«Πρέπει να ζωντανέψουμε τις γειτονιές. Να κατοικηθεί ξανά η παρατημένη Αθήνα, να γίνει προτεραιότητα του δήμου η αξιοποίηση των εγκαταλελειμμένων κτιρίων, ο ηλεκτροφωτισμός, η ζωή και η κίνηση στις πίσω αυλές της πόλης», τόνισε ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων με την «Ανοιχτή Πόλη», Νάσος Ηλιόπουλος, παραχώρησε συνέντευξη εφ' όλης της ύλης στη «LIFO».
Σύμφωνα με τον κ. Ηλιόπουλο, η εκλογή ένας αριστερού δημάρχου θα σηματοδοτήσει την «έγνοια για τους πολλούς, αποτελεσματικότητα για όλους». Και πρόσθεσε ότι «η Αριστερά σε μεγάλες πόλεις, όπως η Βαρκελώνη, δείχνει ότι μπορεί να δημιουργήσει ένα νέο υπόδειγμα καθημερινότητας με έμφαση στην οικολογία, στην κοινωνική πολιτική και στη στήριξη όσων έχουν ανάγκη».
Ο κ. Ηλιόπουλος υπενθύμισε ότι κεντρικός άξονας του προγράμματός του «είναι η κοινωνική κατοικία. Συχνά την ταυτίζουμε με την εξασφάλιση στέγης για όσους είναι κάτω από το όριο της φτώχειας. Μήπως να το δούμε πιο συνολικά; Ο δήμος θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί τα άδεια και εγκαταλελειμμένα ακίνητά του για να προσφέρει διαμερίσματα σε νέους και νέες που ζορίζονται από την αύξηση των ενοικίων. Όχι όμως απλά διαμερίσματα. Διαμερίσματα με φωτοβολταϊκά στις ταράτσες, μικρούς κήπους, συσκευές κομποστοποίησης και ολοκληρωμένα προγράμματα ανακύκλωσης. Διαμερίσματα-υποδείγματα για ένα ριζικά διαφορετικό μέλλον».
Στη συνέντευξη, ο κ. Ηλιόπουλος απάντησε σε όσα του καταλογίζουν για το «νεαρό της ηλικίας» του, αλλά και σε όσους τον κατηγορούν ότι έχει «φτωχό βιογραφικό», σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι «όταν πας να ζητήσεις δουλειά και σου λένε "θέλουμε νέους'' ή "χρειαζόμαστε δεκαετή εμπειρία''. Ε, αυτό είναι αντιφατικό και άδικο. Εγώ, όταν τελείωσα την ΑΣΟΕΕ, εργάστηκα, όπως πολλοί και πολλές, στην ιδιωτική εκπαίδευση και έκανα το μεταπτυχιακό μου. Στη συνέχεια, ξεκίνησα τη διδακτορική μου διατριβή. Συγγνώμη, λοιπόν, που μέχρι τα τριάντα μου δεν είχα κάνει περισσότερα. Όταν πήγα στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, άκουγα ότι είμαι νέος και άπειρος. Όταν υπέγραφα πρόστιμα στις τράπεζες που παράνομα κρατούσαν εργαζομένους πέραν του ωραρίου τους, αυτό το αστείο τελείωσε. Και αυτό προσκομίζω στη διοίκηση του δήμου, ένα τρίπτυχο που στηρίζεται στη γνώση, στην αποτελεσματικότητα και στην αποφασιστικότητα. Αυτά είναι τα όπλα της δικής μας γενιάς».
Ερωτηθείς αν το Airbnb αποτελεί ευχή ή κατάρα για την πόλη απάντησε ότι «είναι στο χέρι μας», συμπληρώνοντας πως ήταν ο πρώτος από τους υποψηφίους δημάρχους που μίλησε γι' αυτό θέμα και χαίρεται ιδιαίτερα τώρα που περιλαμβάνεται στα βασικά ζητήματα του διαλόγου. «Προφανώς, η αύξηση των τουριστών στην πόλη μας και η άνθηση της βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι θετικές εξελίξεις. Πρέπει, όμως, να θεσπίσουμε άμεσα όρια. Όρια στη δράση επιχειρηματικών ομίλων που αγοράζουν πολυκατοικίες και τις "βαφτίζουν" διαμερίσματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, μετατρέποντας, παράλληλα, γειτονιές σε άβατα για όλους όσοι αναζητούμε στέγη για να ζήσουμε και να εργαστούμε στην πόλη», σημείωσε.
