Αν και υπεραμύνθηκε, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης της τροπολογίας για την προστασία της α’ κατοικίας τόνισε πως δεν υπάρχουν “μαγικές λύσεις” - Η κυβέρνηση θα εξετάσει το ενδεχόμενο η επιδότηση ενοικίου να εχει μόνιμο χαρακτήρα ως κοινωνική παροχή.
“Η διαχείρηση των κόκκινων δανείων πρέπει να γίνει συντονισμένα αλλά με την λογική πάντα πως δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις” δήλωσε χαρακτηριστικά απο το βήμα της Βουλής σημειώνοντας πως η Ελλάδα έχει τον υψηλότερο δείκτη κόκκινων δανείων στην Ευρώπη.
Επίσης, υποστήριξε πως ο νόμος Κατσέλη κατάφερε να μεταφέρει τα κόκκινα δάνεια απο τις τράπεζες στα δικαστήρια.
Ο ίδιος τόνισε πως πέρυσι το καλοκαίρι επικρατούσε διεθνώς η άποψη πως επειδή βγήκαμε απο τα μνημόνια δεν χρειάζεται προστασία της α’ κατοικίας. “Αυτό καταφέραμε και το αντιστρέψαμε” συμπλήρωσε. Στάθηκε ιδιαίτερα μάλιστα στο γεγονός οτι αρχικά οι τράπεζες ήταν αρνητικές στο ενδεχόμενο να ενταχθούν τα επιχειρηματικά δάνεια.
“Οι τράπεζες μας έλεγαν πως ήταν αδιανόητο να συνυπολογίσουμε τα επιχειρηματικά δάνεια όμως εμείς το πετύχαμε να τα εντάξουμε διότι είναι εστία κοινωνικών δραμάτων” είπε.
«Το ιδιωτικό χρέος είναι η κληρονομιά της κρίσης. Είναι βαρίδι στην οικονομία τα κόκκινα δάνεια κι αν δεν βοηθήσουμε όλοι να λυθεί το πρόβλημα θα έχει επιπτώσεις στην πορεία ανάπτυξης της χώρας” συμπλήρωσε. Επίσης τόνισε πως τα δάνεια με εγγύηση του δημοσίου είναι περίπλοκο και τεράστιο πρόβλημα, το οποίο όμως έχουμε καταφέρει μερικώς να ελέγξουμε.
Ο Γ. Δραγασακης προέβλεψε πως θα επιδεινωθεί το στεγαστικό πρόβλημα της χώρας τα επόμενα χρόνια. Παράλληλα τόνισε πως η κυβέρνηση θα εξετάσει το ενδεχόμενο η επιδότηση ενοικίου να εχει μόνιμο χαρακτήρα ως κοινωνική παροχή