ΔΝΤ: Προετοιμαστείτε για την επόμενη τρικυμία και μην σκέφτεστε κοντόφθαλμα

AP Photo/Jose Luis Magana

Κάλεσμα στις κυβερνήσεις ανά τον κόσμο να αρχίσουν προετοιμασίες για την επόμενη οικονομική φουρτούνα και συνάμα να ανασχεδιάσουν τις δημοσιονομικές πολιτικές τους ώστε να αντιμετωπίσουν τις σημερινές δημογραφικές και τεχνολογικές προκλήσεις απηύθυνε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Στην εξαμηνιαία έκθεσή του για τις δημοσιονομικές εξελίξεις το ΔΝΤ τονίζει πως, δεδομένης της επιβράδυνσης της παγκόσμιας ανάπτυξης, τα κράτη θα πρέπει εφεξής να κάνουν συνετές επιλογές που θα ισορροπούν ανάμεσα στην τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας και την βιωσιμότητα.
Η σύσταση αφορά ειδικά χώρες όπου το χρέος είναι πολύ ψηλό, καθώς έχουν μικρά περιθώρια να μειώσουν τους φόρους ή να αυξήσουν τις δημόσιες δαπάνες ώστε να ενισχύσουν την οικονομία.
Το Ταμείο υπογραμμίζει παράλληλα την ανάγκη αναμόρφωσης του δημοσιονομικού μείγματος ώστε να αντιμετωπιστούν δομικές προκλήσεις που θα βαρύνουν την παγκόσμια οικονομία σε βάθος χρόνου – όπως η γήρανση του πληθυσμού και η ανισότητα στην κατανομή του πλούτου.
Πριν λίγους μήνες αναλυτές του ΔΝΤ εκτίμησαν πως έως το 2050 οι αναπτυγμένες οικονομίες θα δαπανούν το ένα τέταρτο του ΑΕΠ τους για την χρηματοδότηση συντάξεων και ιατρικής περίθαλψης.
Ο οργανισμός καλεί τις κυβερνήσεις να υιοθετήσουν μακροπρόθεσμη στρατηγική που διοχετεύει πόρους στην παιδεία, την μετεκπαίδευση ανέργων, την υγεία και τις υποδομές – επενδύσεις που θα τονώσουν σημαντικά τις δυνατότητες κάθε χώρας σε βάθος χρόνου.
Στον αντίποδα, το ΔΝΤ προτρέπει τα μέλη του να επιστρέψουν στην προοδευτική φορολογία, να περικόψουν ή να καταργήσουν αναποτελεσματικές δαπάνες – πρωτίστως την επιδότηση καυσίμων – και να βελτιώσουν την διαχείριση του δημόσιου πλούτου.
Το Ταμείο υπολογίζει πως η αφαίρεση των επιδοτήσεων για πετρέλαιο και άλλα καύσιμα μπορεί σταδιακά να αποδεσμεύσει από τους κρατικούς προϋπολογισμούς έως και 4% του παγκόσμιου ΑΕΠ, χρήματα που θα μπορούν να ανακατευθυνθούν «στους ανθρώπους και στην ανάπτυξη».
Εν τω μεταξύ η αποτελεσματικότερη διαχείριση της δημόσιας περιουσίας μπορεί να ενισχύσει τα δημόσια έσοδα κατά έως και 3% του ΑΕΠ σε κάποιες χώρες.
Όσον αφορά την Ελλάδα, η έκθεση δεν περιέχει ριζικές αναθεωρήσεις προγενέστερων προβλέψεων.
Το δημόσιο χρέος αναμένεται να μειωθεί με ελαφρώς ταχύτερους ρυθμούς σε βάθος εξαετίας, πέφτοντας στο 143,2% του ΑΕΠ το 2024. Αυτό δεν αναιρεί απαραίτητα την παλαιότερη πρόγνωση του ΔΝΤ πως την δεκαετία του 2030 το δημόσιο χρέος θα καταστεί μη βιώσιμο και θα χρειαστεί νέα αναδιάρθρωση. Η επόμενη ανάλυση βιωσιμότητας από τον οργανισμό θα γίνει στην αξιολόγηση του καλοκαιριού.
Το ΔΝΤ προβλέπει επίσης πως τόσο οι δημόσιες δαπάνες όσο και τα έσοδα ως ποσοστό του ΑΕΠ θα μειωθούν λίγο ταχύτερα από ό,τι είχε εκτιμήσει παλαιότερα, ενώ επαναβεβαιώνει πως η χώρα μας θα συνεχίσει να πετυχαίνει τον στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος όπως έχει συμφωνηθεί με τους Ευρωπαίους.


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

ΤΑΙΠΕΔ: Εκκίνηση της διαγωνιστικής διαδικασίας για την αξιοποίηση του ακινήτου «Ακτή και Camping Ποσειδίου Καλάνδρας»

Έκτασης περίπου 129 στρεμμάτων, που βρίσκεται στο Ποσείδι, της Δημοτικής Ενότητας Καλάνδρας, στον Δήμο Κασσάνδρας …