Τσίπρας σε Μοσκοβισί: Πιστεύω ότι θα έχουμε θετικό αποτέλεσμα στο Eurogroup

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

«Είμαστε σε στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνάντησή του με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι ο κ. Μοσκοβισί επισκέπτεται την Ελλάδα σε μια πολύ ενδιαφέρουσα στιγμή για την ελληνική οικονομία, όπου οι τιμές των ελληνικών ομολόγων πηγαίνουν πολύ καλά και βρίσκονται στα επίπεδα του 2002 και 2003.
«Συνεπώς είναι ένα πολύ σημαντικό σήμα ότι η Ελλάδα είναι σε πολύ καλό δρόμο και πιστεύω ότι μετά τις συζητήσεις μας θα έχουμε θετικό αποτέλεσμα στο επικείμενο Eurogroup», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.
«Είμαι αισιόδοξος ότι θα ολοκληρώσουμε τα τελευταία βήματα, είναι πολύ εφικτό και είμαι αισιόδοξος ότι θα γίνει», τόνισε από την πλευρά του ο κ. Μοσκοβισί, εξάροντας τις αποδόσεις της κυβέρνησης στις μεταρρυθμίσεις και την οικονομία.
Οι κ.κ. Τσίπρας και Μοσκοβισί τόνισαν ότι η Ελλάδα πραγματικά βρίσκεται στον σωστό δρόμο και εξέφρασαν την αισιοδοξία και τη βεβαιότητα τους για την ολοκλήρωση των τελευταίων βημάτων -εκποίηση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και προστασία πρώτης κατοικίας, όπως τα προσδιόρισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος- που θα οδηγήσουν σε θετικό αποτέλεσμα στο Eurogroup της 11ης Μαρτίου, δηλαδή στην εκταμίευση 1 δισ. Ευρώ, στο οποίο περιλαμβάνονται ελληνικά κέρδη, όπως σημείωσε ο κ. Μοσκοβισί, τις επιστροφές των κερδών των ελληνικών ομολόγων που διακρατούν οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες (ANFAs και SMPs).
Ακόμη, τόνισαν και οι δύο ότι πέραν της σημασίας του ποσού καθεαυτού, θα σταλεί ισχυρό σήμα στις αγορές για την αξιοπιστία της Ελλάδας ως χώρας στην οποία οι επενδυτές πρέπει να επιδείξουν την εμπιστοσύνη τους και έτσι να δημιουργηθεί ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας.
Ο πρωθυπουργός και ο Ευρωπαίος Επίτροπος υπογράμμισαν ότι πλέον εργάζονται από κοινού σε νέο πλαίσιο που «δεν είναι μεταμφιεσμένο πρόγραμμα», όπως σημείωσε ο κ. Μοσκοβισί, αλλα συνεργασία και συζήτηση για την επίτευξη του κοινού στόχου, όπως συνέβη και με τις άλλες χώρες που εξήλθαν των προγραμμάτων.
Αναλυτικά, υποδεχόμενος τον Πιέρ Μοσκοβισί στο Μέγαρο Μαξίμου, κατά τη συζήτηση που είχαν μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, ο Αλέξης Τσίπρας τον καλωσόρισε στην Ελλάδα «σε μια πολύ ενδιαφέρουσα στιγμή για την ελληνική οικονομία». «Οι τιμές των ελληνικών ομολόγων πηγαίνουν πολύ καλά, είμαστε στο ίδιο επίπεδο με το 2002-2003, συνεπώς είναι ένα πολύ σημαντικό σήμα ότι η Ελλάδα είναι σε πολύ καλό δρόμο και πιστεύω ότι μετά τις συζητήσεις μας θα έχουμε θετικό αποτέλεσμα στο επικείμενο Eurogroup», τόνισε.
«Θέλω να υπογραμμίσω κάτι κρίσμο», είπε ο πρωθυπουργός, η Ελλάδα δεν είναι σε πρόγραμμα διάσωσης, οπότε αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει οδικός χάρτης που πρέπει να ακολουθήσουμε, αλλά συμβουλές. «Είμαστε σε στενή συνεργασία και επικοινωνία, είμαστε συνεργάτες αλλά δεν είμαστε στο επίπεδο που ήμασταν πριν όταν ήσασταν στην πλευρά των πιστωτών και εμείς των δανειζόμενων. Τώρα είναι διαφορετικά, θέλουμε να έχουμε τον ίδιο στόχο, εργαζόμαστε με πρόθεση την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας», είπε ο κ. Τσίπρας, σημειώνοντας την πεποίθησή του ότι «είμαστε σε καλό δρόμο και ότι οι μεταρρυθμίσεις που υλοποιήσαμε είναι τώρα σε θέση να αποδώσουν αποτελέσματα και γι' αυτό έχουμε αυτή την υπεραπόδοση της οικονομίας και αυτά τα πολύ καλά σήματα». «Ήταν κάτι που ήθελα να υπογραμμίζω», σχολίασε,«γιατί βλέπω ότι μέρος των ελληνικών ΜΜΕ είναι λίγο 'μπερδεμένα' για το τι κάνουμε τώρα και ήθελα να το ξεκαθαρίσω».
«Έχετε δίκιο εδώ και δεν θέλω τα ΜΜΕ ή κανείς να μπερδεύεται, η Ελλάδα δεν είναι σε πρόγραμμα, δεν είναι σε μεταμφιεσμένο πρόγραμμα, η Ελλάδα είναι σε διαδικασία μεταμνημονιακής παρακολούθησης (post program surveillance process), όπως ήταν άλλες χώρες πριν», είπε από την πλευρά του και ο κ. Μοσκοβισί. «Κάποιες φορές είναι δύσκολο να γίνει αντιληπτό ότι δεν πρόκειται για δόση από ένα πρόγραμμα διάσωσης, αλλά ΑNFAs και SMPs (σ.σ. επιστροφές των κερδών των ελληνικών ομολόγων που διακρατούν οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες) και είναι χρήματα που ανήκουν στο ελληνικό κράτος», επισήμανε ο κ. Τσίπρας.
