2,5 δισ. ευρώ με απόδοση 3,6% άντλησε στο 5ετές ομόλογο το δημόσιο

Έκλεισε, σύμφωνα με πληροφορίες, πριν από λίγο το βιβλίο προσφορών για το νέο 5ετες ομόλογο. Η απόδοση του διαμορφώθηκε στο 3,6% και το Ελληνικό Δημόσιο θα αντλήσει 2,5 δισ.ευρω.
Το σταθερό επιτόκιο του ομόλογου (το λεγόμενο ετήσιο κουπόνι) διαμορφώθηκε στο 3,4%. Στην όλη διαδικασία, όπως ήταν αναμενόμενο, κατατέθηκε πλήθος προσφορών, οι οποίες υπερκάλυψαν σχεδόν 4 φορες το δημοπρατούμενο ποσό, υπερβαίνοντας τα 10 δισ.ευρω
Με υψηλό αρχικό επιτόκιο, άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το 5ετές ελληνικό ομόλογο, με το οποίο βγαίνει ξανά στις αγορές η Ελλάδα.
Το επιτόκιο θεωρείται υψηλό καθώς ακόμα και για τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου, οι αποδόσεις κυμαίνονται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα.
Πάντως με απόδοση που κυμαίνεται στο 3,7% με 3,8% διαπραγματεύονται στη δευτερογενή αγορά τα 5ετή ομόλογα της Βραζιλίας, Μεξικού και Αργεντινής. Οσον αφορά στην ευρωζώνη η Ιταλία για τα 5ετη ομολογα της πληρώνει επιτόκιο 1,57%, η Πορτογαλία 0,46% και η Ισπανία 0,2%.
Όπως έχει γίνει γνωστό από χθες, ανάδοχοι της έκδοσης είναι τέσσερις αμερικάνικες τράπεζες και δύο ευρωπαϊκές, οι: BofA Merrill Lynch, Goldman Sachs, JP Morgan, Morgan Stanley, HSBC και Societe Generale.
Η λήξη του ομολόγου τοποθετείται στις 2 Απριλίου του 2024 και η ημερομηνία διακανονισμού είναι η 5η Φεβρουαρίου.
Τα πενταετή ομόλογα θα είναι δικαιοδοσίας αγγλικού δικαίου.
Η έξοδος στις αγοράς γίνεται σχεδόν έναν χρόνο μετά την έκδοση του 7ετούς. Η προηγούμενη έκδοση 5ετούς έγινε το 2014 με επιτόκιο 4,95% και ακολούθησε μία ακόμα τον Ιούλιο του 2017 με επιτόκιο 4,62%.
Ανάδοχοι της μικρής αυτής έκδοσης θα είναι οι επενδυτικές τράπεζες όπως η Βank of America, η Merrill Lynch, η Goldman Sachs International Bank, η HSBC, η JP Morgan, η Morgan Stanley και η Societe Generale CIB.
«Ξεπέρασε κάθε προσδοκία»
«Ξεπέρασε κάθε προσδοκία», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος για την πρώτη μεταμνημονιακή έξοδο της χώρας στις αγορές. Ο υπουργός χαρακτήρισε επίσης πολύ θετικό το γεγονός ότι στην έκδοση μετείχαν, αγοράζοντας το 5ετές ομόλογο, μακροπρόθεσμοι επενδυτές με αποτέλεσμα να περιοριστεί σημαντικά ο αριθμός των κερδοσκοπικών κεφαλαίων.
«Πολύ υψηλότερο κόστος δανεισμού»
«Η Ελλάδα βγήκε στις αγορές με κόστος δανεισμού πολύ υψηλότερο σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες που ολοκλήρωσαν προγράμματα στήριξης, όπως η Κύπρος. Επιβαρύνθηκε με υψηλότερο επιτόκιο σε σχέση με αυτά που καταγράφουν σήμερα ομόλογα ίδιας λήξης άλλων χωρών, όπως η Πορτογαλία. Και αυτό το κόστος ήταν για την άντληση μικρού ποσού, όταν πρόσφατα, άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Ιρλανδία, άντλησαν πολλαπλάσια ποσά από τις αγορές» σχολίασε μεταξύ άλλων ο τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας.


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Ειδική αργία διατραπεζικών συναλλαγών στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα την 1η Μαΐου

Τα καταστήματα των τραπεζών θα παραμείνουν ανοιχτά, καθόσον η 1η Μαΐου θα είναι εργάσιμη. Ωστόσο, …