με πέντε νέα χαράτσια οι ελεύθεροι επαγγελματίες

Αντιμέτωποι με πέντε νέες επιβαρύνσεις έρχονται οι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Σε αυτές περιλαμβάνονται η κατάργηση της έκπτωσης 15% στη βάση υπολογισμού όλων των εισφορών (κύριας ασφάλισης, υγείας, επικουρικού, εφάπαξ), η επιβολή εισφοράς στους τίτλους κτήσης (οι πρώην αποδείξεις επαγγελματικής δαπάνης για συναλλαγές που δεν υπερβαίνουν τα 10.000 ευρώ ετησίως) καθώς και αυξήσεις στις εισφορές για το επικουρικό και το εφάπαξ.

Αναλυτικά, οι νέες επιβαρύνσεις για τους επαγγελματίες αφορούν στα εξής:

Λόγω της επικείμενης αύξησης του βασικού μισθού των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα θα αυξηθεί και η ελάχιστη ασφαλιστική εισφορά που καταβάλλουν, δεδομένου ότι υπολογίζεται επί του κατώτατου βασικού μισθού. Η αύξηση αυτή θα έχει επιβάρυνση στις εισφορές όλων των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολουμένων και των αμειβομένων με μπλοκάκι. Και αυτό γιατί ο νόμος Κατρούγκαλου προβλέπει πως οι κατώτατες εισφορές των επαγγελματιών (ασφαλισμένων στον τέως ΟΑΕΕ και στο τέως ΕΤΑΑ) υπολογίζονται ως ποσοστό (από 26,9% έως 39,7%) επί του μεικτού κατώτατου μισθού άγαμου ανειδίκευτου εργάτη.

Από 1/1/2019 διαμορφώνεται νέο τοπίο για τους τίτλους κτήσης με καταβολή εισφορών και για αυτούς. Πρόκειται για τις πρώην αποδείξεις επαγγελματικής δαπάνης για συναλλαγές που δεν υπερβαίνουν τα 10.000 ευρώ ετησίως. Ετσι, για αποδείξεις που θα κοπούν από την 1η Ιανουαρίου 2019 και µετά προβλέπεται καταβολή ασφαλιστικών εισφορών 13,33% για σύνταξη (ΕΦΚΑ) και 6,95% για υγεία (ΕΟΠΥΥ). Οι εισφορές θα υπολογίζονται επί της καθαρής αξίας του παραστατικού, όποια κι αν είναι αυτή και όπως προκύπτει µετά την αφαίρεση του φόρου (20%) και άλλων επιβαρύνσεων (τέλος χαρτοσήµου 3,6%). Δεν υπάρχει ελάχιστο πλαφόν εισφοράς, ενώ όσοι έχουν παράλληλη µισθωτή ή µη µισθωτή απασχόληση καταβάλλουν για κάθε δραστηριότητα την εισφορά που αναλογεί (ειδικά αν κάποιος ασκεί παράλληλα ελεύθερο επάγγελµα – πρ. ΟΑΕΕ – πρέπει να καλύπτει µε ή χωρίς τον τίτλο το ελάχιστο όριο ασφαλιστέου εισοδήµατος).

Στα ειδοποιητήρια του ερχόμενου Φεβρουαρίου – για τις εισφορές του Ιανουαρίου του 2019 – αναμένεται να ενσωματωθεί η κατάργηση της έκπτωσης 15% στη βάση υπολο γισμού όλων των εισφορών (κύριας ασφάλισης, υγείας, επικουρικού, εφάπαξ) όλων των ελεύθερων επαγγελματιών, με συνέπεια να προκύψουν αυξημένες εισφορές για όσους δήλωσαν κάτω από 7.032 ευρώ. Για τον ίδιο λόγο, οι μειωμένες εισφορές κύριας ασφάλισης (από το 20% στο 13,35%) για όσους δηλώνουν πάνω από 7.032 ευρώ θα έχουν χαμηλότερο «αποτύπωμα» στο καταβλητέο ποσό σε σχέση με εκείνο για το οποίο διατείνεται η κυβέρνηση. Επισημαίνεται ότι η ψηφισμένη μείωση της εισφοράς κύριας ασφάλισης (από το 20% στο 13,3%) από το 2019 θα ισχύσει μόνο για όσους δήλωσαν εισόδημα πάνω από 7.032 ευρώ ετησίως ή πάνω από 586 ευρώ τον μήνα και όχι για όσους θα δηλώσουν κάτω από 7.032 ευρώ ετησίως. Ετσι, από τη μείωση αποκλείονται οι 3 στους 4 ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι – σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας της κυβέρνησης – δηλώνουν στην Εφορία εισόδημα έως 7.032 ευρώ.

Επιβάλλονται νέες εισφορές για το εφάπαξ (4%) στους ασφαλισμένους του τέως ΕΤΑΑ. Ταυτόχρονα θα τρέξουν και οι αναδρομικές εισφορές για τον ίδιο κλάδο για το 2017-2018.Τρέχουν ήδη νέες εισφορές επικουρικού (7%), που θα επιβληθούν στους αυτοαπασχολούμενους μηχανικούς και δικηγόρους (ασφαλισμένοι τέως ΕΤΑΑ). Παράλληλα θα αρχίσει η αναδρομική εξόφληση των αναδρομικών εισφορών του επικουρικού για την περίοδο 2017-2018.


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Το «στοίχημα» της ελληνικής Οικονομίας για το 2025 -Τα τρία καθοριστικά μέτωπα

Οι στόχοι του υπουργείου Οικονομικών για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, την απορρόφηση κονδυλίων του Ταμείου …