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος σημείωσε ότι «κι εγώ επίσης πιστεύω ότι η ελληνική οικονομία ανακάμπτει» και καλωσόρισε τις αποδόσεις της. «Η πρόθεσή μου και της Κομισιόν είναι να έχουμε μια ιστορία επιτυχίας για την Ελλάδα και πιστεύω ότι τώρα είμαστε σε μια νέα φάση. Συμφωνώ με αυτό που είπατε, είμαστε συνεργάτες και συνεργαζόμαστε μαζί», τόνισε. Είπε ότι η Έκθεση που είχαμε χθες είναι θετική, σημαντικές μεταρρυθμίσεις έχουν ήδη γίνει «και εργαζόμαστε μαζί για να ολοκληρώσουμε τις τελευταίες, προκειμένου, όπως κι εσείς έτσι και εγώ περιμένω, να υπάρχει θετική απόφαση στο Eurogroup στις 11 Μαρτίου που θα οδηγήσει στην εκταμίευση 1 δισ. Ευρώ που είναι από μόνο του σημαντικό, αλλά που θα είναι και ένα σήμα στις αγορές και ξέρω πόσο σημαντικό είναι αυτό για εσάς γιατί θα δείξει ότι η Ελλάδα είναι αξιόπιστη». «Θα εργαστούμε τις επόμενες μέρες με πολύ θετικό πνεύμα για να βρούμε θετικές λύσεις μαζί»
υπογράμμισε ο κ. Μοσκοβισί.
Δηλώσεις Π. Μοσκοβισί
Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε ότι είχαν πολύ εποικοδομητική και θετική συνάντηση μετά την δημοσιοποίηση της Έκθεσης της Επιτροπής.
«Επέμεινα στο γεγονός ότι αυτή η Έκθεση δείχνει ότι υπήρξε εντυπωσιακή πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις από τις ελληνικές αρχές, όπως στον τομέα της Υγείας ή στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων...», «είμαστε πραγματικά στον σωστό δρόμο», ανέφερε και πρόσθεσε ότι οι δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί επίκειται να γίνουν σεβαστές. Είπε ότι συζήτησαν με τον κ. Τσίπρα τα δυο σημαντικά θέματα που εκκρεμούν, την εκποίηση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, όπως ανέφερε, και το θέμα του διάδοχου σχήματος του λεγόμενου νόμου Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας.
«Είχαμε πολύ εντατική ανταλλαγή απόψεων με τον πρωθυπουργό γιατί, νομίζω, μοιραζόμαστε την οπτική ότι τα κριτήρια πρέπει να επικεντρώνουν σε αυτούς που βρίσκονται σε ανάγκη και να αποφύγουμε να επωφεληθούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Η κυβέρνηση εργάζεται σκληρά για αυτά τα κριτήρια και να εξασφαλιστεί ότι επίσης θα προστατεύεται ο τραπεζικός τομέας και να μειωθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια».
«Είμαι αισιόδοξος ότι μαζί θα βρούμε λύση», είπε ακόμη και επισήμανε ότι το επόμενο βήμα είναι το σημαντικό Eurogroup στις 11 Μαρτίου «που θα μπορούσε και νομίζω, θα αποφασίσει την εκταμίευση του 1 δισ.» που περιλαμβάνει τα κέρδη από τα ANFAs και SMPs, που προέρχονται από την Ελλάδα. «Αυτό θα είναι μια σημαντική απόφαση», τόνισε. Διότι, όπως εξήγησε, «είναι σημαντικό ποσό αλλά και γιατί θα δοθεί σημαντικό σήμα στις αγορές ότι η Ελλάδα είναι στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων και άρα είναι αξιόπιστη χώρα στην οποία οι επενδυτές μπορούν να τοποθετήσουν την εμπιστοσύνη τους και οι οποίες επενδύσεις θα δημιουργήσουν ανάπτυξη και θέσεις εργασίας, και να χτίσουμε αυτό που από την αρχή, εδώ και 7 χρόνια που συνεργάζομαι με την Ελλάδα, ήταν ο στόχος μου, μια ιστορία επιτυχίας».
«Προχωράμε στη σωστή κατεύθυνση, υπάρχει πολύ ισχυρή θέληση των ελληνικών αρχών να συνεργαστούν μαζί μας, υπό διαφορετικό πλαίσιο, δεν είναι πρόγραμμα, δεν είναι ένα μεταμφιεσμένο πρόγραμμα, είναι συνεργασία. «Είμαι αισιόδοξος ότι θα ολοκληρώσουμε τα τελευταία βήματα, είναι πολύ εφικτό και θα γίνει».
Ερωτηθείς εάν η Επιτροπή ανησυχεί για τις δικαστικές αποφάσεις για τα αναδρομικά συνταξιούχων και δημοσίων υπαλλήλων, ο κ. Μοσκοβισί είπε ότι «είμαστε επικεντρωμένοι στα ζητήματα που ανέφερα».


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Μητσοτάκης: «Το 2025 θα είναι μία χρονιά περαιτέρω σύγκλισης με την υπόλοιπη Ευρώπη»

«Το 2025 θα είναι μία χρονιά περαιτέρω σύγκλισης με την υπόλοιπη Ευρώπη και προοίμιο για …