Μπέντριχ Σμέτανα: H Google τιμά τον Τσέχο μουσικοσυνθέτη του Ρομαντισμού

Ήταν ο πρώτος συνθέτης που έγραψε μουσική σε συγκεκριμένα τσέχικα θέματα και χαρακτήρα. Πολλές από τις όπερές του είναι βασισμένες σε τσεχικούς μύθους, με πιο γνωστή την κωμωδία της «Ανταλλαγμένης νύφης» (1866).

Ο Τσέχος μουσικοσυνθέτης του Ρομαντισμού Μπέντριχ Σμέτανα (Bedřich Smetana), έχει σήμερα την τιμητική του, αφού η Google του αφιερώνει το σημερινό της doodle, με αφορμή τη συμπλήρωση 195 χρόνων από τη γέννησή του.

Ο Σμέτανα -γνωστός για το συμφωνικό ποίημά του «Vltava» (Μολδάβας), το δεύτερο από τα 6 της συλλογής «Má vlast» (Η χώρα μου), και για την όπερά του «Η ανταλλαγμένη νύφη»- έγραψε οκτώ όπερες, έξι συμφωνικά ποιήματα με τον γενικό τίτλο «Η Πατρίδα μου», ένα τρίο με πιάνο, δυο κουαρτέτα για έγχορδα, πολλά έργα για πιάνο (πόλκες και τσέχικοι χοροί), χορικά και μελωδίες.

Ήταν γιος ζυθοποιού. Μελέτησε το πιάνο και το βιολί από νεαρή ηλικία, και έπαιξε σε ένα ερασιτεχνικό κουαρτέτο με άλλα μέλη της οικογένειάς του. Υπήρξε μαθητής σε γυμνάσιο του Πίλζεν το 1840-1843. Σπούδασε μουσική στην Πράγα, παρά την αρχική αντίδραση του πατέρα του. Εξασφάλισε μια θέση ως κύριος μουσικός σε μια ευγενή οικογένεια, και το 1848 έλαβε χρήματα από τον Φραντς Λιστ για να συνεχίσει τις σπουδές του.

Το 1856, ο Μπέντριχ Σμέτανα μετακόμισε στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας, όπου δίδαξε και διεύθυνε. Το 1863, γύρισε πίσω στην Πράγα όπου άνοιξε ένα νέο σχολείο μουσικής και αφιερώθηκε στην προώθηση της τσεχικής μουσικής. Από το 1875 έζησε στο μικρό χωριό Jabkenice. Το 1883, λόγω προοδευτικών νευρολογικών αποτελεσμάτων της ασθένειάς του, νοσηλεύτηκε σε ένα διανοητικό νοσοκομείο στην Πράγα, όπου πέθανε το επόμενο έτος.

Ήταν ο πρώτος συνθέτης που έγραψε μουσική σε συγκεκριμένα τσέχικα θέματα και χαρακτήρα. Πολλές από τις όπερές του είναι βασισμένες σε τσεχικούς μύθους, με πιο γνωστή την κωμωδία της «Ανταλλαγμένης νύφης» (1866).

Χρησιμοποίησε πολλούς τσεχικούς ρυθμούς χορού και οι μελωδίες του μερικές φορές μοιάζουν με τα λαϊκά τραγούδια της Τσεχίας. Άσκησε μεγάλη επιρροή στον Αντονίν Ντβόρζακ, ο οποίος χρησιμοποίησε, επίσης, τσεχικά θέματα στα έργα του.

Κάθε χρόνο, στην επέτειο του θανάτου του, ξεκινάει το Διεθνές μουσικό Φεστιβάλ της Πράγας.


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

ΥΠΕΣ για διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών: Δεν έχει προκύψει έως τώρα κάποιο στοιχείο

«Το Υπουργείο Εσωτερικών εργάζεται απερίσπαστα για τη διενέργεια των εκλογών με τον άψογο τρόπο που …