Φλωρεντία: Αποκαλύφθηκε το μοναδικό διασωσμένο γλυπτό του Λεονάρντο Ντα Βίντσι

Επιμελητές έκθεσης στη Φλωρεντία αποκάλυψαν αυτή την εβδομάδα ένα γλυπτό, το οποίο θεωρούν πως είναι το μοναδικό γλυπτό του Λεονάρντο Ντα Βίντσι που έχει διασωθεί.

Είναι κομμάτι του θρύλου του Ντα Βίντσι πως δημιούργησε και γλυπτά και σε αυτά περιλαμβάνεται και ένα γιγαντιαίο γλυπτό αλόγου, όμως έως τώρα κανένα συγκεκριμένο τρισδιάστατο έργο δεν έχει αποδοθεί στον καλλιτέχνη. Το γλυπτό της έκθεσης «Verrocchio», στο Palazzo Strozzi, ονομάζεται «Η Παρθένος με το Γελαστό Παιδί» είναι μοναδικό λένε οι επιμελητές της έκθεσης.
Σύμφωνα με τους επιμελητές, ο Ντα Βίντσι το δημιούργησε γύρω στο 1472, σε ηλικία 19-20 ετών, όταν ήταν μαθητής του Αντρέα Ντελ Βερόκιο.

Το γλυπτό ανήκει στο Victoria & Albert Museum του Λονδίνου από το 1858 και θεωρείται έργο του γλύπτη Αντόνιο Ροσέλινο. Σύμφωνα με τον Φραντσέσκο Καλιότι, τον Ιταλό Ακαδημαϊκό που ηγείται της νέας άποψης πως το γλυπτό είναι έργο του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, αυτό οφείλεται στο ότι οι μελετητές έχουν ξεγελαστεί από την εκτίμηση του ιστορικού τέχνης και διευθυντή του βρετανικού Μουσείου, Τζον Πόουπ Χένεσι.

Ο Καλιότι διδάσκει στο πανεπιστήμιο της Νάπολι και είναι γνωστός ανάμεσα στους εδικούς της αναγέννησης για την απαράμιλλη γνώση του σε θέματα γλυπτικής του 15ου αιώνα. Θεωρείται παιδί - θαύμα της ιστορίας της τέχνης, σε ηλικία 8 ετών είχε δημιουργήσει έναν κατάλογο με τα έργα του Λούβρου. «Ο Πόουπ Χένεσι, ένας πανίσχυρος εδικός που έζησε στον 20ο αιώνα, είπε πως το γλυπτό είναι το έργο του Ροσελίνο και αυτό ήταν. Όμως δεν παρουσίασε κάποια πραγματικό στοιχείο για την άποψη του υπέρ του Ροσελίνο στον οποίο απέδωσε έργα "από καπρίτσιο"» λέει ο Καλιότι.

Όμως, γράφει ο Guardian, αν τελικά η εκδοχή πως το γλυπτό είναι έργο του Ντα Βίντσι κερδίσει ευρύτερη αποδοχή, η ειρωνεία θα είναι πως την ώρα που η Βρετανία εγκαταλείπει την Ε.Ε., οι δημόσιες συλλογές με έργα τέχνης που βρίσκονται εκεί, για ακόμη μια φορά, αποδεικνύονται από τους καλύτερους θεματοφύλακες της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρώπης.


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Αφρικανική σκόνη. Οδηγίες και για τα σχολεία

ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΣΚΟΝΗΣ ΚΑΙ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ Κατά το τελευταίο χρονικό  διάστημα παρατηρείται συχνή …