Ύστατη έκκληση για βοήθεια, προκειμένου να καταφέρει να περάσει τη συμφωνία για το Brexit στο βρετανικό κοινοβούλιο την επόμενη βδομάδα, πρόκειται να απευθύνει η Βρετανίδα πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες. Οι πράξεις της Ε.Ε. «θα έχουν μεγάλη επίδραση στο αποτέλεσμα», όταν οι Βρετανοί βουλευτές θα ψηφίσουν την επόμενη βδομάδα, θα διαμηνύσει η Μέι σήμερα, μόλις τέσσερις ημέρες πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία στο Λονδίνο και τρεις εβδομάδες πριν από την οριστική αποχώρηση.
Επιμένοντας στη γραμμή που έχει χαράξει από το λεγόμενο Plan B κι έπειτα, η Μέι ζητεί από τους Ευρωπαίους εταίρους νομικές αλλαγές στο ακανθώδες ζήτημα του backstop, της προϋπόθεσης που θέτουν από τις Βρυξέλλες για την αποφυγή των σκληρών ιρλανδικών συνόρων.
Η Ένωση από την πλευρά της πετάει για την ώρα το μπαλάκι των ευθυνών στο Λονδίνο, αναμένοντας από εκεί νέες ιδέες που θα βγάλουν το Brexit από το αδιέξοδο.
Από τον Ιανουάριο άλλωστε, οπότε η συμφωνία καταψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία από τη Βουλή των Κοινοτήτων, η Ε.Ε. δεν έχει αφήσει κανένα περιθώριο διαπραγματεύσεων, εκτός από ορισμένες μόνο αλλαγές στο κείμενο της πολιτικής διακήρυξης που συνοδεύει τη συμφωνία.
«Όπως οι Βρετανοί βουλευτές θα βρεθούν ενώπιον μίας μεγάλης απόφασης την επόμενη βδομάδα, η Ε.Ε. θα πρέπει επίσης να αποφασίσει», πρόκειται να δηλώσει σε σημερινή ομιλία της σε εργάτες στο Λίνκονσαϊρ, στην ανατολική Βρετανία.
«Συμμετέχουμε και οι δύο σε αυτή τη διαδικασία. Είναι συμφέρον και της Ευρώπης να αποχωρήσει η Βρετανία με συμφωνία», θα διαμηνύσει η Μέι, σε μία προσπάθεια να απαντήσει και στους Εργατικούς, που την κατηγορούν ότι αφήνοντας ανοιχτό το σενάριο του no deal, έχει χάσει τη διαπραγματευτική της ικανότητα στις Βρυξέλλες.
«Εργαζόμαστε μαζί τους, αλλά οι αποφάσεις της Ε.Ε. τις επόμενες ημέρες θα έχουν πολύ μεγάλο αντίκτυπο στην ψηφοφορία», θα υπογραμμίσει η Βρετανίδα πρωθυπουργός παραδεχόμενη τη δυσκολία των διαπραγματεύσεων.
Πολιτικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει καμία αισιοδοξία στη βρετανική κυβέρνηση για την ψηφοφορία της Τρίτης. Εάν αποδειχτεί ότι έχουν δίκιο και η συμφωνία καταψηφιστεί για μία ακόμη φορά, την επόμενη μέρα – στις 13 Μαρτίου – θα κληθούν να ψηφίσουν ξανά εάν προτιμούν την αποχώρηση της χώρας χωρίς συμφωνία. Εάν ούτε το no deal Brexit περάσει – που είναι και το πιθανότερο – η βρετανική βουλή θα αποφασίσει στις 14 Μαρτίου πλέον εάν επιθυμεί μία μικρή παράταση του Άρθρου 50, ήτοι μία αναβολή του Brexit. Επ’ αυτού ωστόσο, θα πρέπει να δώσει τη συγκατάθεσή της και η Ε.Ε.
naftemporiki.gr