Αστεία και υπαινιγμοί εσωτερικής κατανάλωσης στη συνάντηση Βούτση-Ντιμιτρόφ

ΑΠΕ

Σε εξαιρετικά θερμό κλίμα, με ύμνους για τη Συμφωνία των Πρεσπών, αστεϊσμούς για την ονομασία των Πρεσπών, αλλά και έμμεσα καρφιά για τη στάση της αντιπολίτευσης στη χώρα μας, υλοποιήθηκε η συνάντηση του Προέδρου της Βουλής με τον Υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στην Αθήνα.
Αμφότεροι εκθείασαν τη Συμφωνία των Πρεσπών, μιλώντας ο μεν Νίκος Βούτσης για «διεθνές υπόδειγμα για την επίλυση προβλημάτων που προκαλούν διχασμό και μίσος», ο δε Νίκολα Ντιμιτρόφ για «ιστορική σπουδαίας συμφιλίωσης», συμφωνώντας ότι ενισχύει τη φιλία και τη συνεργασία των δύο χωρών και ότι θα εργαστούν από κοινού και με αμοιβαίο σεβασμό για την υλοποίησή της στην πράξη.
Στα ενδιαφέροντα της συνάντησης καταγράφηκε μία αναφορά του κ. Βούτση περί «ευρύτερης πλειοψηφίας ανοχής», που διαμορφώθηκε στην ελληνική Βουλή κατά την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία ερμηνεύθηκε ως έμμεση αιχμή για κόμματα της αντιπολίτευσης που καταψήφισαν τη Συμφωνία.
«Το ελληνικό κοινοβούλιο ήταν το προηγούμενο διάστημα ο χώρος, που συζητήσαμε έντονα και με την καλύτερη δυνατή διάθεση όλα τα ζητήματα που αφορούν στην υπερψήφιση της Συμφωνίας και του Πρωτοκόλλου εισδοχής της χώρας σας στο ΝΑΤΟ. Και διαμορφώθηκε μια σαφής πλειοψηφία και μία ευρύτερη θα έλεγα πλειοψηφία ανοχής, για να προχωρήσει συστηματικά και να ολοκληρωθεί αυτή η Συμφωνία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Βουλής.
Από την πλευρά του Υπουργού Εξωτερικών της γειτονικής χώρας, στα ενδιαφέροντα καταγράφηκε το «ευχαριστώ» που είπε στα ελληνικά απευθυνόμενος στον Νίκο Βούτση, καθώς και το αστείο που έκανε με την ονομασία των Πρεσπών.
«Η Συμφωνία της Πρέσπας. Εμείς έτσι τη λέμε. Εσείς λέτε Πρέσπες και ελπίζω να μην διαφωνήσουμε και γι’ αυτό το όνομα», σημείωσε χαμογελώντας.
Αναφερόμενοι, δε, στις αντιδράσεις πολιτών τόσο στην Ελλάδα όσο και στη γειτονική χώρα, επιχείρησαν αμφότεροι να πείσουν ότι η Συμφωνία των Πρεσπών περιλαμβάνει μόνο οφέλη και για τους δύο λαούς και κρατώντας χαμηλούς τόνους απέναντι σε αυτές τις διαφωνίες.
Ο Πρόεδρος της Βουλής, έκανε λόγο για «ενστάσεις και εύλογες ανησυχίες» πολιτών, σημειώνοντας ότι «ελπίζουμε να συνειδητοποιήσουν κι αυτοί ότι είναι για το καλό της περιοχή και των χωρών και των δύο λαών ότι κλείνει ένα εκκρεμές ζήτημα ετών».
Στο ίδιο μήκος κύματος ο κ. Ντιμιτρόφ, έδειξε κατανόηση για τις αντιδράσεις, σχολιάζοντας ότι οι αλλαγές δεν γίνονται ποτέ εύκολα δεκτές και υπογραμμίζοντας ότι θα εργαστεί μέχρι να πείσει και τον τελευταίο πολίτη στις δύο χώρες ότι οι κυβερνήσεις τους έπραξαν το σωστό.
Όπως ήταν αναμενόμενο, τόσο ο Νίκος Βούτσης όσο και ο Νίκολα Ντιμιτρόφ καταδίκασαν το μακελειό στη Νέα Ζηλανδία, εκφράζοντας τη θλίψη τους για τα θύματα.
«Πρέπει να είμαστε ενωμένοι απέναντι στη βία και τη μισαλλοδοξία», τόνισε ο ΥΠΕΞ της Βόρειας Μακεδονίας, ενώ και ο κ. Βούτσης υπογράμμισε πως τα προβλήματα πρέπει να επιλύονται και οι πληγές να επουλώνονται, ώστε να μην αφήνονται περιθώρια για διχασμούς και απειλές όπως στη Νέα Ζηλανδία.


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Ο «χάρτης» πληρωμών από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως τις 3 Ιανουαρίου

Τι αναφέρει  το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης σε ανακοίνωσή του για τις πληρωμές  από τον e-ΕΦΚΑ …