Σκεπτικισμός των Βρετανών γιατρών για το μωρό με 3 γονείς στην Ελλάδα

Ιατρική ιστορία που μπορεί να προσφέρει νέες θεραπείες γονιμότητας ή ένα σοβαρό ηθικό ζήτημα με πολλαπλές επιπτώσεις που δεν έχει πλήρως ερευνηθεί;
Το πρώτο μωρό στην Ελλάδα που γεννήθηκε από 3 γονείς προκειμένου να ξεπεραστεί η υπογονιμότητα της μητέρας προκαλεί σοβαρές συζητήσεις στην ιατρική κοινότητα.
Οι γιατροί στην Ελλάδα και την Ισπανία πήραν μέρος στην διαδικασία «Μεταφοράς Μητρικής Ατράκτου» και την περασμένη Τρίτη ανακοίνωσαν την γέννηση του πρώτου μωρού με 3 γονείς στην Ελλάδα. Η Μεταφορά Μητρικής Ατράκτου είναι μία πειραματική διαδικασία κατά την οποία χρησιμοποιούνται δύο ωάρια, ένα της υποψήφιας μητέρας και ένα μίας γυναίκας δότριας και το σπέρμα του πατέρα. Αυτό σημαίνει ότι το αγοράκι βάρους 2,9 κιλών που γεννήθηκε στην Ελλάδα έχει ένα μικρό κομμάτι του γενετικού υλικού της γυναίκας-δότριας.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC, η πειραματική διαδικασία ξεκίνησε για να βοηθήσει ζευγάρια που αντιμετώπιζαν ασθένειες στα μιτοχόνδρια με στόχο να μην περάσουν κληρονομικά από την μητέρα στο μωρό. Ωστόσο, υπάρχουν ιατρικές ενστάσεις για το κατά πόσον μπορεί και πρέπει να χρησιμοποιείται για ζευγάρια που αντιμετωπίζουν προβλήματα γονιμότητας.
Ο γιατρός και πρόεδρος του Institute of Life, Παναγιώτης Ψαθάς ανέφερε ότι «το αναφαίρετο δικαίωμα της γυναίκας να γίνει μητέρα με το δικό της γενετικό υλικό έγινε πραγματικότητα. Είμαστε πολύ περήφανοι που ανακοινώνουμε μία διεθνή καινοτομία στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και είμαστε τώρα σε θέση να κάνουμε δυνατό για τις γυναίκες με πολλαπλές αποτυχίες εξωσωματικής γονιμοποίησης ή σπάνιες μιτοχονδριακές γενετικές ασθένειες να αποκτήσουν ένα υγιές παιδί».
Σύμφωνα με το BBC, η ελληνική ομάδα συνεργάστηκε με το ισπανικό κέντρο Ebryotools και ανακοινώθηκε ότι ακόμη 24 γυναίκες παίρνουν μέρος στην δοκιμή και 8 έμβρυα είναι έτοιμα προς εμφύτευση.
Τον Φεβρουάριο του 2018 γιατροί στο Νιουκάστλ της Βρετανίας, οι οποίοι πρωτοστάτησαν στην τεχνική έλαβαν άδεια να προχωρήσουν με την διαδικασία για την γέννηση παιδιών με τρεις γονείς.
Η αρμόδια υπηρεσία που ρυθμίζει το νομικό πλαίσιο για την γονιμότητα ενέκρινε δύο προσπάθειες για οικογένειες με σπάνιες μιτοχονδριακές παθήσεις.
Ορισμένοι γιατροί στην Βρετανία υποστηρίζουν ότι η χρήση της τεχνικής για την πρόληψη ασθενειών και για την υπογονιμότητα είναι δύο εντελώς διαφορετικές ηθικά περιπτώσεις.
Ο γιατρός του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και ιατρικός διευθυντής του Fertility Partnership, Τιμ Τσάιλντ είπε στο BBC: «Με ανησυχεί ότι δεν υπάρχει αποδεδειγμένη ανάγκη για την ασθενή να αφαιρεθεί το γενετικό υλικό από τα έμβρυα της και μεταφερθεί στα έμβρυα μίας δότριας. Οι κίνδυνοι της τεχνικής δεν είναι εντελώς γνωστοί αν και μπορεί να θεωρηθεί αποδεκτή αν χρησιμοποιείται για την θεραπεία μιτοχονδριακής νόσου, αλλά όχι σε αυτή την περίπτωση».
Ο γιατρός του Wellcome Trust, Μπεθ Τόμσον τόνισε ότι «η βρετανική νομοθεσία βασίστηκε σε ισχυρή δημόσια δέσμευση και επιστημονικά στοιχεία και επιτρέπει στους κινδύνους και τα οφέλη να σταθμίζονται προσεκτικά. Είμαστε περήφανοι που υποστηρίζουμε την πρώτη βρετανική μελέτη για την χρήση των τεχνικών δωρεάς μιτοχονδρίων σε έναν καλά ρυθμισμένο περιβάλλον αλλά είμαστε ανήσυχοι με μελέτες που γίνονται χωρίς παρόμοια επίπεδα επίβλεψης».


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Οι κληρώσεις του Λαϊκού Λαχείου: Δες αν κέρδισες

Βασικές Πληροφορίες Λαϊκού Λαχείου Κληρώνει κάθε εβδομάδα (Τρίτη στις 19.00 – Κανάλι ΟΠΑΠ στο YouTube). …