Δραγασάκης: Δεν έθεσα ποτέ θέμα νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών

ΑΠΕ

Να καθησυχάσει άπαντες, να αμβλύνει τις εντυπώσεις περί νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, που προκάλεσαν οι πρόσφατες δηλώσεις του και να δικαιολογήσει την καθυστέρηση προώθησης ρύθμισης για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων, επιχείρησε από τη Βουλή ο Γιάννης Δραγασάκης, ξεκαθαρίζοντας σε όλους τους τόνους ότι ο ίδιος δεν έθεσε ποτέ ζήτημα ανακεφαλαιοποίησης ούτε και επεξεργάζεται κάτι τέτοιο η κυβέρνηση.
Ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης απέδωσε το σάλο που προκλήθηκε από τις δηλώσεις του σε «κινδυνολογία» της ΝΔ και μερίδας των ΜΜΕ, καταγγέλλοντας μάλιστα ότι ορισμένες πολιτικές δυνάμεις θυσιάζουν στην αντιπολιτευτική ρητορική τους «σοβαρότητα και υπευθυνότητα».
«Ουδεμία ανησυχία προέκυψε από την ομιλία μου. Κανείς δεν τρόμαξε ότι θέτω θέμα ανακεφαλαιοποίησης.
Δυστυχώς υπήρξαν δυνάμεις όπως του γραφείο τύπου της ΝΔ και ΜΜΕ που κινδυνολόγησαν», σημείωσε ο κ. Δραγασάκης και προσπαθώντας να καθησυχάσει υιοθέτησε την άποψη του Διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα, ότι «τα δύσκολα για τις τράπεζες ανήκουν στο παρελθόν», αφήνοντας ωστόσο αιχμές εναντίον του ότι άργησε πολύ να το πει δημοσίως.
Σε μια απόπειρα να δικαιολογήσει την καθυστέρηση αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων στη χώρα μας τόσο στους πολίτες και τα κόμματα και προφανώς και στο εσωτερικό ακροατήριο του ΣΥΡΙΖΑ - και χωρίς επί της ουσίας να βγάζει από το «κάδρο» τον κίνδυνο ανακεφαλαιοποίησης - ο ίδιος υποστήριξε ότι η όποια ρύθμιση πρέπει να έχει μελετήσει διεξοδικά τις πιθανές επιπτώσεις σε όλα τα επίπεδα, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος να πληρώσουν οι φορολογούμενοι και το ελληνικό δημόσιο τα ενδεχόμενα νέα κεφάλαια που μπορεί να απαιτηθούν για τις τράπεζες.
Άφησε, δε, για πρώτη φορά να εννοηθεί ότι εκτός από την πρόταση του ΤΧΣ το Υπουργείο επεξεργάζεται και εκείνη που έχει θέσει επί τάπητος ο Διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας.
«Και σημείωσα έναν τρίτο κίνδυνο, την τρίτη αλήθεια, ότι αν δεν προσέξουμε μπορεί να κάνουμε τέτοιες ρυθμίσεις που να οδηγήσουν τις τράπεζες να χρειαστούν νέα κεφάλαια. Αυτό είναι μια πραγματικότητα.
Σημαίνει ότι δεν πρέπει να κάνουμε καμία ρύθμιση;
Όχι, αλλά πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η λύση που προτείνει π.χ. το ΤΧΣ και επεξεργάζεται το Υπουργείο Οικονομικών θα απαιτήσει πιθανόν εγγύηση δημοσίου.
Και 4ον δυστυχώς αυτά τα νέα κεφάλαια ενδεχομένως να κληθεί να τα βάλει πάλι ο Έλληνας
φορολογούμενος αν δεν τα βρει μια τράπεζα εκ των ενόντων ή πουλώντας περιουσιακά στοιχεία της. Αυτά είπα.
Είναι ένα πλαίσιο για να δούμε διάφορες ρυθμίσεις που θα πρέπει να βλέπουν πρώτα τις κοινωνικές συνέπειες, τις δημοσιονομικής φύσης συνέπειες αν έχει επιβάρυνση για το δημόσιο και η επιβάρυνση των τραπεζών αν θα χρειαστούν επιπλέον κεφάλαια και πως θα τα βρούμε.
Είναι πλαίσιο για μια ορθολογική συζήτηση για το ζήτημα κόκκινων δανείων», υπογράμμισε ο Υπουργός Οικονομίας.
Νωρίτερα, ο βουλευτής της ΝΔ, Νάνος Κόνσολας, είχε υπαινιχθεί ότι η κυβέρνηση συζητά με τους Θεσμούς μία νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, καλώντας τον κ. Δραγασάκη να ξεκαθαρίσει την κατάσταση, ενώ μετά τις διευκρινίσεις του Υπουργού και ο Γιάννης Κουτσούκος από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη «κάρφωσε» τον Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο πως όταν το κόμμα του και ο ίδιος επεσήμαιναν τους ίδιους κινδύνους με τον κ. Δραγασάκη εκείνος τους λοιδορούσε με κατηγορίες περί κινδυνολογίας.
Εντός του Φεβρουαρίου στη Βουλή ο νέος νόμος για την προστασία α’ κατοικίας
Επιδίωξη της κυβέρνησης σύμφωνα με τον Γιάννη Δραγασάκη η δραστική μείωση της δόσης, η επέκταση της προστασίας σε δανειολήπτες όπως οι μικροέμποροι που δεν μπορούσαν να ενταχθούν στο νόμο Κατσέλη και η πρόνοια για όσους έμειναν εκτός νόμου με υπαιτιότητα της τράπεζας που δεν τους χορήγησε εγκαίρως τα απαραίτητα έγγραφα.
Την κατάθεση του νέου νόμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας εντός του Φεβρουαρίου στη Βουλή, προανήγγειλε ο Γιάννης Δραγασάκης, σκιαγραφώντας το πλαίσιο και τις αλλαγές που θα περιλαμβάνει σε αντικατάσταση του λεγόμενου νόμου Κατσέλη, η παράταση ισχύος του οποίου λήγει στο τέλος του μήνα.
Σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και Υπουργό Οικονομίας, με το νέο σχέδιο νόμου:
- θα υπάρχει προστασία της πρώτης κατοικίας
- επιδιώκεται δραστική μείωση της δόσης του δανειολήπτη κατά περίπτωση
- θα επεκταθεί η προστασία και σε άλλες κατηγορίες δανειοληπτών όπως οι μικροέμποροι.
Ο ίδιος, απορρίπτοντας την τροπολογία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για παράταση του νόμου Κατσέλη έως το τέλος του έτους, με το αιτιολογικό ότι υπήρξαν δανειολήπτες που έμειναν εκτός προστασίας επειδή οι τράπεζες δεν τους χορήγησαν εγκαίρως τα απαραίτητα έγγραφα, διαβεβαίωσε ότι στο νέο νόμο θα υπάρξει σχετική πρόνοια, προκειμένου οι εν λόγω δανειολήπτες να μπορούν να απολαύσουν τα σχετική προστασία.


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Ο «χάρτης» πληρωμών από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως τις 3 Ιανουαρίου

Τι αναφέρει  το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης σε ανακοίνωσή του για τις πληρωμές  από τον e-ΕΦΚΑ …