Η Έφη Αχτσιόγλου στα dikaiologitika.gr: Ίσως και εντός της εβδομάδας το επίδομα ενοικίου - Πότε ανοίγει η επιδότηση δανείου (vid)

photo: Eurokinissi

Η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου μιλώντας αποκλειστικά στα dikaiologitika.gr στο Φόρουμ των Δελφών, έδωσε περαιτέρω πληροφορίες τόσο για το επίδομα ενοικίου όσο και για την επιδότηση δανείου.

Στις δηλώσεις της επισήμανε συνοπτικά τους δύο πυλώνες της στεγαστικής πολιτικής της κυβέρνησης δίνοντας μάλιστα και ορισμένα χρονοδιαγράμματα υλοποίησής τους.

Αναφορικά με το επίδομα ενοικίου υπογράμμισε πως όλα είναι έτοιμα και σε λίγες ημέρες θα ανοίξει η πλατφόρμα ώστε να μπορέσουν οι ενδιαφέρομενοι να υποβάλουν τις αιτήσεις. Αυτό, μάλιστα, επιβεβαιώνει και τις αποκλειστικές πληροφορίες της Αλεξάνδρας Κλειδαρά πως θα βγει η ΚΥΑ για το επίδομα ενοικίου και στην συνέχεια θα γίνουν οι τελικές δοκιμές από την ΗΔΙΚΑ η οποία θα δώσει και το πράσινο φως για την έναρξη των αιτήσεων.

Η πλατφόρμα η οποία θα λειτουργεί μέσω της ΗΔΙΚΑ στο ίδιο πλαίσιο με την πλατφόρμα του κοινωνικού μερίσματος θα διεξάγει τις απαραίτητες διασταυρώσεις για τα μισθωτήρια συμβόλαια με χρήση στοιχείων του Taxisnet. Η είσοδος στην πλατφόρμα θα γίνεται με τους κλειδάριθμους του Taxisnet ενώ η πιστοποίηση των στοιχείων του ασφαλισμένου θα γίνεται μέσω του ΑΜΚΑ.

Στην αίτηση του επιδόματος ενοικίου, θα εμφανίζονται προσυμπληρωμένα όλα τα απαραίτητα στοιχεία (προσωπικά, επικοινωνίας, εισοδήματα, περιουσιακά στοιχεία, σύνθεση νοικοκυριού κ.α.) Ο δικαιούχος θα πρέπει να συμπληρώσει τον αριθμό του μισθωτηρίου συμβολαίου του και εφόσον απαιτείται συναίνεση από άλλα μέλη του νοικοκυριού, αυτή θα πρέπει να εξασφαλίζεται πριν υποβληθεί η αίτηση.

Για πρώτη φορά θα μπορούν σε περίπτωση που κάποιοι δικαιούχοι δεν έχουν επικαιροποιησει τα στοιχεία του και δεν έχουν περάσει στο σύστημα θα μπορεί να πάει στα Κέντρα Κοινότητας των Δήμων με το επικαιροποημενο χαρτί και να προχωρήσει η αίτηση από τα Κέντρα.

Στα δικαιολογητικά παίζουν ρόλο η 5ετης διαμονή, οι άδειες παραμονής, λογαριασμός ΔΕΗ και σύμφωνα συμβίωσης κ.λ.π.

Οι αιτήσεις τώρα θα γίνουν με εισοδήματα του 2018 και στην συνέχεια θα γίνει συμψηφισμός με νέες δηλώσεις που θα υποβληθούν.

Η πλατφόρμα θα είναι ανοιχτή και θα κλείνει μόνο για λίγες ημέρες μόνο όταν θα γίνεται εκκαθάριση για πληρωμή. Εκτιμάται ότι θα καταβληθούν μέσα στον Απρίλιο τα αναδρομικά τριών μηνών, Ιανουάριος – Μάρτιος 2019.

Στην συνέχεια η πλατφόρμα θα είναι ανοίξει για νέες αιτήσεις και κάθε μήνα θα πληρώνονται οι δικαιούχοι.

Δείτε ποια είναι τα ποσά και τα κριτήρια ένταξης του επιδόματος ενοικίου.

Για τον δεύτερο πυλώνα της στεγαστικής πολιτικής που είναι η νέα ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας με την παράλληλη επιδότηση του στεγαστικού δανείου, η υπουργός ανέφερε πως χρειάζεται λίγος χρόνος ακόμη για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες αλλά εκτιμά πως μέσα στον Μάρτιο θα γίνει και η νομοθετική ρύθμιση που χρειάζεται.

Δείτε τις δηλώσεις της από το Φόρουμ των Δελφών στον Γιάννη Χρηστάκο:


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Τι ισχύει για την μεταβολή των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης

Ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Π. Τσακλόγλου μιλώντας στην τηλεόραση (19.5.2024), ανέφερε τα εξής …