Κώδωνας κινδύνου για την ανθεκτικότητα των υπερμικροβίων στην Ευρώπη

Η διάδοση υπερμικροβίων ανθεκτικών στα αντιμικροβιακά φάρμακα δεν δείχνει σημάδια επιβράδυνσης στην Ευρώπη, ανακοίνωσαν σήμερα υγειονομικοί αξιωματούχοι, πράγμα που καθιστά δυσκολότερο να αντιμετωπισθούν τροφικές δηλητηριάσεις και άλλες λοιμώξεις.
Ο επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για την υγεία και την ασφάλεια των τροφίμων έδωσε στη δημοσιότητα δεδομένα για την αύξηση της αντίστασης στα αντιμικροβιακά φάρμακα και τόνισε ότι τα στοιχεία αυτά «κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου» σε όλη την περιφέρεια.
«Η έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα ... δείχνει πως μπαίνουμε σ' έναν κόσμο στον οποίο γίνεται δύσκολο -μερικές φορές ακόμη και αδύνατο- να θεραπευθούν όλο και περισσότερες κοινές λοιμώξεις», αναφέρει σε δήλωσή του ο Βιτένις Αντριουκάιτις.
Η αντοχή στα φάρμακα οφείλεται στην κατάχρηση και την υπερβολική χρήση αντιβιοτικών και άλλων αντιμικροβιακών, που ενθαρρύνουν τα βακτήρια να εξελιχθούν για να επιβιώσουν αναζητώντας νέους τρόπους για να νικήσουν τα φάρμακα.
Στην έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (ECDC) και της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) αναλύονται δεδομένα του 2017 για την αντιμικροβιακή αντοχή, τα οποία συγκεντρώθηκαν από 28 χώρες μέλη της ΕΕ.
Διαπιστώθηκε πως σ' ένα βακτήριο γνωστό ως Καμπυλοβακτήριο, το οποίο μπορεί να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση σε ανθρώπους, η αντοχή στα αντιβιοτικά φθοροκινολόνες είναι τόσο υψηλή σε μερικές χώρες ώστε τα φάρμακα αυτά δεν λειτουργούν πλέον για τη θεραπεία σοβαρών κρουσμάτων.
Οι περισσότερες χώρες ανέφεραν επίσης πως η σαλμονέλα στους ανθρώπους είναι όλο και πιο ανθεκτική στις φθοροκινολόνες, αναφέρεται στην έκθεση, και η πολυφαρμακευτική αντοχή -δηλαδή η αντοχή σε τρία ή περισσότερα αντιμικροβιακά φάρμακα- είναι υψηλή στη σαλμονέλα που βρέθηκε σε ανθρώπους και ζώα.
Ο Μάικ Κάτσπολ, ο επικεφαλής των επιστημόνων του ECDC, δήλωσε πως τα ευρήματα της έκθεσης για τη συνδυασμένη αντοχή είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά. «Ακόμη και χαμηλά ποσοστά σημαίνουν πως πολλές χιλιάδες ασθενών σε όλη την ΕΕ έχουν περιορισμένες επιλογές θεραπείας για σοβαρές λοιμώξεις», επισήμανε.


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Μητσοτάκης: «Το 2025 θα είναι μία χρονιά περαιτέρω σύγκλισης με την υπόλοιπη Ευρώπη»

«Το 2025 θα είναι μία χρονιά περαιτέρω σύγκλισης με την υπόλοιπη Ευρώπη και προοίμιο για …