Ως προς το που οφείλεται το εντεινόμενο αίσθημα της ανασφάλειας σε πολλές γειτονιές της πόλης, ο Νάσος Ηλιόπουλος, τόνισε πως το ποσό που αναγραφόταν στον προϋπολογισμό του 2018 στον δήμο Αθηναίων για τα έργα ηλεκτροφωτισμού ήταν «μηδέν ευρώ». «Όταν το είδα, δεν το πίστευα. Ε, όταν ισχύει αυτό, για ποια ασφάλεια να μιλήσουμε; Εγώ πιστεύω ότι η ασφάλεια είναι δικαίωμα. Και για να προασπιστούμε αυτό το δικαίωμα πρέπει να ζωντανέψουμε τις γειτονιές». Ακόμη ο κ. Ηλιόπουλος δηλώνει «ναι, στη σύμπραξη» ΕΛΑΣ και δημοτικής αστυνομίας. «Δεν ανακαλύπτουμε τον τροχό. Την ορίζει το νομοθετικό πλαίσιο» είπε, απαντώντας την ίδια ώρα «όχι στις κοινές περιπολίες που λέει ο κ. Μπακογιάννης. Είναι σπατάλη δυνάμεων και πόρων».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τους συνυποψηφίους του, Κώστα Μπακογιάννη και Παύλο Γερουλάνο είπε: «όταν τους ακούω, νιώθω ότι η Αθήνα τους είναι το ιστορικό της κέντρο και μόνο. Και το καταλαβαίνω. Από την άλλη πλευρά, εγώ γεννήθηκα στον Άγιο Νικόλαο και σήμερα ζω στα Πατήσια. Όταν βγαίνω στον δρόμο του σπιτιού μου, βλέπω μια πόλη παρατημένη. Και αυτό θέλω να αλλάξει». Για τα Εξάρχεια σημείωσε «υπάρχει ένα διττό πρόβλημα: Ο δήμος έχει παρατήσει τη γειτονιά ‒αν πάτε μια βόλτα στον λόφο του Στρέφη θα το διαπιστώσετε στον μέγιστο βαθμό‒ και την ίδια στιγμή διάφορες μικρομαφίες επιδίδονται σε αντικοινωνικές, σεξιστικές και επιθετικές συμπεριφορές. Αν σε αυτή την εικόνα προσθέσετε και τη δράση των real estate παραγόντων που αγοράζουν διαμερίσματα περιμένοντας το gentrification της γειτονιάς, καταλαβαίνετε τι θέλω να πω. Εμείς θα συγκρουστούμε και με την εγκατάλειψη, και με τις μαφίες, και με τα οργανωμένα συμφέροντα», τόνισε.
Σχετικά με τη δράση του «Ρουβίκωνα», ανέφερε ότι διαφωνεί μ΄αυτήν, επισήμανε ωστόσο ότι δεν αποτελεί το μεγάλο πρόβλημα της Αθήνας και τόνισε «δεν θεωρώ ότι η απάντηση είναι να τους πυροβολήσει η αστυνομία, όπως ακούμε να λένε αρκετοί». Αναφερόμενος στη Χρυσή Αυγή, είπε ότι θα αποτελεί «αποτυχία όλων μας αν ο θρασύδειλος Κασιδιάρης πλησιάσει έστω το 16% που είχε συγκεντρώσει το 2014. Το ποσοστό της Χ.Α. αποτελεί έναν κίνδυνο. Ακόμη μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η ρητορική και η λογική της Χ.Α., η οποία διαποτίζει το πολιτικό φάσμα. Όταν, για παράδειγμα, ένας νέος άνθρωπος λιντσάρεται στην Ομόνοια και ακούς "καταδικαστέο, αλλά...", σε αυτό το "αλλά" συμπυκνώνεται η επιτυχία της άκρας Δεξιάς», είπε.